Julkalender 2017 – lucka 23: Anna Arturén Kinn

Gyllene Snittet ligger i Helsingborg.

Bakom lucka 23 hittar vi en formgivare från Sveriges vackraste stad, nämligen Helsingborg. Här är ett par snabba boktips från Anna på Gyllene Snittet bokformgivning AB.

Just nu håller Anna på att avsluta ett projekt för Titel Books/IKEA. Ett stort åtagande, eftersom boken görs på 23 språk. Utöver det sitter de just nu med en del barnböcker och affärslitteratur. Bland dem finns en bok om Bitcoin och Nationalencyklopedins årsbok.

– Sedan håller jag på med den nystartade bok- och presentbutiken som vi har i bottenplan här på Kajen i Helsingborg, säger Anna. Den heter By the Book bokhandel.

Hennes bästa tips till de som vill jobba med att formge bokomslag är annars att hitta något om kan fånga uppmärksamheten på mindre än en sekund. Det man har att jobba med är färg, form, typografi och effekter.

Fast sedan är det också viktigt att man återspeglar innehållet på ett bra sätt. Även där ser Anna trender, som kommer och går.

– Men för mig är ledorden alltid bild och känsla, säger Anna. Det är det jag utgår ifrån. Och en reflektion är att författarnamnet numera i många fall exponeras större än titeln, vilket är en förändring som skett de senaste åren. Varumärket författaren bär är därmed också viktigt att ta hänsyn till. Ibland kan namnet sälja mer än själva omslaget.

Till julen försvinner Anna en bit upp i landet och firar i Borås. Med sig i resväskan packar hon bland annat Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling.

– Förutom den blir mina tipsböcker från 2017 feelgood-romanen Hemligheternas skafferi av Caroline Säfstrand och Generalen av Christer Björkman, en biografi om man gillar Mello och är uppvuxen i Borås.

Hon vill även ha in en deckare på sin tipslista och väljer då Inland av Arne Dahl, som är uppföljaren till Utmarker. Riktigt bra, kommenterar Anna och funderar sedan vidare på klassikertipset.

Till slut hamnar vi vid God natt mister Tom av Michelle Magorian.

­– En fantastisk berättelse, som passar både vuxna och barn, säger Anna. Boken handlar om Willie som evakueras från krigets London och hamnar hos Tom på landet. Spännande, sorglig och berörande.

Köpa böckerna

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Inland

Inland

  • Förlag: Månpocket
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-16
  • ISBN: 9789175037141
Godnatt Mister Tom

Godnatt Mister Tom

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2009-10-05
  • ISBN: 9789129674026
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL