fbpx

Spellegenden Fredrik Malmberg besöker Nordsken

Fredrik Malmberg, företagare inom spelindustrin. Foto: Joakim Zetterberg

Just nu pågår spelfestivalen Nordsken i Skellefteå. Ett av de största namnen på årets gästlista är Fredrik Malmberg, som bor i Hollywood och äger rättigheterna till Conan the Barbarian.

Nordsken är ett event om spelkultur och populärfikton som har arrangerats sedan 2012. Festivalen har vuxit varje år och beräknas 2018 att dra över 10 000 besökare. De beskriver sig som ”en hyllning till människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet”.

Eventet gästas av många storheter inom spel, litteratur och kultur, men det största namnet sett ur ett internationellt perspektiv är Fredrik Malmberg. Han är en gigant inom spelvärlden och startade Target Games 1980 som så småningom blev spelföretaget Paradox, och sedan har han jobbat sig uppåt inom spelindustrin. Idag driver han företagen Cabinet och Pathfinder.

ANNONS

– Sist jag var i Skellefteå var i slutet av 80-talet när jag reste runt till alla leksaksbutiker för att sälja Rappakalja och Drakar och Demoner. Vi var få vuxna som brann för allt detta på den tiden men idag är allt annorlunda. Nu till Nordsken har vi precis släppt ett spel som heter ”Conan Exiles” och ska börja lansera spelen ”Mutant År Noll” och ”Doomtrooper”. Det ska bli jätteroligt att se ett sådant här stort event i Sverige, sa Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande inför festivalen.

Fredrik Malmberg är bland annat känd för att äga rättigheterna till Conan Barbaren, en av historiens största fantasy- och actionhjältar skapad av författaren Robert E Howard på 1930-talet. Conan har fått en nytändning på senare år, mycket tack vare att Malmberg och hans företag har jobbat hårt för att få nya fans att upptäcka karaktären genom nya serietidningar, böcker, datorspel, film och kringprodukter.

Om två år släpps en tv-serie om Conan på Amazons streamingtjänst Prime Video. Dessutom har Marvel Comics, som gav ut Conan the Barbarian på 70-talet, skrivit ett avtal med Malmberg om att börja publicera nya Conan-serietidningar från och med början av 2019.

– 2020 är det 50 år sedan Marvel Comics lanserade Conan som serietidning första gången. Det är ju passande att Conan har ”kommit hem” igen lagom till det jubileet, säger Fredrik Malmberg.

Nordsken arrangeras den 10–12 maj i Skellefteå på Kraft Arena. Festivalen gästas även av bland annat Johan Egerkrans, Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson, Agnes och Elias Våhlund.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny