fbpx

Katapultpriset 2018 går till Linus de Faire

Kulturminister Alice Bah Kuhnke lämnade över Katapultpriset till årets pristagare Linus de Faire under Littfest i Umeå. Foto: Peo Rask

Författarförbundets debutantpris tilldelas Linus de Faire för romanen Boken om Yousef som utkom 2017. Priset delades ut under Littfest i Umeå.

Linus de Faire får Katapultpriset 2018 för sin debut Boken om Yousef (Albert Bonniers förlag). Han fick ta emot priset av kulturminister Alice Bah Kuhnke i Umeå under litteraturfestivalen Littfest.

Boken om Yousef utspelar sig i Libanon under 1980-talet och handlar om man som sitter i fängelse anklagad för delaktighet i mordet på Rafiq Hariri. I väntan på rättegång börjar han skriva ner sina minnen och teckna sin historia.

ANNONS

– Jag bodde och arbetade i Libanon sommaren 2010 när FN:s speciella tribunal för Libanon gick ut med sina åtal i mordet på landets före detta president Rafiq Hariri. Alla pratade om det, och trots att jag inte normalt attraheras av uttalat politisk litteratur, kändes Libanon som den ultimata skådeplatsen för en absurdistisk roman. Hela landet böljar i motsättningar och dess historia, framförallt nutidshistoria är oändligt fascinerande, berättar Linus de Faire för Boktugg.

Vid ungefär samma tidpunkt fick Linus fru ett jobberbjudande i Jordanien, samtidigt som de fick reda på att hon var gravid. Så de gjorde en deal: hon tar jobbet, han säger upp sig, skriver en roman och stannar hemma med barnet.

– Väl i Amman började jag föra samman olika kortare texter jag skrivit om och i olika platser i Mellanöstern, och en text av en jag-person som jag snart upptäckte satt i fängelse. Redan från början var det menat att sanningsbegreppet och skuldbördan för Yousef Khayal (blink till Josef K …) var komplicerad. Drygt två år av – i realiteten – halvtid tog det att få ihop manusutkastet. Som sedan reviderades ner nästan till hälften. Man kan säga att ur-manuset var som libanesisk politik: kaotisk och ibland motsägelsefull. Slutgiltiga romanen blev mer tuktad – fortfarande en arabisk mosaik, men mer jordansk i sin stabilitet.

ANNONS

Dealen mellan Linus och hans fru gäller för övrigt än. Fast nu med två döttrar, samt att han skriver på roman nummer två. Frun erbjöds jobb i Köpenhamn, så numera bor de i Malmö.

– Men jag klarar inte redan att skriva om Sverige. Mentalt är jag bara halvvägs här. Den nya utspelar sig i Spanien, säger Linus.

Katapultjuryns motivering för Boken om Yousef lyder: ”För ett vindlande berättande som på ett egensinnigt sätt om och om igen osäkrar sanningen.”

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Övriga nominerade till Katapultpriset

Familieepos, Johanna Frid/Gordana Spasic (Ellerströms)
Skäl, Emma Holm (Modernista)
Åh Lunargatan, Viktoria Jäderling (Albert Bonniers förlag)
Marken, David Väyrynen (Teg Publishing)

Katapultpriset instiftades av Sveriges Författarförbund 1991 och delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Prissumman är på 40 000 kronor. Förra årets vinnare var Henning Brüllhoff för Allt jag begär (Dockhaveri).

Läs även en intervju med Jörgen Lind, juryns ordförande, om trender inom debututgivningen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.