fbpx

Vertigo förlag fick hemsidan hackad – startar crowdfunding

Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo. Foto: Emma Larsson

Efter att ha fått sin hemsida havererad i en hackerattack tar Vertigo förlag hjälp av crowdfunding för att bygga upp den på nytt.

I helgen blev Vertigo förlags hemsida hackad ner i sina beståndsdelar. En okänd förövare attackerade sidan som kraschade fullkomligt – en både dyr, tidskrävande och allmänt knäckande händelse för förlaget.

Det är inte första gången Vertigo får ta emot digital bitterhet och vrede i form av påhopp och attacker. Förlagschef Alexandra Nedstam tror det handlar om att deras utgivning väcker reaktioner.

ANNONS

– Vi ger ut litteratur som är lite över gränsen, säger hon. Den är nischad inom högkvalitativ gotisk skräck, esoterisk och politisk litteratur och klassisk erotik.

Tråkigt nog låter sig somliga provoceras av dessa genrer till den grad att de skickar uppretade mejl eller ringer till förlaget för att respektlöst vädra sina åsikter. Med relativt stor sannolikhet är det någon eller några av dessa som sedan tar ett steg längre och attackerar hemsidan.

– Som så mycket annat handlar det om okunskap, säger Alexandra. Folk ser ett omslag och reagerar direkt utan att ta reda på vad det handlar om. Vem som attackerade oss den här gången är omöjligt att säga och att lägga energi på att uppsöka förövaren är lönlöst.

ANNONS

Hela historien i sig är en dusch av uppgivenhet. Okända människor som kan utnyttja cyberrymdens kryphål till att förstöra för andra är inte någon stämningshöjare. Dessutom kostar det både tid och pengar som ingen, särskilt inte en liten förlagsverksamhet, har lust eller kanske möjlighet att investera.

I Vertigos fall blev notan denna gången hög och Alexandra ägnade många timmar till att fundera över en lösning. Med påtryckning från flera håll startade hon, lätt skeptisk, till sist en crowdfundingkampanj:

– Det ligger inte i min natur att göra det annars, säger hon. Jag stöttar mer än gärna andra men när det kommer till mig själv så känns det nästan lite som att tigga. Egentligen vet jag inte varför det är så svårt men det är väl känslan av att be om hjälp med något man tycker man ska fixa själv.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Det finns uppenbarligen en klick människor som känner sig manade att förstöra, men lyckligtvis står i andra änden av skalan de som vill hjälpa till. Alexandra började med att lägga ut kampanjen på Facebook som ett första steg för att ta tillvara på sociala mediers snöbollseffekt. I dagarna hamnar den även på Twitter och i förlagets nyhetsbrev men redan på Facebook gjorde den succé: på fyra timmar hade Alexandra fått in en tredjedel av slutsumman om 1500 euro och det växer stadigt.

– Det är en helt makalös känsla att så många ställer upp, säger Alexandra. I helgen var jag uppgiven men nu har jag fått tillbaka hoppet om mänskligheten igen.

Vad skulle du råda andra (små)förlag och författare att göra för att skydda sig mot attacker?
– Någon hundraprocentig säkerhet går inte att få, konstaterar Alexandra krasst. Men för det första: ha back-up på precis allt. Försäkringsbolagen går inte in och täcker kostnader för sådant här om det inte är en direkt fysisk attack mot servern. I alla fall inte i mitt fall. För det andra så se till att hemsidan får ett kontinuerligt ansiktslyft så att den är uppdaterad till senaste versionen och håller sig fräsch. Är du inte bra på att göra det själv så är det värt sina slantar att ha någon annan som sköter det. Jag tror att bokbranschen överlag är relativt förskonad från den här typen av attacker men det är ändå viktigt att se till att man har senaste versionen av allt.

Vill du hjälpa Vertigo och bidra till kampanjen? Klicka här.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.