fbpx

Australien: Undersökning om sexuella trakasserier i bokbranschen – fler än hälften har utsatts

Sexuella trakasserier förekommer även i bokbranschen. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: iStock

Sexuella trakasserier är ett utbrett problem i den australiska bokbranschen, visar en undersökning gjord av branschsajten Books & Publishing.

I en undersökning genomförd av den australiska branschsajten Books & Publishing uppger fler än hälften (114 personer, 101 kvinnor och 11 män) av de totalt 213 medverkande att de har varit med om någon form av sexuella trakasserier relaterat till yrket, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Det handlar bland annat om kommentarer om utseende, ovälkomna inviter och tafsande. En person vittnar att hen blivit våldtagen på en branschkonferens.

ANNONS

Jackie Tang, redaktör för Books & Publishing, säger att hon inte är förvånad över resultaten.

– Det går i linje med bokhandlarnas undersökning och vad vi har hört från andra kulturrelaterade branscher.

Precis som i den brittiska undersökningen som genomfördes av branschtidningen The Bookseller är det framförallt unga kvinnliga PR-personer (eng. publicists) som är mest utsatta.

– Ett av vårt företags fokusområden är ”författarvård”, vilket innebär att man ska göra författarna glada till vilket pris som helst, berättar en person i undersökningen.

Flera personer kommenterade att trakasserier är ett bestående problem trots att bokbranschen i Australien är en kvinnodominerad bransch. En redaktör menade att problemen i stort handlar om hur branschen är uppbyggd med äldre män på högre positioner och yngre kvinnor som gör markjobbet, och att detta ojämställda maktförhållande är en grogrund för sexuella trakasserier.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny