Författaren Anders de la Motte signerade sin nya bok hos Akademibokhandeln på Väla utanför Helsingborg på Fars dag 2017. Foto: Sölve Dahlgren

Anders de la Motte: Fars dag är bra för signeringar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fars dag är en högtid då många uppvaktas med en bra bok. Vi träffade författaren Anders de la Motte som signerade på Akademibokhandeln Väla just denna dag.

– Jag brukar signera här på Väla på fars dag, det är tredje året nu. Det passar bra eftersom jag ska vidare och fira min egen pappa här i närheten, säger Anders de la Motte där han står i entrén till Akademibokhandeln.


ANNONS


Författaren Anders de la Motte signerar sin bok Höstdåd. Foto: Sölve Dahlgren

Han har en ny bok med sig, Höstdåd, som är en av de nominerade till priset för Årets kriminalroman 2017. Det är en fristående bok men på samma tema som hans förra bok Slutet på sommaren som även den nominerades till Årets kriminalroman 2016. Och 2015 blev Anders bok Ultimatum faktiskt utsedd till Årets kriminalroman.

– Just Slutet på sommaren blev väl lite av ett bredare genombrott, den har sålt i över 100 000 exemplar nu när man räknar alla format. Jag ville utmana mig själv att skriva spännande utan att använda stora penseldrag som explosioner och biljakter. Det funkar ju det också. Nu jagar jag miljöer istället och då gör jag det i mina hemtrakter, säger Anders samtidigt som han signerar ännu en bok.

ANNONS

Anders de la Motte signerar på hemmaplan

Det här är signering på hemmaplan. Han är uppvuxen i Billesholm som ligger utanför Helsingborg och därmed tacksamt – när läsare kommer fram och undrar vad det är för böcker så kan han säga att de utspelar sig i nordvästra Skåne.

– Det var faktiskt när pappa fick en stroke 2014 som det satte igång mina tankar och jag började skriva om de här miljöerna där jag tillbringade tid när jag var liten. Dessutom är det mycket pappas berättelser som ligger till grund för en del av händelserna i de två senaste böckerna, säger Anders de la Motte.

Den här tårtan fick författaren Anders de la Motte av sin familj på fars dag 2017.

Denna fars dag 2017 började för honom med uppvaktning där hemma. Han fick en specialdesignad tårta dagen till ära.

– Min hustru har en kompis som är konditor som hade fixat den. Som författare är det ju kul att se sin bok på det här viset. Vi har inte ätit upp hela utan jag har med mig en stor bit till firandet i eftermiddag när vi ska uppvakta min pappa, säger Anders och visar bilden som givetvis åkte upp på Instagram.

Som författare gäller det att marknadsföra sig. Har man en signering så gäller det att sprida ordet bland sina trogna läsare i sociala medier. Flera av dem som kommer fram och handlar under vår pratstund har läst förra boken och väntat på uppföljaren.

– Den är fristående även om den utspelar sig i samma miljöer. Jag tycker det är rätt skönt att inte skriva en serie för då behöver man lägga tid på att förklara vad som hänt sedan sist, nu kan jag kasta mig rakt in i handlingen, menar Anders som annars slog igenom med en serie, en trilogi som inleddes med debuten [geim] (2010).

[geim]-trilogin kommer i nyutgåva i februari

Faktum är att [geim]-trilogin som varit slut ett tag ges ut på nytt nu i februari på grund av efterfrågan från skolor som velat köpa klassuppsättningar. Ämnet är mer aktuellt än någonsin med manipulerade nyheter på internet och näthat till höger och vänster. Man skulle kunna kalla dem IT-thrillers.

– Månpocket har köpt rättigheterna och ger ut dem på nytt. Jag har skrivit nya förord där jag förklarar lite hur jag tänkte när jag skrev dem och efterord där jag avslöjar lite kul ”påskägg”, små gömda saker jag smugit in i böckerna, säger Anders.


ANNONS


Författaren Anders de la Motte diskuterar med en läsare som gillade den förra boken. Foto: Sölve Dahlgren

Hur många böcker säljer man på en bra signering?
– Över 30 böcker på en signering tycker jag är bra. Det beror lite på hur lång tid man står också, om det är en timme eller två eller mer, säger Anders de la Motte.

Och sämsta signeringen?
– Ja, i början när man var alldeles ny så kunde det hända att man inte sålde en enda bok men det är ju något man måste ta sig igenom. Numera säljer jag alltid tvåsiffrigt i alla fall.

– Förra årets fars dag sålde du 21 böcker, upplyser en av medarbetarna i butiken samtidigt som hon lägger upp en trave med lite fler exemplar av Höstdåd.

– Förväntningarna på försäljningen ökar för varje bok, säger Anders och skrattar.

Författaren Anders de la Motte på signering hos Akademibokhandeln. Rollup och penna är de verktyg som krävs. Sedan är det trevligt om butiken bjuder på kaffe för att författaren ska hålla sig pigg under de timmar signeringen varar. Foto: Sölve Dahlgren

Inför lanseringen av en ny bok brukar Anders ha ett intensivt schema med både signeringar och författarkvällar. Den senaste veckan inför fars dag är inget undantag, två kvällar med scenframträdanden, Bokens afton i Kalmar på onsdagen och Bokens afton i Motala på torsdagskvällen. Då klämde han in en signering vid lunchtid i Västervik på torsdagen och sedan signeringar i bokhandel både lördag (Hansa i Malmö) och söndag (Väla i Helsingborg).

– Bokens afton och liknande är kul, att få prata på scen med mycket publik. Det brukar säljas en del böcker också då, säger Anders.

Ett tiotal meter bort från Akademibokhandelns entré står en polisbil parkerad, trots att vi befinner oss inne i ett köpcentrum. Ingen utryckning denna gång utan en kö av ungar som vill provsitta. Anders jobbade själv som polis en gång i tiden innan han blev säkerhetschef på Dell. De första åren jobbade han heltid och skrev vid sidan om men numera är han författare på heltid.

Han har redan börjat skriva på nästa bok som blir i samma stil som Slutet på sommaren och Höstdåd. Titeln blir vinter-någonting.

– Vintergärningar kanske? Jag har letat miljöer till den. Jag tar mycket bilder för att hitta känsla och stämning under researcharbetet. Det är faktiskt jag som tagit omslagsbilden till Höstdåd, avslöjar Anders.

Även som bästsäljande författare (Slutet på sommaren toppade listan över de 20 mest sålda pocketböckerna i september 2017) får man vara beredd att jobba en del själv, utöver att skriva böckerna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL