Beach 2018 – kom i form till semestern med rätt bok

Woman with personal trainer doing fitness push-up

Ta dig hela vägen i mål med lite hjälp av duktiga inspiratörer och coacher – det går att komma i form till sommaren 2018. Och för livet! Boktugg tipsar dig om böckerna som hjälper dig på resan …

Varje vår, strax efter att snön smält undan, brukar jag se till att lova mig själv att komma i form till sommaren. Jag ger mig ut på löprundor, försöker äta rätt och se till att göra mig av med lite av mina sämre vanor. Sedan håller det förstås bara i några veckor, om ens det … men det jag har upptäckt är att det ibland hjälper med coachning på vägen.

Flera av böckerna på den här listan är aktuella just nu, medan andra har hjälpt människor att komma i form under några år. Ett gott tips är att välja noga och sedan försöka hålla stilen tillsammans med författaren under några månader.

För visst är det sant: en bok kan göra hela skillnaden, om den lyckas motivera dig under en längre tid. Fördelen är att du kan återvända till texten, om och om igen när du känner att orken tryter och du behöver vägledning.

Lycka till med sommarformen!

1. Ditt livs form – med 80/20-metoden av Charlotta Flinkenberg och Sabina Dufberg

Det här är din konkreta guide till att skapa balans i livet och navigera rätt gällande kost, träning och vila/återhämtning. 80/20-metoden innebär att du 80 procent av tiden bör leva hälsosamt, medan du skapar utrymme för 20 procent av det vi brukar kallar för livets goda. Att vara i ditt livs form handlar inte om förbud, att ständigt vara på diet och stressa iväg till timslånga träningspass. Nej, här förespråkas livsnjutning, ett glas vin då och då, en riktigt god efterrätt, socialt umgänge men framförallt en realistisk syn på kroppen genom ett fokuserat mindset.

Boken hjälper dig att effektivisera din vardagsmotion, få en större medvetenhet om mat genom näringslära och träna på att vila. Det är en metod för alla som har tröttnat på jojobantning, humörsvängningar, låg energi och uteblivna träningsresultat. Hög igenkänning, humor och självdistans varvas med coaching i toppklass.

Oavsett träningshistorik och tidigare relation till mat, får du här proffsiga och konkreta råd gällande en hållbar livsstil. Du förtjänar att komma i ditt livs form och stanna där!

 

2. Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto

Visst kan man komma i form utan att helt lägga om sitt liv. En kvart om dagen är allt som behövs för en vältränad kropp. Nu kommer succéboken Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto ?i en mjukbandsutgåva. Boken vänder sig till dem som känner att de inte hinner med träningen liksom dem som vill komplettera sin övriga träning med ett snabbt och effektivt träningsprogram. Paolo Roberto visar här de bästa övningarna för att komma i toppform. Eftersom övningarna framför allt använder den egna kroppen som motstånd kan de utföras var och när som helst. Här finns kompletta ”kvartar” för alla nivåer så att man kan utmana sig själv och ständigt utvecklas oavsett hur tränad man är i dag.

När den före detta proffsboxaren Paolo Roberto en kväll låg i soffan kände han något märkligt på magen – han hade fått en bilring. Han som alltid blivit uppmärksammad för sin fantastiska fysik var på väg att bli en småtjock gubbe. Där och då tog han beslutet att alltid ge sig själv en kvart om dagen. Oavsett hur mycket han hade att göra kunde han alltid klämma in en kvarts träning. Inspirerad av de olika kampsporter han utövat satte han ihop ett effektivt hemträningsprogram som tog honom tillbaka till den form han var i när han var på topp. Dessa övningar presenterar han i denna roliga och inspirerande träningsbok. Paolo både uppmuntrar och ”skäller” – han är kort sagt den perfekta träningskompisen.

 

3. Stora träningsboken för gravida  Jessica Almenäs och Lovisa Sandström

Vill du också lära dig mer om din kropp och känna dig stark under hela din graviditet? När du tränar dig igenom graviditeten lägger du en god grund för förlossningen och den första tiden som mamma, samt ökar ditt psykiska välbefinnande.

Här får du lära dig de bästa och mest skonsamma övningarna inom både styrka, rörlighet och kondition. Träningsprogrammen är anpassade efter vilken trimester du befinner dig i och rymmer tre olika nivåer. Målet är rörelse, inte prestation.

Ta del av fakta och tips från träningscoach Lovisa Sandström om vilka träningsformer som är extra lämpliga för dig som är gravid, samt råd för att hantera smärta och förebygga besvär i vardagen. Boken går också igenom vanliga myter och sanningar kring träning för gravida.

Genom dagboksanteckningar och bilder direkt från vardagen får du som läsare följa med på hela resan genom Jessica Almenäs graviditet. Hon bjuder på många inblickar och egna erfarenheter kring exempelvis konditionsträning, träningskläder för gravida, tankar kring yoga, kost och vikt och om att starta igen efter förlossningen. Du behöver inte själv vara någon träningsexpert, men kanske blir du en på köpet!

 

4. Superkroppen : träna 2 månader med Hugo Rosas

Är du redo att ta tag i din träning en gång för alla? Upptäck funktionell träning med Hugo Rosas och få synliga resultat på bara 2 månader!

På rekordtid gick entreprenören, superbloggaren och småbarnspappan Hugo Rosas från att vara en vanlig motionär till att bli toppatlet inom träningsformen Crossfit/funktionell träning. I den här boken berättar Hugo om sin resa till framgång och delar frikostigt med sig av sina bästa tips när det gäller kost och träning allt för att du själv ska hitta en bra balans, ta kontroll över din kropp och kunna nå dina egna mål.

Superkroppen – träna 2 månader med Hugo Rosas innehåller ett utförligt träningsprogram som är enkelt att följa för både nybörjaren och den mer rutinerade och det bästa av allt är att Hugo finns där som din coach hela vägen! Via #superkroppen kan du kommunicera med honom och andra som följer bokens träningsupplägg via sociala medier, dela med dig av dina framsteg och ställa frågor om kost och träning. Hugo lovar att om du följer hans råd och genomför träningsprogrammet till punkt och pricka så blir det här 2 rejält tuffa månader, men resultatet kommer att vara värt det!

 

5. Träning för latmaskar av Simon Sköld

Är du en latmask som hatar och alltid har hatat att träna? Som har testat allt och ändå inte har hittat din grej? Men som trots allt inser att lite motion nog kan vara bra?

Då har Simon Sköld, mångårig PT och elitidrottare, lösningen för dig. Han har ju till och med lyckats omvända den lataste av de lata: sin partner Camilla Läckberg.

I Träning för latmaskar berättar Camilla Läckberg med stor ärlighet och igenkänning om hur hon med Simons hjälp har hittat sin träningsform och sin motivation. Och Simon delar med sig av alla tips och tricks du kan behöva för att äntligen ta klivet från latmask till motionär.

Boken är indelad i tre kapitel som handlar om mål och motivation, om att skapa en vana och om tillfredsställelsen i att känna att träningen får dig att må bättre och orka mer.

Träning för latmaskar är boken som kan få dig i form – med minsta möjliga insats, och få dig att behålla den resten av livet. Eller som Camilla själv uttrycker det: ”Om jag, den lataste av de lata utan någon som helst träningsvana under mina första 40 år, kan komma igång och träna – ja, då kan baske mig alla göra det!”

Träning för latmaskar

Träning för latmaskar

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-12-27
  • ISBN: 9789174248036

 

6.Mindful eating : slut fred med kroppen och maten av Anna Wikfalk, Veronika Ryd, Tia Jumbe

Är du trött på att tänka på om du äter rätt? Får du skuldkänslor när du ätit något onyttigt? Är du nyfiken på hur din relation till mat och ätande påverkar resten av ditt liv? Eller är du bara nyfiken på hur en mer medveten relation till mat kan leda till mer välbehag, frihet och glädje? Då är den här något för dig!

Boken hjälper dig till ett mer njutbart förhållande till maten, kroppen och ditt ätande. Du behöver inga tabeller, listor, vågar eller tallriksmodeller för att avgöra vad och hur mycket du ska äta. Du behöver bara lyssna till din inre vishet och kroppens egna signaler. I den här boken guidas du varsamt till en större medvetenhet, via olika övningar och tester.

Samtidigt frigör du dig själv från dieter, matnojor och påtvingad självkontroll för alltid. Det kanske aldrig har funnits en mer lämplig tid för mindful eating. Eller kanske rättare sagt: ett mer skriande behov av ett medvetet förhållningssätt till mat och ätande.

Vår relation till mat, näring och våra kroppar här i västvärlden har nämligen aldrig tidigare varit så motsägelsefull, komplicerad och inflammerad som nu.

 

7. Yoga & jogga : den optimala träningskombon av Tia Jumbe och Jenny Sunding

Allt om den trendiga träningskombon yoga och löpning! Tips på yoga som gör dig som löpare snabbare, mer flexibel och skadefri Tips på löpträning som gör dig starkare och mer uthållig på mattan Träningsprofiler inspirerar med sina bästa yoga- & jogga-tips Komboprogram för olika nivåer: Träna till Vårruset (halvmilen) eller Tjejmilen (helmilen) Boken vänder sig till alla de hundra-tusentals kvinnor som är intresserade av yoga och löpning eller vill bli!Det är drygt 300 000 svenskar som regelbundet yogar, och drygt 120 000 kvinnliga löpare mellan 30 och 55 år sprang Vårruset 2014.

Det är till dessa och till alla som är nyfikna på att börja träna på bästa möjliga sätt som boken Yoga & Jogga vänder sig.De kan tyckas ligga långt från varandra, de båda träningsformerna yoga och löpning. Men de har fler beröringspunkter än vad man kan tro. Och de får fantastisk effekt när du kombinerar dem! I Yoga & Jogga får du som springer tips på hur du kommer igång med yoga, och vilken yoga som passar just dig. Låt dig inspireras av yogans filosofi. Har du ett lopp i sikte? Använd bokens kombinationsprogram med olika mål: Att klara en halvmil, eller en mil. Du får enkla yogaprogram som bygger upp hela din kropp för att bli en ännu bättre löpare, och undvika skador.

För dig som yogar: Låt löpturen bli din uppvärmning innan stunden på mattan och få bättre kondition på köpet! Så ser du till att du får utlopp för din explo­sivitet och drar nytta av det adrenalin som löpturen skapar. Här får du löparprogram som passar dig som vill börja springa njut av starkare ben och bättre flås på mattan. Dessutom: inspireras av träningsprofiler som Blossom Tainton och Shirin Djavidi och andra som har upptäckt den optimala träningskombinationen!

 

8. Jag hatar att träna av Brita Zackari

Har du också tänkt att du borde börja träna, men kommer på massor av anledningar till att det inte går just i dag? Att du har för dåliga skor, för lite tid eller en tv-serie du måste se. ”Jag är en av er”, är Brita Zackaris budskap. ”Jag kan alltid komma på tusen ursäkter att inte träna. Om du inte också gör det är det eventuellt nåt fel på dig.”

Med stor humor och ett alldeles eget uttryckssätt är detta träningsboken som inte är som någon annan, men som ändå effektivt hyvlar ner alla trösklar, främst de mentala, som finns mellan dig och ett svettigare liv. För även om du hatar att träna så kan du med Britas enkla tricks ändå få det gjort.

Med avsnitt som Fucka inte med maten (en ostmacka är lika bra som en proteinsmoothie), Kan jag dö av att börja träna och en fotoguide till hur du bokstavligen tar dig ur soffan har hon gjort en alldeles egen variant av träningsbok. Killarna i gymmet får sig en känga, liksom alla former av dieter.

Boken innehåller även övningar som alla kan göra, 15-minutersprogram som gör vem som helst svinstark och ett sexveckors-program som garanterat får dig att komma i gång.

För du kan bli en sådan som tränar trots att du hatar det.

Jag hatar att träna

Jag hatar att träna

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-09-28
  • ISBN: 9789113078908

 

9.Träna din inre kondition – Mindre stress, mer glädje av Tomas Gunnarsson

Den som aldrig gnäller, tvivlar på sig själv eller oroar sig behöver inte läsa den här boken. Den vänder sig till oss övriga 99 procent!

Precis som att vi kan lära oss att åka skidor, segla och spela fiol kan vi träna oss till nya tankar, beteende och vanor. Hjärnan är formbar och vi kan därför förändra dess funktioner.

Att träna upp tilltron till sin egen förmåga är en förutsättning för att kunna tycka om sig själv. Ju mer vi litar på oss själva, desto mindre oro och rädsla känner vi. Vi blir bättre på att sätta gränser och vågar mer.

Författaren och föreläsaren Tomas Gunnarsson har utvecklat tio träningsstationer där du tränar din inre kondition och bygger mentala muskler! Varje vecka får du en ny färdighet att öva dig i, till exempel att bli en Vågmästare och våga be om hjälp, få nya bättre vanor som Mönsterbrytare eller att bli en fullfjädrad Bra-sökare. Med hjälp av kunskap, medveten träning och reflektion kan du bli ditt bästa jag, slappna av och stressa ner. Och helt enkelt känna mer glädje i livet.

Tomas Gunnarsson föreläser för utsålda hus runt hela Sverige och har mer än
300 000 följare på Facebook. Han är författare till succéboken Att överlista Jante.

Sagt om Att överlista Jante:

”Jag önskar att denna bok kommer att förändra många människors liv. Utan pekfingrar och med mycket humor, konkreta exempel och ett underbart visuellt språk lyckas författaren nå fram med sitt budskap.”Jana Söderberg, föreläsare, coach och författare. Sommarpratare i P1.

 

10. Hälsa på recept : träna smartare, må bättre, lev längre av Anders Hansen och Carl Johan Sundberg

Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget! Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka. Genom att röra på dig kan du både förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression. Men det slutar inte där, din träning kommer också att ge dig mer energi, förbättra din sömn, göra dig mer koncentrerad, stärka ditt minne och immunförsvar. Dessutom kommer du inte bara att leva längre – du blir yngre rent biologiskt!

Men hur ska du röra på dig för att få alla fördelar för hälsan? I den här boken presenterar läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg allt du behöver veta om den senaste vetenskapen kring träning och hälsa.

Frågor du får svar på
– Hur ska jag träna för att leva fem år längre?
– Vilken är minsta mängd motion som ger resultat på hälsan?
– Kan fem minuters träning ge lika bra effekt som en timmes?
– Får jag bättre minne av att träna?
– Hur stor roll spelar mina gener för hur jag presterar i spåret?
– Varför får inte alla lika bra effekt?
– Fettförbränning – vad visar forskningen och vilken metod är bäst?
– Är träning skadligt för vissa?

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL