ANNONS

Sexuella trakasserier ett stort problem i den brittiska bokbranschen

Sexuella trakasserier är ett problem i alla branscher. Foto: Fotolia. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

I en undersökning av The Bookseller framkommer hur vanligt förekommande sexuella trakasserier och övergrepp är i bokbranschen – fler än hälften har utsatts.

I en undersökning av brittiska branchtidningen The Bookseller svarade över hälften av de 388 deltagarna att de har upplevt arbetsrelaterade sexuella trakasserier i bokbranschen. 54 procent av kvinnorna och 34 procent av männen uppgav att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp, skriver The Bookseller.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Personerna som vittnar om trakasserier kommer från hela branschen: stora och små förlag, bokhandlare, agenter, författare, frilansare, med flera. Det handlar om allt ifrån ett nedsättande sätt att tala om kvinnor på arbetsplatsen och på sociala evenemang, tvetydiga kommentarer och tafsande, till sexuella inviter och rena övergrepp. Två personer svarade att de har blivit våldtagna.

De flesta fallen i undersökningen handlar om hur yngre kvinnor i lägre positioner blir utnyttjade eller trakasserade av högre uppsatta manliga kollegor, författare eller kunder. Ofta inträffar händelserna på sociala evenemang efter intag av alkohol, många vittnar om trakasserier som ägt rum på mingelevent eller firmafester.

Vissa yrkesroller framträdde i undersökningen som särskilt utsatta för arbetsrelaterade trakasserier, framförallt personer som arbetar inom PR/marknadsföring (eng. publicists) då de ofta befinner sig ute på turné med författare utanför det normala professionella sammanhanget. Hela 66 procent inom denna yrkesroll uppgav att de har varit med om någon form av sexuella trakasserier.

Även bokhandlare blir ofta utsatta (61 procent) och då både från kunder, kollegor och författare på besök. En person som arbetar på bokhandel menar att agerandet inom serviceyrket kan ligga till grund för missförstånd från manliga kunder som tolkar det som en invit.

ANNONS

Det framkommer i undersökningen att sexuella trakasserier eller övergrepp tenderar att tonas ner och eller rentav tolereras inom branschen. Många män som har utnyttjat sin status för att göra opassande närmanden sitter fortfarande kvar på sina positioner. Vissa som har svarat på undersökningen menar att det är ett generationsproblem och att det i första hand rör äldre män, medan andra upplever att även yngre män är likaledes skyldiga till problemet.

Över 70 procent av de som uppgav att de har blivit utsatta för trakasserier lät bli att anmäla. Anledningen till detta är ofta känslor av rädsla och skam eller en känsla av att inte komma att tas på allvar, men också att det kan komma att påverka chanserna inom karriären.

Personliga vittnesmål från undersökningen:

– Jag har blivit tillfrågad om sex av manliga kollegor, blivit tafsad på och fått frågan om jag är intresserad av att ha en affär. Eftersom branschen är så liten har jag behövt jobba ihop med många av dessa män igen inom olika företag, berättar en person inom sälj. 

En person inom marknadsföring/PR berättar:

– De flesta författare är fantastiska, men några har gjort mitt liv svårt då och då. Som PR-person bor du ofta på samma hotell som dem runtom i landet, ofta som den enda representanten för ditt företag. Ingen är där som kan skydda dig och ofta är författarna så kända att du inte vågar berätta för någon. Många personer inom PR har delat med sig av sådana här upplevelser ute på krogen eller i förtroende, men jag skulle aldrig våga berätta för högre uppsatta kollegor. Vem skulle tro mig?

– Manliga kollegor, oftast högre uppsatta, har gjort opassande sexuella kommentarer som de inte hålls ansvariga för … evenemang och fester är värst. Manliga kollegor utnyttjar faktumet att vår bransch är ”avslappnad”, säger en redaktör.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se