ANNONS

Sagor, äventyr och verklighetsflykt – Anders Nyman tipsar om böcker

Förläggaren och författaren Anders Nyman. Foto: Conny Palmkvist

Formgivaren och förläggaren Anders Nyman från Whip Media berättar om sitt eget läsande och vilken sorts barnböcker han tror behövs.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Vi passade på att prata lite med Anders Nyman, så här i lovtider. Anders är grafisk formgivare långt in i själen, men även bokförläggare till yrket. Han driver sedan 2014 Whip Media och ger ut böcker både enligt den traditionella modellen och den växande hybridmodellen. Redan från början låg fokus på en bred utgivning. På Whip Media återfinns både barnböcker och vuxenlitteratur i flera genrer, även om det just nu är mycket fantasy och feelgood.

När jag träffar honom sitter han och planerar inför höstens böcker 2018, där produktionen snart ska sitta spikad. Som det ser ut nu blir det minst fyra traditionella titlar och en handfull böcker enligt hybridmodellen.

ANNONS

Man tror ju annars att även egenföretagare får vara lite lediga? Vad brukar du annars göra på lovveckorna och semestern?

– När barnen var mindre var ju allt fokuserat kring dem och deras aktiviteter. Idag är de 18 och 20 år gamla och sköter sig själva, säger Anders med ett skratt. De är nog mest bekväma om jag inte lägger mig i alls. Så nu för tiden rullar de här lovveckorna mitt i terminerna på som vilka arbetsveckor som helst. Det är faktiskt ingenting jag sörjer, men sedan måste man komma bort ibland också. Jag jobbar ju nästan samtliga av årets dagar. Och det går inte en dag utan att jag läser.

Vilken typ av böcker har du annars fastnat vid under livets gång?

ANNONS

– Det har varit en uppsjö. För mig har det alltid handlat om verklighetsflykt. Jag gillar böcker som tar mig bort, till en annan verklighet, oavsett om det handlar om tid, geografi eller fantasi. Redan som ung blev jag ett fan av Stephen King och slukade allt han skrev. Sedan följde en lång period då läsandet hamnade i baksätet på grund av tidsbrist. Men sedan kom ljudboken och då återupptäckte jag mycket litteratur.

Nämn ett par exempel?

– Först var det podcastböcker (podiobooks) där jag lyssnade på och lärde känna Scott Sigler och JC Hutchins (vilket även ledde fram till min egen debutroman). Det har blivit över 150 titlar bara via Storytel sedan de drog igång. Där är det mycket feelgood (kanske ovanligt som kille), en hel del tänkvärda, absurda och roliga titlar, en stor portion kriminalromaner. Jussi Adler Olsen och Elly Griffiths är favoriter. Men även facklitteratur, ofta inom pop-psykologi och beteendevetenskap.

Vilka boktips skulle du vilja ge föräldrar som vill upptäcka glömda pärlor att läsa för sina barn?

– När det gäller barnböcker tycker jag att föräldrar borde lägga större fokus på sagor och äventyr, och mindre på förberedelser inför vuxenlivet. Det finns en hel del roliga böcker som är annorlunda. Jag tänker på Fantasifararen av Thomaz Westerlund, som kom ut i samband med ett spel för ett tiotal år sedan. Spelet höll inte toppklass, men boken var spännande och rolig, mina barn kommer fortfarande ihåg den.

Jag minns också Thomaz bok, faktiskt. Har du fler tips?

– Jag vill slå ett slag för vetenskapliga barnböcker, som försöker släcka kunskapstörsten. Minns själv att jag älskade att grotta ner mig i Joe Kaufmans Så funkar det när den kom ut. Idag finns en uppsjö av sådana liknande böcker. De flesta barn tycker de är roliga och kunskapen sätter sig.

– Jag tror att marknaden har tröttnat på ”Lisa följer med mamma till Försäkringskassan” och den typen av vardagsrealistiska titlar. Barn mår också bra av att få fly verkligheten ibland och låta sin fantasi blomma ut. Vi borde låta barnen få vara barn så länge de kan och vill, tids nog kommer kraven från vuxenlivet och ju mer de fått blomma ut som barn, desto bättre står de rustade i det skedet.

Jag håller med dig helt och hållet. Men om vi då vill ge föräldrarna också lite tips? Vad har du för förslag där?

– Den är kanske inte glömd direkt, men om vi håller oss kvar vid barnböcker, så tycker jag att alla borde läsa Djungelboken av Rudyard Kipling, gärna i engelsk originalversion. Boken handlar om så mycket mer än Disneyfilmen vi alla känner igen, den har flera lager och budskap som helt har försvunnit i filmen.

– Sedan hade jag velat rekommendera God’s Debris (2001) av Scott Adams (skaparen av Dilbert-serien). Det är en tankeväckande bok som ställer existentiella frågor och kommer med en del teorier men ändå lämnar det slutliga åt läsaren. Den är svår att kategorisera. Av författaren har den beskrivits som ett tankeexperiment. När boken kom ut följdes den av en varningstext för att innehållet på allvar kunde skada läsarens mentala hälsa och vara mer än denne kunde hantera. Måhända ett PR-trick, men det ligger faktiskt något i det.

På tal om det här med äldre böcker … En del litteratur försvinner både från marknaden och biblioteken efter hand. Hur hittar man de glömda böckerna?

– Jag tycker att alla förlag har ett ansvar att förse marknaden med alla sina utgivningar. Det går enkelt att lägga upp backlist som PoD eller ebok idag och även om en bok bara säljer ett exemplar var femte år, så ligger det i allmänhetens intresse att dessa alltid finns tillgängliga. I och med detta blir även sökningen efter böcker relativt lätt. Biblioteken har brist på utrymme så det är inte underligt att de inte kan ha alla böcker i lager utan måste göra ett urval. Dock kan ju eböckerna erbjudas även där.

Ett avslutande tips till föräldrar som vill få sina barn att läsa lite extra?

– Läs för barnen från den dag de föds. Läs, läs och läs. Varje dag, så ofta ni bara orkar. Visa dem den förunderliga och fantastiska värld som finns i böcker. När barn blir uppslukade av sagans värld i tidig ålder kommer de på egen hand att både lära sig läsa och konsumera böcker.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL