Det nya radarparet Mons Kallentoft och Anna Karolina ser positivt på sitt nya samarbete.

Mons Kallentoft får ny partner in crime

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Boktugg ställer ett par frågor till Mons Kallentoft om hans nya medförfattare Anna Karolina. De ska nu fortsätta på Herkulesserien tillsammans.

En av de senare årens största succéer är Herkulesserien. Idén till böckerna fick Mons Kallentoft genom den klassiska berättelsen om Herkules tolv storverk, som han flyttat till en modern Stockholmsmiljö. Bara här hemma i Sverige har serien sålt i mer än en halv miljon exemplar.


ANNONS


Tidigare skrevs böckerna ihop med Markus Lutteman, som nu valt att stiga åt sidan för att få tid till sina egna romaner. In på scenen träder den rutinerade författaren Anna Karolina, som redan för några år sedan tilldelades Crimetimes debutantpris. Hon är för tillfället aktuell med sin fjärde bok, Sjusiffrigt.

– Anna Karolina kommer att spetsa det redan framgångsrika konceptet med sin erfarenhet som före detta polis och förmågan att spinna oväntade intriger, säger Mons Kallentoft.

ANNONS

Till Boktugg utvecklar han svaret vidare och lyfter fram hur en ny författarpartner ger serien förnyad energi och förlänar språket en ny ton. Kanske förändras också karaktären en aning för att revitalisera serien.

­– Men inte mer än att de som redan gillar serien känner igen sig, säger Mons. Anna Karolina var ett givet val för det här samarbetet. Hon är väldigt driven, har en god erfarenhet från riktigt polisarbete och har både hjärta och hjärna. Hon är perfekt för Zack-serien.

En ny partner passar också Mons ursprungliga tanke med serien. Han ville att böckerna om kriminalinspektör Zack skulle vara under ständig förnyelse. Då håller sig också upphovsmannen på tå och får nya infallsvinklar på materialet.

– I början skapade jag själva grundserien med herkulestemat och karaktärerna. Och även berättelserna. Sedan skrev Markus utkast kapitel för kapitel som jag redigerade. Till slut visste man inte vem som skrivit vad. Med tiden blev även idéarbetet ett grupparbete där den goda idén var viktigast – inte vem som fick den. Med Anna Karolina förnyades upplägget. För den kommande boken Falco skapade vi berättelsen ihop, sedan har hon skrivit kapitel för kapitel utifrån mitt synopsis, och så redigerar vi och skypar ihop oss.


ANNONS


Anna Karolina är även hon väldigt positiv inför samarbetet.

–  Det är väldigt inspirerande att arbeta tillsammans med Mons, säger hon. Dessutom passar det mig att skriva om grova brott i rå miljö och med högt tempo.

Det är alltså två väldigt nöjda författare som nu har blivit en stark duo inför det fortsatta arbetet med en bokserie som bygger på klassisk dramaturgi och teman som våld, sex och död.

När Boktugg frågar Mons om han inte kan sakna att ge sig in helt ensam i ett bokprojekt, svarar han:

­– Jag skriver ju Malin Fors, en bok om året, och det är helt mitt eget. Jag har andra nya böcker på gång, fristående sådana, själv och tillsammans med andra.

Den femte delen i Herkulesserien släpps på Bookmark Förlag i juni 2018.

 

 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »