ANNONS

Christoffer Holst, författare och förläggande redaktör på Printz Publishing.

Christoffer Holst kan inte få nog av feelgood

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det är feelgood för hela slanten för Christoffer Holst. Han är både författare inom genren och arbetar på ett feelgoodförlag. Men nu testar han något nytt: romance-deckare.

Christoffer Holst, 27 år, debuterade som feelgoodförfattare år 2015 med Mitt hjärta går på (Bokfabriken) och har skrivit flera böcker sedan dess, bland annat Mindfulness for losers och ungdomsboken Väntar tills natten kommer (Rabén & Sjögren). Dessutom arbetar han som förläggande redaktör på Printz Publishing.


ANNONS


Men från början kommer han från tidningsbranschen och jobbade i många år på olika inredningstidningar som reporter. Till slut hamnade han på Books & Dreams, Carina Nunstedts tidning och eventserie, vilket blev startskottet för hans väg in i förlagsvärlden.


ANNONS


– Jag hade egentligen aldrig tänkt tanken att arbeta på ett bokförlag, men när Printz Publishing hörde av sig så kändes allt så självklart. Jag älskade deras utgivning och även deras inställning till underhållningslitteratur, som något lättsamt som ändå togs på allvar i deras händer. När de erbjöd mig ett jobb kunde jag inte tacka nej, och jag är väldigt glad att de gav mig chansen.

Nu har han jobbat på Printz i drygt två år, och där gör han allt från att redigera manus, skriva baksidestexter och leta formgivare till att uppdatera sociala medier, göra boktrailers eller planera bokbloggarfrukostar.

– Jag gillar att det är varierat, säger Christoffer. Men min titel är förläggare, och det betyder ju att jag tillbringar en hel del tid med att leta nya böcker till förlaget. Pia och jag är ”text-delen” av Printz, och vi läser väldigt mycket. Vi har en utgivning på över 20 böcker om året, och använder oss aldrig av lektörsutlåtanden, så läsandet är en stor del av jobbet. Just nu är jag ansvarig för den nytillkomna thrillerutgivningen, vilket jag tycker är otroligt kul.

Hans skrivande tog fart några år innan han kom in i förlagsvärlden. I början testade han lite allt möjligt, bland annat skrev han två spänningsromaner som inte riktigt nådde ända fram.

– Det var först när jag prövade att skriva feelgood som jag kände att jag hittade rätt. Åtminstone där och då. Det blev en bra start på mitt skrivande. Jag har alltid drömt om att skriva, och jag visste att den gången jag väl satte mig och gjorde slag i saken skulle det bli ren och skär eskapism.

Hur kommer det sig att dina böcker inte är utgivna på Printz där du jobbar?
– Det är många som frågar det, säger Christoffer och skrattar. För mig känns det tydligt och skönt att inte blanda mitt författarskap med mitt jobb. Det hade bara blivit snurrigt.

Att vara författare och dessutom arbeta på förlag innebär en inblick i båda världar. För Christoffers del är det mestadels fördelar.

– Som författare är man rätt ensam i sitt jobb, och ibland kan det kännas läskigt när man inte hör något från sitt förlag på en månad. Idag vet jag att det inte innebär att alla anställda står kring en brasa och bränner min bok samtidigt som de vrålskrattar, utan snarare har tusen andra saker att göra. Och det är faktiskt skönt för en författare att veta.

Han tror att han har nytta av sitt eget skrivande när han redigerar andras böcker, men däremot vet han inte om han har hjälp av sitt redaktörande när han skriver själv.

– Jag tror att en författare – oavsett hur många böcker man har skrivit – alltid behöver en förläggare och en redaktör. I min värld är en bra läsupplevelse resultatet av ett starkt samarbete, säger Christoffer.

Hur är det att skriva på fritiden när du jobbar med böcker till vardags?
– Jag brukar alltid säga att jag klarar det eftersom jag skriver intensivt i perioder. Jag är periodare. Och jag skriver inte heller några tegelstenar. Det kommer bli svårt att någonsin slita sig från att jobba på förlag, i synnerhet Printz, eftersom det är så otroligt kul.

Christoffers nästa bok Söta, röda sommardrömmar kommer ut på Forums romanceimprint Lovereads i sommar.

– Lovereads är nya och spännande! Första gången jag träffade Ebba Östberg tyckte jag otroligt mycket om henne. Hon kan sin sak och hon är trevlig och rolig. Romance är en genre som ligger rätt nära feelgood, som jag skrivit tidigare. Enda skillnaden är att det viktigaste i romance är att kärleksrelationen är det som driver storyn framåt. Det finns en miljard underkategorier i romance, och jag är bara glad att få finnas med under paraplyet.

Ebba Östberg, förläggare på Lovereads, säger själv i ett pressmeddelande att Christoffer och Lovereads är en ”match made in heaven”.

– När Christoffer hörde av sig blev jag otroligt glad. Han har en alldeles särskild röst och jag är imponerad av såväl hans språk som hans karaktärer, säger Ebba Östberg.

Söta, röda sommardrömmar som ges ut på Lovereads i augusti 2018 är första delen i en tänkt serie om skvallerjournalisten Cilla Storm. Det är en blandning av romance och deckare, genrer som Christoffer tycker har varit kul att kombinera.

– Jag älskar spänning, men också att relationerna får ta mycket plats, säger Christoffer. Jag är, om jag ska vara helt ärlig, rätt ointresserad av rent polisarbete, och därför lät jag min huvudkaraktär vara en småsnurrig skvallertidningsjournalist med en förkärlek för amerikansk chardonnay och snygga män. Äpplet faller inte långt från trädet …

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL