Finns årets bästa bokhandel i Uppsala?

The English Bookshop i Uppsala. Foto: Jan Smedh

Imorgon, tisdag den 10 april, utses Bookstore of the Year på bokmässan i London. The English Bookshop i Uppsala tävlar mot bokhandlar i Rumänien och Gambia.

Under London Book Fair 10–12 april delas ett antal utmärkelser ut under flaggan International Excellence Awards. Bland annat utses bästa ljudboksutgivare, bästa bibliotek, bästa litteraturfestival, bästa akademiska förlag. Och årets höjdpunkt för Sverige: årets bästa bokhandel, The Bookstore of the Year Award. En av tre nominerade bokhandlar är The Uppsala English Bookshop som drivs av Jan Smedh tillsammans med Christer Valdeson.

– Det känns stort att ha blivit nominerade av våra kolleger i branschen som både delar vår passion för läsande och som vet vilken tuff bransch vi verkar i. Det är en enorm bekräftelse på att vi håller hög klass i det vi gör. Den här finalplatsen är också ett MVG till vår personal – de är fantastiska! säger Jan Smedh i ett pressmeddelande.

De övriga nominerade är rumänska Cărturești (en kedja med 22 butiker runt om i Rumänien), samt Timbooktoo i Gambia (en butik i Serrekunda nära Atlantkusten).

– Vi är i otroligt gott sällskap i finalomgången, så konkurrensen är hård – men också kollegialiteten, säger Jan. Cărturești har sedan år 2000 byggt upp en imponerande kedja av butiker, många med vackra interiörer, och Timbooktoo gör ett viktigt arbete sedan 1998 och har blivit Gambias ledande bokhandel.

Jan kommer själv att närvara under prisutdelningen i London tillsammans med Tom Henley som driver The English Bookshop i Stockholm. De kommer att rapportera från prisutdelningen via sociala medier, så den intresserade kan följa dem på Twitter (bookshop_se) eller Facebook (Uppsala English Bookshop).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.