ANNONS

Bokinfo halverar priset för digitala böcker – men är det tillräckligt?

Bokinfo höjde titelavgiften för förlagen inför 2018. Foto: Fotolia. Fotomontage: Boktugg.

Nu vill Bokinfo få fler förlag att lägga upp även sina digitala böcker i databasen. Därför halverar de avgiften under 2018. Frågan är om det räcker för att charma förlagen.

Boktugg har tidigare skrivit om problemet med att tusentals digitala titlar saknas i databasen Bokinfo. Orsaken är att flera förlag nöjer sig med att titelinformationen finns hos Publit och/eller Axiell Media (tidigare Elib) eftersom återförsäljare som Bokus och Adlibris ändå integrerar mot dessa digitala distributörer.

Men detta innebär även att Bokinfo inte är komplett. Flera förlag som Boktugg talat med menar att det helt enkelt är bortkastade pengar och att det blir onödigt dyrt då titelavgiften numera är 350 kronor per ISBN och en enskild titel kan finnas i upp till åtta format – alla med olika ISBN.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Alltså har förlagen valt bort de helt digitala formaten, epub och MP3 för nedladdning, i Bokinfo.

”Vi ser till att titel, författare, serienamn, läsordning och ämnesklassificering är identiska på alla utgåvor av ett verk. På så sätt blir sökningarna träffsäkra, hos oss och hos nätbokhandeln, och de nedladdningsbara böckerna kommer alltid med. Den som söker en viss bok ska vara säker på att få fram alla utgåvor. Och den som letar efter litteratur i ett visst ämne ska alltid få träff på rätt böcker oavsett format”, skriver Bokinfo på sin hemsida.

Nyligen meddelade Bokinfo att de nu erbjuder förlagen att registrera sina eböcker och nedladdningsbara ljudböcker i Bokinfo för halva priset, 175 kronor. Detta gäller böcker som registreras under 2018 och har utgivningsår 2018 eller tidigare.

Frågan är om det är tillräckligt för att övertyga förlagen. Lind & Co var en av kritikerna och förlaget har närmare 500 digitala titlar som inte är upplagda hos Bokinfo.

ANNONS

– Jag har sett att Bokinfo sänker priserna, men jag fortsätter att sura. Jag tycker i alla fall att avgiften blir för hög för de digitala formaten. Det är fortfarande samma information som läggs upp flera gånger, säger förlagschefen Kristoffer Lind till SvB.

I samband med seminariedagen Boken 2018 var ett av budskapen att man ska jobba för att skapa en struktur där böcker ses som ett verk även om det finns i flera format. Även om varje format har ett eget ISBN så ska man kunna lägga samman försäljningen i statistiken. Idag är detta extra tydligt på ljudbokstopplistan där samma titel ibland har tre placeringar på listan: MP3 (nedladdning), MP3-CD och ljud-CD.

Det går att se på det här ur flera olika vinklar. Ur Bokinfos perspektiv är det givet att företaget behöver finansiera sin verksamhet och täcka kostnader för personal, systemutveckling och IT-drift. Ur bokhandlarnas perspektiv är det önskvärt med en komplett databas eftersom man betalar för tillgång till data. Frågar du förlagen så är sannolikt önskan om en minimal avgift för att registrera sina titlar.

En titelavgift på maximalt 500 kronor per verk, oavsett antalet format (ISBN) kan vara en nivå att sträva efter. Men för att det ska fungera krävs att Bokinfo hittar kompletterande intäkter.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se