ANNONS

Julkalender 2017 – lucka 8: Johan Malmberg

Johan Malmberg är kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad och biträdande kulturchef Sydsvenskan

Johan Malmberg kör en skånsk jul i år. Om han får en stund över tänker han läsa Sinclair Lewis gamla bok ”Sånt händer inte här”. 

Bakom lucka åtta finns alltså kulturredaktören Johan Malmberg från Helsingborgs Dagblad och innan han ger oss sina bästa julklappstips är författande reportern Palmkvist nyfiken på hur en kulturredaktion egentligen väljer ut vilka böcker som ska lyftas fram genom recensioner. Hur gör man, egentligen?

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Det krävs en viss överblick och erfarenhet, säger Johan. Sedan är det en evig diskussion om avvägningen exklusiv litteratur mot populärförfattare, och förmågan att se mindre förlags utgivning. Och samtidigt ska vi alltså välja ut det viktigaste i de stora förlagens omfångsrika utgivning …

Inget lätt jobb, med andra ord. Och visst har situationen förändrats lite de senaste åren. Johan nämner också hur svårt det är för tidningarna att förhålla sig till litteraturkritiken samtidigt som många av dem koncentrerar mycket kraft på sådant de tror folk klickar på online.

– Antalet litteraturrecensioner har minskat kraftigt på senare år, säger Johan. När man mätt i Norge visar det sig tydligt att antalet har halverats. Tendensen är tydlig. Orsakerna till det kan man förstås bara spekulera i, men den försiktiga anpassningen till den digitala miljön är en av orsakerna.

Samtidigt vet vi ju alla att litteraturkritiken har en central plats på svenska kultursidor. Som erfaren kulturjournalist ser Johan att den rent av är central för både kulturliv och dagstidningar. Därför är det viktigt att man vågar tro på den, även om det inte klickas hejvilt på just alla recensioner.

ANNONS

– Vem ska annars kunna förmedla och sprida bokkunskap om inte en kår av professionella läsare? säger Johan. Och vad blir kulturredaktioners åsikter värda om de inte är ordentligt grundade i böcker och bildning? Sett på det viset är litteraturkritiken oundgänglig framöver.

Och om litteraturkritiken är ett inslag de lever med året om på Helsingborgs Dagblads kulturredaktion, så finns det annat som kommer och går under året. Som Nobeldagen, då det ska handla om både Ishiguro men också om lättsammare tips bland årets böcker. På en redaktion behöver man alltid vara steget före och faktum är att man också redan planerar för läsningen under jul- och nyårshelgen. Förutom den planeringen håller han på med ett helt annat projekt.

– För stunden förbereder jag utdelningen av Helsingborgs Dagblads nyinstiftade fotopris, säger Johan. Det har varit en hjärtefråga för mig länge och det känns passande i en tid när bildjournalistik har svagare ställning på dagstidningar. Vårt fotopris är ett litet försök för oss att uppmärksamma fotograferna och deras gärningar. Priset delas ut den 16 december, till en väldigt intressant pristagare, och samtidigt öppnar vi utställningen med hens bilder på Landskrona museum.

I övrigt tar Johan inte mycket ledigt i år. Han brukar fira varannan jul i Dalarna och varannan i Helsingborg. Just i år blir det skånsk jul med familjen tillsammans med hans tre syskon. Men även om det inte blir mycket tid över till nöjen tänker han ta sig tid att läsa. Förutom Sinclair Lewis 80 år gamla profetiska Sånt händer inte här så funderar han på Mattias Göranssons Björnen kommer som tyvärr blivit liggande.

Om du skulle ge bort några böcker i år, vilka skulle du välja?

  1. Medborgare av Claudia Rankine. Det här året har väl litteraturen fått ställa de allra tuffaste frågorna till en samtid – och inte minst ett USA – som spårat ur. Ingen gjorde det bättre än Claudia Rankine med sin diktning av ett rasistiskt Amerika. Man skulle kunna nämna Timothy Snyder och hans Om tyranni också.
  2. Mörkrummet av Susan Faludi. Faludi dyker ned i sin pappas oerhört märkliga historia efter att denne könskorrigerat sig.
  3. I en skog av sumak av Klas Östergren. Jag är löjligt förtjust i hans sätt att skriva. Det här är en bagatell, men en liten vacker sådan.

Och om han ska försöka klämma in en klassiker bland de här säkra korten också, blir tipset Philip Roths mäktiga trilogi Amerikansk pastoral, Gift med en kommunist och Skamfläcken.

ANNONS

Köpa böckerna?

Medborgare : en amerikansk dikt

Medborgare : en amerikansk dikt

Mörkrummet

Mörkrummet

  • Förlag: Leopard Förlag
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-16
  • ISBN: 9789173437592
I en skog av sumak

I en skog av sumak


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se