fbpx

Tre nominerade till debutantpriset Slangbellan

Yrsa Walldén, Lisa Lundmark (foto: Sara Mac Key) och Angelica Öhrn är nominerade till Slangbellan 2018.

Varje år belönas en debuterande barn- och ungdomsförfattare med Slangbellan. Här är de tre som kan vinna 2018. I år fyller priset dessutom 20 år.

Litteraturpriset Slangbellan delas ut av BULT, barn- och ungdomssektionen i Sveriges författarförbund, och premierar bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Slangbellan delades ut första gången 1998 och firar därmed 20-årsjubileum i år.

Av de debuterande barn- och ungdomsförfattarna från 2017 har juryn (bestående av Julia Sandström, Boel Werner och Anna Ehn från BULT) läst omkring 50 böcker. Av dessa har tre nominerats:

ANNONS

Allt jag inte sa av Yrsa Walldén (Vox by Opal). Motivering: I Allt jag inte sa skildrar Yrsa Walldén med stor närvaro och finess hur det är att som ung vuxen pröva sina vingar. Det sparsmakade men poetiska språket sätter en egen prägel på den tidlösa berättelsen om att finna såväl kärleken som sig själv.

Anton och Teitur av Angelica Öhrn (Kikkuli förlag). Motivering: Angelica Öhrns Anton och Teitur är en vacker och driven uppväxtskildring, och en hästbok som både är trogen sin genre och uppfriskande oförutsägbar. Närheten mellan pojken och hans häst i en vuxenvärld som sviker är fint framskriven.

Haj-Jenny av Lisa Lundmark (Natur & Kultur, ill: Charlotte Ramel). Motivering: Med ett enkelt språk och underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i Haj-Jenny den stora livsutmaningen att våga stå för den man är ­­- även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi.

Vinnaren, som får en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av fjolårets vinnare Maja Säfström och 30 000 kronor, tillkännages den 11 april 2018 kl 17.30 i Författarnas Hus, Stockholm.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll, skriver de på sin hemsida.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny