Astrid Lindgren-priset 2017 till Jenny Jägerfeld

Författaren Jenny Jägerfeld. Foto: Hugo Thambert

Det var en glad och rörd Jenny Jägerfeld som på tisdagskvällen tog emot 2017 års Astrid Lindgrenpris för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

– Jag är väldigt hedrad över det här priset, alla mina idoler har fått det här priset före mig. Och Astrid Lindgren är min idol, när jag skriver vill jag beröra som hon. Lyckas jag åstadkomma en promille av vad hon gjort så kunde jag dö nöjd, sa Jenny Jägerfeld i sitt tacktal när priset delades ut som avslutning på Astrid Lindgren-konferensen.

Juryns motivering lyder:
”Jenny Jägerfeld skriver känsligt och insiktsfullt om stora, samtida livsfrågor. På en vacker, lättflytande prosa låter hon både smärta, drama och drastisk humor ta plats i texten och skapar på så vis stora läsupplevelser för unga läsare.”

I sitt tacktal passade Jenny på att lyfta fram två förläggare/redaktörer.

– Jag vill tacka Ada Wester och Sofia Hahr som gjort mina böcker bättre, sa Jenny som även talade om vad Astrid Lindgren betytt som förebild genom att inte väja för svåra ämnen och att verkligen beröra läsare.

– När man läser och blir berörd så öppnar man sitt hjärta och förstår andra. Kanske börjar man ompröva sina egna värderingar eller så känner man sig mindre ensam för att man inser att det är fler som upplever samma sak.

Ada Wester, Lilla Piratförlaget, Jenny Jägerfeld, författare och Sofia Hahr, Rabén & Sjögren. Foto: Sölve Dahlgren

När Boktugg träffar Jenny Jägerfeld nedanför scenen efter prisutdelningen så står även Ada Wester (Gilla Böcker/Lilla Piratförlaget) och Sofia Hahr (Rabén & Sjögren) där så vi passar på att fråga vad det är som gör Jennys böcker så bra.

– Hon har en unik förmåga att kombinera det svarta med humor. När man läser vet man inte om man skrattar eller gråter, säger Sofia Hahr.

– Humorn gör att det mörka kommer närmare men samtidigt blir uthärdligt. Hon har en egen ton, fyller Ada Wester på.

– Dessutom bemödar hon sig att göra bifigurer i böckerna mer levande så att man älskar även dem, inte bara huvudpersonerna. Och så har hon djup psykologisk insikt, säger Sofia Hahr och får medhåll.

Jenny Jägerfeld, vinnare av Astrid Lindgren-priset 2017. Foto: Hugo Thambert

Jenny Jägerfeld är nämligen utbildad psykolog. Hon debuterade 2006 med boken Hål i huvudet men genombrottet kom med den Augustprisbelönta ungdomsboken Här ligger jag och blöder (Gilla Böcker, 2010) som följdes av Jag är ju så jävla easy going (Gilla Böcker, 2013) och den mycket uppmärksammade barnboken Brorsan är kung! (Rabén & Sjögren, 2016). Hon hörs ofta i radio och tv, sänder podden Superältarna, har samtalsserierna Psykologer läser böcker, Psykologer tittar på film och Psykologer går på teater och skriver för Svenska Dagbladets tidning Junior. Parallellt med författandet arbetar hon som psykolog och föreläsare.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Priset är ett av de främsta för författarskap för barn och unga. I samband med prisets 50-årsjubileum i år dubbleras prissumman till 100 000 kronor. Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsinnehavare går in med 50 000 kronor som medstiftare. Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman, Annika Lindgren, Cecilia Knutsson samt Ann Sköld.

När man studerar listan över tidigare pristagare förstår man vad Jenny Jägerfeld menade med att alla hennes idoler fått priset. Det är många stora svenska barn- och ungdomsförfattare som uppmärksammats där.

Alla tidigare vinnare av Astrid Lindgren-priset:

1967 – Åke Holmberg
1968 – Ann Mari Falk
1969 – Harry Kullman
1970 – Lennart Hellsing
1971 – Hans Peterson
1972 – Maria Gripe
1973 – Barbro Lindgren
1974 – Inger och Lasse Sandberg
1975 – Hans-Eric Hellberg
1976 – Irmelin Sandman Lilius
1977 – Kerstin Thorvall
1978 – Gunnel Linde
1979 – Rose Lagercrantz
1980 – Maud Reuterswärd (postumt)
1981 – Gunilla Bergström
1982 – Inger Brattström
1983 – Siv Widerberg
1984 – Astrid Bergman Sucksdorff
1985 – Viveca Sundvall
1986 – Margareta Strömstedt
1987 – Nan Inger Östman
1988 – Lena Anderson och Christina Björk
1989 – Annika Holm
1990 – Maj Bylock
1991 – Max Lundgren
1992 – Sven Christer Swahn
1993 – Ulf Stark
1994 – Eva Wikander
1995 – Peter Pohl
1996 – Henning Mankell
1997 – Anna-Clara och Thomas Tidholm
1998 – Bo R. Holmberg
1999 – Per Nilsson
2000 – Annika Thor
2001 – Eva Eriksson
2002 – Stefan Casta
2003 – Sven Nordqvist
2004 – Pernilla Stalfelt
2005 – Jujja Wieslander
2006 – Ulf Nilsson
2007 – Helena Östlund
2008 – Pija Lindenbaum
2009 – Olof Landström och Lena Landström
2010 – Moni Nilsson-Brännström
2011 – Jan Lööf
2012 – Katarina Kieri
2013 – Katarina von Bredow
2014 – Frida Nilsson
2015 – Mårten Sandén
2016 – Anna Höglund

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.