fbpx

Sara Arvidsson belönas med Redaktörspriset 2018

Sara Arvidsson, redaktör på Albert Bonniers förlag, prisas för sin arbetsinsats. Foto: Caroline Andersson

Årets redaktörspris tilldelas Sara Arvidsson, förlagsredaktör på Albert Bonniers förlag. ”Hon är en nytänkande redaktör som vågar arbeta utanför de traditionella ramarna”, skriver juryn i sin motivering.

På Förlagsklubbens årsmöte den 17 maj tillkännagavs vinnaren av Redaktörspriset 2018: Sara Arvidsson från Albert Bonniers förlag.

– Det bästa med mitt jobb är att få förtroendet att släppas in i en annan persons kreativa process, berättar Sara för Boktugg. När man ser en författare eller en översättare få en idé efter att man har pekat på någonting, det finns inget bättre. Sedan är jag rätt nördig också, jag tycker på riktigt att det är så fruktansvärt kul med grammatik och hur språk fungerar.

ANNONS

Sara Arvidsson har arbetat på Albert Bonniers förlag sedan 2012. Dessförinnan drev hon bland annat ett förlag åt Sveriges Elevkårer, samt frilansade som korrekturläsare och språkgranskare för tidskrifter, reklambyråer och kulturinstitutioner.

Vad betyder det för dig att få det här priset?
– Det betyder väldigt mycket för mig, inte minst för att det är ett pris man får av sina kollegor, det är otroligt hedrande. Framförallt är jag glad över att det här priset överhuvudtaget delas ut och lyfter fram en yrkesgrupp som annars inte syns så mycket. Alla redaktörer jag känner är fantastiska och gör fantastiska saker hela dagarna, säger Sara.

Författare som Sara har arbetat med är bland andra Jonas Hassen Khemiri, som säger:

ANNONS

– Sara Arvidsson är en fantastisk redaktör. Lyhörd, observant, entusiastisk, tålmodig, med en sällsynt kombination av extrem textnördighetskompetens och ovärderlig grammatisk rytmkänsla. Jag är väldigt tacksam över att hon finns och ser fram emot att jobba med henne igen.

Juryns motivering: ”Med sin osedvanligt lyckade blandning av ordning, kreativitet och exakt öga för varje detalj, lotsar hon alla tänkbara projekt i hamn. Hon är en nytänkande redaktör som vågar arbeta utanför de traditionella ramarna. Med stor omsorg om såväl det ”låga” som ”höga” i språket kombinerar hon textfantastens kompetens med en osviklig känsla för grammatikens rytmer.”

I samband med Redaktörsprisets 25-årsjubileum gästades prisutdelningen av den första pristagaren, Eva-Maria Westberg, som fortfarande är aktiv frilansare.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Redaktörspriset instiftades 1994 för att främja och synliggöra redaktörens insatser. Priset delas ut av Förlagsklubben till en ”förlagsredaktör som i sitt arbete har varit särskilt uppskattad både av författare och arbetskamrater” och är öppet för både frilansande och förlagsanställda redaktörer. Priset utgörs av ett stipendium från Stiftelsen Bokbranschens Understöds- och Utbildningsfond på 10 000 kronor (som ska användas till vidareutbildning eller studier) och ett diplom.

I år bestod juryn Bertil Wahlström, J.A. Lindblads Bokförlag samt representant för Understödsfonden; Elnaz Baghlanian, Atlas; Johanna Haegerström, Albert Bonniers Förlag; Esbjörn Knutsson, Akademibokhandeln, Sofia Brattselius Thunfors, Piratförlaget, Anders Bergman, Natur ochKultur, Anja Eriksson, Opal och Förlagsklubben samt Stefan Skog, Bokförlaget Nona.

Den allra första pristagaren, Eva-Maria Westberg (tilldelades Redaktörspriset 1994), och årets pristagare Sara Arvidsson på prisutdelningen 17 maj 2018. Foto: Åsa Ernflo

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.