fbpx

Stockholm Literature tar paus 2018

Malin Nasiell, festivalchef och vice ordförande i den ideella föreningen Stockholm Literature. Foto: Rikard Westman /Elvisphoto

Den internationella litteraturfestivalen i Stockholm har svårt att få finansiärer trots fin respons och växande publikantal. Därför tar de paus under 2018.

Efter fem år tar litteraturfestivalen Stockholm Literature paus. Anledningen är att festivalen trots mycket god respons och en stadigt ökande publikuppslutning har svårt att få finansiärer och den ekonomiska situationen inte längre är hållbar.

Under de fem första åren har festivalen haft samarbetspartners som Internationella Biblioteket och Översättarsektionen på Sveriges Författarförbund, Stockholms stad, Kulturrådet, Svenska Akademien, Barbro Osher Pro Suecia och Stockholms läns landsting samt fått intäkter från biljettförsäljning. Ändå har pengarna inte räckt till och arrangörerna har i stor utsträckning arbetat helt ideellt.

ANNONS

Därför väljer man nu att använda 2018 för att utvärdera Stockholm Literatures framtid istället för att anordna ett sjätte festivalår. Under året hoppas föreningen komma fram till nya, mer långsiktiga lösningar som möjliggör för att driva festivalen vidare under kommande år.

Redan från början hade festivalen höga ambitioner och siktade på att bli ett litterärt, internationellt event som genom att vara introducerande och tankeväckande skulle öppna upp för en större publik och göra det smala bredare. Festivalen har varit förlagd till Moderna Museet i Stockholm och har från museets håll varit mycket uppskattat tack vare sina egenskaper som knutpunkt för flera olika konstuttryck:

– I en tid då vi söker oss bortom de kända allfarvägarna för konsten så har det varit fantastiskt att låta Moderna Museet utgöra spelplatsen för en unik festival där konstarterna möts. Några av samtidens mest intressanta författare och konstnärer inom olika discipliner har här framträtt i samtal, uppläsningar, performances och visningar. Ljuset har riktats mot översättandets konst och gjort skilda kulturer begripliga för varandra, till stor glädje för oss alla, säger Moderna Museets överintendent Daniel Birnbaum och vice museichef Ann-Sofi Noring i ett pressmeddelande.

ANNONS

I pressmeddelandet höjer även Yukiko Duke, konstnärlig ledare, en hyllande röst å festivalens vägnar:

– Stockholm Literature har utforskat och vidgat det litterära samtalets form – bland annat
genom att låta författare möta utövare av andra konstformer – något som har givit de annorlunda och djuplodande samtal som blivit festivalens kännemärke …

Stockholm Literature har enligt pressmeddelandet strävat efter att vara oberoende av kommersiella intressen, men värnat om att kunna ge sina gäster avtalsenliga arvoden. Den ideella föreningen Stockholm Literatures styrelse består av Jonas Modig (ordförande), Malin Nasiell (vice ordförande och festivalchef), Ann-Sofi Noring, Magnus Florin och Ann-Louise Gustavsson. Det konstnärliga rådet består av Yukiko Duke, Lina Kalmteg, Kristoffer Leandoer och Daniel Sjölin.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.