Malin Persson Giolito. Foto: Viktor Fremling

Gamla titlar på Bookbeats topplista i mars

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bland de tio mest lyssnade böckerna på Bookbeat i mars återfinns flera år gamla titlar av Malin Persson Giolito och Dag Öhrlund – dock inte helt utan anledning.

Bookbeat har släppt statistiken för mars månad över användarnas lyssnande. Enligt siffror från Lyssnarbarometern har lyssnandet gått upp med 12,2 procent från februari, som ju var en kort månad. Med detta i beaktande har lyssnandet varit stabilt sedan årsskiftet, konstaterar Bookbeat, både vad gäller lyssnarvanorna och fördelningen mellan ålder och kön.


ANNONS


Dessutom ligger flera äldre titlar på topp tio – en trend som har kunnat konstaterats tidigare. Dag Öhrlunds Besökaren från 2014 och En nästan vanlig man från 2016 fick draghjälp av nyare Se till mig som liten är (etta på topplistan) som utkom i januari 2018. Dubbla slag från 2008 och Bara ett barn från 2010 av Malin Persson Giolito har kommit ut som nyutgåvor i ljudform av Bonnier Audio, därav deras intåg på topplistan. Även Thomas Eriksons Omgiven av idioter från 2014 finns på topplistan för mars, och den går – vilket vi har skrivit om en hel del – bra i alla format.

Bookbeat skriver i sitt pressmeddelande att deras topplistor skiljer sig från den vanliga bokhandelns topplistor så tillvida att de är baserade på faktisk konsumtion (lyssning), det vill säga vilka böcker som faktiskt blir lästa och inte ”bara” de som blir sålda. Vanliga topplistor från övriga bokhandeln speglar inte att en bok kan läsas av flera personer eller att en bok faktiskt inte behöver bli läst bara för att den har blivit såld.

ANNONS

– Att försäljningssiffror säger något annat än användning är förstås branschen fullt på det klara med. Men effekten av att vi nu har topplistor som är på riktigt håller många förlag fortfarande på att vänja sig vid, säger Agnes Junker, Head of Content, BookBeat.

Bookbeats topplista för mars 2018

Topp 10 (fg mån) Titel / Författare / Uppläsare / Först utgiven** / Förlag

1 (1) Se till mig som liten är/Dag Öhrlund/Stefan Sauk/2018-jan / Lind & Co
2 (2) Besökaren / Dag Öhrlund / Stefan Sauk / 2014-april / HörOpp!
3 (3) Omgiven av idioter / Thomas Erikson / Mattias Linderoth / 2014-juni / Word Audio Publishing
4 (-) Kvinnan på bänken / Anna Jansson / Marie Richardson / 2017-nov / Norstedts
5 (5) Bara ett barn / Malin Persson Giolito / Anja Lundqvist / 2010-sep / Bonnier Audio
6 (6) Häxan / Camilla Läckberg / Katarina Ewerlöf / 2017-april / Bonnier Audio
7 (4) Kidnapparen / Nora Roberts / Katarina Ewerlöf / 2017-dec / Bonnier Audio
8 (10) Tryggare kan ingen vara / Dag Öhrlund / Stefan Sauk / 2016-dec / Lind & Co Förlag
9 (-) En nästan vanlig man / Dag Öhrlund, Dan Buthler / Stefan Sauk / 2017-okt / Massolit
10 (-) Dubbla slag / Malin Persson Giolito / Vanna Rosenberg / 2008-aug / Bonnier Audio

**alla format, kan vara på annat förlag

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL