Möt författaren bakom SVT:s julkalender 2017

Erika Vallin, författare och skribent. Foto: Martin Vallin/CameraLink

Erika Vallin berättar om sin trilogi Speglarnas hemlighet och hur det gick till när hennes böcker blev upplockade av SVT som grund till julkalendern.

Årets julkalender på SVT, Jakten på tidskristallen, är ett sci-fi-äventyr där tre barn får i uppdrag att rädda världen som är på väg att gå under eftersom tiden håller på att stanna. Handlingen är fritt baserad på Erika Vallins böcker i trilogin Speglarnas hemlighet.

Erika berättar för Boktugg att hennes berättelse kom till genom den enorma läsglädjen hon själv upplevde som barn, med hjältar som Ronja Rövardotter, Matilda Vidrigsson, Anne Shirley, Laura Ingalls och Kulla-Gulla, en nyvaken besatthet av teoretisk fysik och ren slump.

– Jag var föräldraledig och tillbringade dagarna med att dra barnvagnen runtom Stockholm. Längst ute på Djurgårdsudden passerade jag ett öde hus som låg inbäddat i en vissen trädgård. Det stack ut bland alla vräkiga villor och satte igång berättelsen om Asrin i mitt huvud. Underdogs har alltid legat mig varmt om hjärtat, och deras resa är en både klassisk och tacksam historia att berätta, säger Erika.

De tre böckerna släpptes ursprungligen på B. Wahlströms mellan 2012 och 2014, men gavs ut i en samlingsutgåva på Natur & Kultur i november 2017.

– När Natur & Kultur ville ge ut boken igen så var vi helt överens om att släppa trilogin som en enda bok i tre sammanhängande delar, säger Erika. Originalen har en tydlig början och slut, så för att få berättelsen att flöda som ett enskilt verk var jag tvungen att arbeta om, stryka och skriva till scener.

Den nya versionen är dessutom omkring 300 sidor kortare än de tre ursprungliga böckerna, vilket har medfört att vissa karaktärer slagits ihop och vissa har strukits helt. Samma sak gäller för miljöer, sidospår och bågar. Allt som allt är berättelsen rakare och mer direkt, men helheten och historien består.

Resan mot tv-rutan

Erika berättar att redan när den första delen i trilogin gavs ut ryckte flera filmbolag i manuset.

– Som debutant är man helt oförberedd och dåligt insatt i hur filmbranschen fungerar, i varje fall så var jag det. Som tur var träffade jag en producent vars värderingar jag delade och som jag snabbt byggde upp ett förtroende för, både arbets- och idémässigt.

Producenten Anna Wallmark Avelin har varit med från start och de kom tillsammans fram till att en julkalender var ett format som skulle passa tematiken i böckerna. Sedan följde en lång pitchprocess hos SVT innan de gick in i skarp produktion.

– Vilket är förståeligt med tanke på vilken typ av projekt det är, säger Erika.

Nu har halva julkalendern sänts. Hur har det varit så här långt, att se sin bok omvandlad till tv-format?
– Jag är väldigt imponerad över produktionsteamet, hur de lyckats omvandla böckerna till ett kalenderformat. Det är inte helt lätt att bryta ner en historia till 24 kvartslånga delar, där varje avsnitt ska ha sin båge och samtidigt bygga den stora berättelsen. Mina böcker är nog bäst från tioårsåldern men en julkalender måste ner till förskolenivå: enter Eva Rydberg och hennes fantastiska värme och humor. Och även om historien är rejält omskriven så är tematiken och framförallt huvudpersonerna oförändrade. När jag var på inspelningsbesök och såg Monna, Naima och Vincent kliva in genom dörren till studion började verkligheten att skeva, det var som att Asrin, Lima och Max stigit rakt ut ur mitt huvud.

Har julkalendern satt fart på försäljningen?
– Första tryckupplagan sålde slut på drygt en vecka … Så det får man nog säga att den har. Men jag tror även att samlingsformatet med Johan Egerkrans nya omslagsillustration spelat in.

Blir du inspirerad att skapa fler barnböcker?
– Inte av framgången i sig, jag tror få kreativa processer föds från det hållet. Däremot ger den mig förutsättningar att skriva. Vad det blir, är en historia för sig, säger Erika Vallin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL