fbpx

Tio böcker som förändrade världen

10 böcker som genom historien har haft större påverkan än andra. Foto: iStock

All litteratur gör någon form av avtryck men vissa verk har betytt mer än andra genom historien, åtminstone med vissa mått mätt. Här är tio av dem.

Listan över böcker som har förändrat världen skulle kunna bli oändlig, men dessa tio har haft ovanligt stor inverkan på vår värld, menar åtminstone Martin Puchner, författare till The Written World: How Literature Shaped History.

10 böcker som har förändrat världen

Gilgamesheposet

Brukar betraktas som det första betydande litterära verket och är även ett lysande exempel på nedskrivna berättelsers kraft att forma historien. Eposet stärkte den kulturella gemenskapen i Mesopotamien och bidrog till att upprätthålla territoriet. Verket var skrivet med kilskrift på lertavlor och försvann ur historien eftersom det aldrig översattes till något annat skriftspråk, tills det upptäcktes av en slump två tusen år senare.

ANNONS
Esras bok (skrift i Gamla testamentet och i judendomens Tanakh)

Under exilen i Babylonien, vid den tiden det område på jorden med högst läs- och skrivkunnighet, blev nedskrivna texter allt viktigare för den judiska befolkningen. När den skriftlärde prästen Esra ledde sina följare tillbaka till Jerusalem höll han upp sin Tora och krävde att den återvändande exilbefolkningen skulle tillbe den. Det var startskottet till den heliga skrift som gav upphov till judendomen, kristendomen och islam. Ända sedan dess har vi levt i en värld formad av heliga skrifter.

Diamantsutran

Denna skrift hyllar och porträtterar Buddha och hans gärningar och innehåller beskrivningar om hur han samtalade med sina studenter och detaljerade redogörelser av hans dagliga vanor. Sutran skrevs långt efter läromästarens död och blev omåttligt populär. Hängivna buddhistiska munkar tog med sig skriften till Kina, där den kom att nedtecknas på papper. Därigenom spreds sutran till Korea, Japan och vidare därifrån – och gjorde buddhismen till en världsreligion.

Berättelsen om Genji

Denna generationsöverskridande berättelse, skriven av Murasaki Shikibu som var hovdam vid det japanska hovet, är den första stora romanen i världslitteraturen. Genom detta verk fick läsarna för första gången inblick i det skyddade liv som kvinnor levde vid Japans hov, och romanen formade den japanska kulturen i många hundra år. Dock översattes verket inte till västerländska språk förrän i slutet av 1800-talet.

ANNONS
Tusen och en natt

Ingen sagosamling har blivit lika populär som Tusen och en natt, med sin berömda ramberättelse om Scheherazade och den mordiska kungen som håller henne fången. Den kinesiska tekniken att tillverka papper bidrog till att sprida berättelsen i den arabisktalande världen och flera hundra år senare till Europa. Nya sagor lades till efter hand och Tusen och en natt har med åren blivit världens mest berömda sagosamling, återberättad gång på gång.

Popol Vuh

Det mest kända verket från Mayalitteraturen, den enda litterära tradition som utvecklades utan kontakt med Europa eller Asien. När spanska conquistadorer upptäckte böckerna försökte de bränna dem, men skriftlärda mayaindianer översatte i hemlighet sitt mest värdefulla epos till det latinska alfabetet och gömde det i hopp om att bevara det till framtiden. Under 1900-talet återfanns verket och blev en inspiration till Subcomandante Marcos och zapatisternas revolution i södra Mexico.

USA:s självständighetsförklaring

Thomas Jefferson och hans kollegor i kongressen stod bakom USA:s självständighetsförklaring från 1776. Benjamin Franklin, som bidrog med uttrycket self-evident i den berömda andra meningen, såg till att texten snabbt nådde läsarna med hjälp av sitt medieimperium bestående av pappersbruk, boktryckare, tidningar och ett postnätverk. Självständighetsförklaringen blev en förebild för många liknande deklarationer runtom i världen.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Kommunistiska manifestet

Marx och Engels visste att de ville förändra världen när de skrev det kommunistiska manifestet på beställning av en liten grupp exilrevolutionärer i London. Manifestet som utgavs 1848 blev ignorerat i årtionden till dess att det under tidigt 1900-tal nådde läsare som var redo att verkställa de revolutionerande idéerna. Trots den tröga starten är det kommunistiska manifestet den text i världslitteraturen som har haft störst påverkan under kortast tid.

Sundiataeposet

Enligt legenden grundade Sundiata Maliriket under sen medeltid. Eposet som uppmärksammade hans gärningar spreds muntligt under hundratals år innan det skrevs ner under 1900-talet. Som nedskriven text gav Sundiataeposet bränsle till den kamp mot de franska kolonisatörerna som slutligen ledde till Malis självständighet.

Anna Achmatovas Requiem

Anna Achmatova visste att det inte var tillåtet att skriva om livet under Stalins styre och att hon skulle bli arresterad om en sådan text hittades i hennes lägenhet. Men detta hindrade henne inte från att skriva Requiem, den långa dikten om Gulag. Hon memorerade den och brände papperna hon hade skrivit på, och lärde ut dikten till sina väninnor så att den skulle överleva hennes egen död. Dikten spreds i hemlighet i olagliga kopior och bidrog till Sovjetunionens upplösande.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.