fbpx

Årets Selma 2018 går till Födelsevrålet

Maria Ceder Engebretzen, talesperson och grundare av Födelsevrålet. Foto: Marcel Gereben/Födelsevrålet

Det allra första Årets Selma, ett feministiskt pris instiftat av Bonnierförlagen, går till intresseorganisationen Födelsevrålet.

På internationella kvinnodagen prisades den ideella organisationen Födelsevrålet med Årets Selma, ett nyinstiftat pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories.

– Vi är jätteglada och superstolta! Att vinna just ett feministiskt pris som Årets Selma betyder såklart jättemycket för oss, eftersom det är så tydligt att förlossningsvården är en kvinnofråga, säger Maria Ceder Engebretzen, talesperson för Födelsevrålet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Födelsevrålet är en obunden organisation som verkar opinionsbildande för att synliggöra förlossningsfrågan och arbetar på flera sätt för att förändra och förbättra förlossningsvården.

– Vi samlades som en protestaktion efter nedläggningsbeskeden av BB Sophia och Södra BB här i Stockholm. För några av oss, som tidigare arbetat med andra kvinnofrågor, blev det snabbt tydligt att denna fråga var så mycket större än nedläggningarna av dessa populära förlossningskliniker. Dessutom saknade Sverige, till skillnad från liknande länder, en brukarorganisation för födande vilket vi kände att det fanns ett stort behov av, säger Maria Ceder Engebretzen i en intervju med SelmaStories.

Årets Selma består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom och en gåva skapad av en feministisk konstnär (i år Ametist Azordegan). Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Södra Teatern den 8 mars.

– Ett sådant här pris betyder mycket – dels för Födelsevrålet, dels för alla de som engagerar sig i förlossningsfrågor. Det kan väcka människors insikt om att vi blir starka tillsammans, om vikten av att organisera sig. Att man inte ensam ska konstatera att det ser för jävligt ut, utan att faktiskt gå samman och visa på att man tillsammans kan förflytta berg, sakta men säkert, säger Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

Juryns motivering lyder: ”Nedläggning av förlossningskliniker, för få förlossningsplatser och brist på barnmorskor. 2016 fick de nog. Sedan dess har en bred och enträgen folkrörelse vuxit fram och ett feministiskt vrål för patientens trygghet – före, under och efter en förlossning – har ekat från norr till söder. Tusentals har demonstrerat, debatterat och agerat med ett engagemang som fått politikerna att lyssna.  För att ha höjt sin röst och stått upp för alla kvinnors rätt till säker vård tilldelas Årets Selma 2018 organisationen Födelsevrålet.”

I juryn satt medarbetare från alla förlag inom Bonnierförlagen: Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Titti Persson (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Bonnier Bookery), Sofia Heurlin (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Lovereads), Jennie Sjögren (Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation) och Cecilia Claesson (SelmaStories).

Selma Lagerlöf är en populär förebild i litteratursammanhang vilket speglas i antalet priser som är uppkallade i hennes namn. Förutom Årets Selma finns Selmapriset, ett egenutgivarpris vars nomineringar för 2018 tillkännagavs häromdagen. Därutöver finns Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris om 100 000 kronor, som premierar författarskap i Selma Lagerlöfs anda och delas ut under Kulturveckan i Sunne i augusti varje år.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny