fbpx

Bokinfo lanserar sin tjänst i Finland – utmanar Kirjavälitys

Bokhandlarna har vant sig vid att beställa svenska böcker via Bokinfo. Snart kan de beställa även finska titlar när Bokinfo lanserar i Finland. Foto: Fotolia

Bokinfo expanderar till Finland där de räknar med att kunna konkurrera med marknadsledande Kirjavälitys genom att erbjuda en bättre tjänst för förlagen.
På den svenska marknaden har Bokinfo skaffat sig en helt dominerande roll när det gäller metadata och information om böcker. Eftersom de inte är knutna till en enskild distributör kan alla förlag lägga upp sina titlar och få beställningar via Bokinfo. När nu Bokinfo väljer att exportera sin tjänst till Finland så beror det på efterfrågan från kunder.

– Initiativet kommer från finska förlag och återförsäljare som sett sig om efter ett nytt sätt att hantera metadata och order. Vi har fått många positiva reaktioner från Finland på arbetet vi gör i Sverige och fick frågan om vi kunde erbjuda samma tjänst för dem, säger Bokinfos verksamhetschef Christer Perslöv.

Ett av de förlag som varit drivande är Bonnier Books Finland som lagt upp hela sin finska utgivning i Bokinfo. Dessa artikelavgifter har till stor del finansierat uppstartskostnaden för Bokinfo i Finland. Bonnier Books äger dessutom distributören Porvoon Kirjakeskus, som konkurrerar med Kirjavälitys.

ANNONS

Vägen in till Finland går även via den svenska tjänsten som redan används av flera finska bokhandlare för inköp av svenska böcker som läses av många finländare.

– Bokinfos funktioner är på alla sätt överlägsna de finska konkurrenternas. Som bokhandlare har jag under alla år varit mycket nöjd med Bokinfo, säger Anna-Lena Palomäki på Gros Bokhandel i Vasa, en av de finska bokhandlare är en av de bokhandlare som använt Bokinfos tjänst för inköp av svenska böcker.

Nu utökar alltså Bokinfo med böcker från finska förlag och Finlands bokhandlare får en ny källa till information om böcker då Bokinfo startar en finsk version av sin tjänst. Flera förlag har redan anslutit sig och intresset från bokhandlarna är stort. Inte oväntat är Adlibris en av de bokhandlare som skrivit avtal med Bokinfo Finland.

– Inte minst välkomnas detta av förlag som inte har Kirjavälitys som distributör, säger Christer Perslöv.

Eftersom Bokinfos plattform har stöd för flera marknader och språk var det enkelt att utvidga tjänsten rent tekniskt. Finska Bokinfo kommer att fungera likadant som den svenska. Och fördelarna är de samma: Effektiv elektronisk kommunikation mellan förlag och bokhandel och utförlig metadata. Allt byggt på de internationella standarderna ONIX för artikelinformation och Thema för ämnesklassificering. Två standarder som är anpassade till modern teknik och som förenklar handeln med böcker över landgränserna, menar Bokinfo.

– Med Bokinfo kommer de finska förlagen snabbt att kunna nå ut med uppdateringar och information om nya titlar. De kommer även att kunna lägga till kompletterande metadata som läsprov, texter, författarporträtt och Youtube-filmer. Material som bokhandlarna efterfrågar allt mer, säger Christer Perslöv.

Arbetet med klassificering och granskning av titlar kommer att fungera på samma sätt som i Sverige med hjälp av en finsk partner som också kommer att hålla kontakten med de finska förlagen.

De återförsäljare som vill hålla koll på både den finska och den svenska utgivningen behöver två abonnemang. Ett för den finska tjänsten och ett för den svenska. De finska böckerna går alltså bara att söka fram från den finska sidan. Lanseringen sker denna vecka i samband med bokmässan i Helsingfors (26-29 oktober).

– Vi kommer där att presentera den finska sidan och erbjuda återförsäljare och förlag att ansluta sig. Vi hoppas förstås att bygga upp en stor kundbas även i Finland. Det kommer att gynna även svenska kunder eftersom den tekniska plattformen blir gemensam för båda länderna och nu får vi större resurser att utveckla den, säger Christer Perslöv.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny