fbpx

Eksjö Bokhandel satsar marknadsföringsbudgeten på Bokmässan

Nina Johansson, Malin Alfredsson och Julia Oscarsson från Eksjö Bokhandel ställer ut på Bokmässan i Göteborg.

Varför har en bokhandel en monter på Bokmässan? Den frågan får Eksjö Bokhandel varje år av ett antal besökare. Svaret är en kombination av att de älskar att vara på mässan och att det faktiskt har flera positiva effekter.

– Det är fjärde året vi ställer ut nu och vi känner att vi får väldigt fin kontakt med både författare och förlag genom att vara här på mässan. Det är ju stora delar av marknadsföringsbudgeten som vi lägger här. Men faktum är att vi ser effekter av det även hemma, alltifrån att folk i Eksjö är stolta över att vi är på mässan till turister som dyker upp i Eksjö och berättar att de sett oss på mässan, säger Malin Alfredsson som äger Eksjö Bokhandel som för övrigt blev utsedd till årets butik förra året.

Så vad gör man då som bokhandlare på mässan? När man pratar fysisk bokhandel är en begränsning titelbredden, hur mycket ryms i hyllorna egentligen?

ANNONS

– Ja, här har vi bara tolv kvadratmeter så det är klart att det blir begränsat. Men vi har gjort precis som hemma i Eksjö att vi väljer ut böcker som vi själva gillar. Pockethyllan har vi faktiskt plockat rakt av från butiken med personalens favoriter. Sen har vi även satt upp ett bord för att visa vårt småländska arv med Astrid Lindgren. Där har vi valt lite mer ovanliga titlar bland hennes barnböcker och dessutom boken om hennes föräldrar kärlekshistoria, säger Malin.

När vi hälsar på i montern på torsdagen har hon sällskap av kollegorna Julia Oscarsson och Nina Johansson. Helena Hedenberg däremot är kvar hemma i Eksjö för att sköta bokhandeln. Hon åker istället upp på fredag kväll och sedan får extrapersonalen lösa lördagens öppethållande när alla de ordinarie är i Göteborg.

– Jag har ju varit på Bokmässan varje år sedan jag var fem år gammal. Att nu få stå här och representera Eksjö bokhandel är så kul, säger Nina.

– Fast ni tyckte ju att jag var knäpp när jag sa att vi borde ha en monter här, säger Malin.

De åkte upp till Göteborg på onsdagsmorgonen, fick hjälp med transport av grejerna dagen innan så att de kunde ägna sig åt att bygga upp montern. På söndag kväll river de själva montern. Givetvis har de ett fint signeringsschema i montern.

– Mässan är ju en stor samlingsplats för alla som gillar böcker så varför skulle inte en bokhandel vara på plats? Vi pratar med förlagen i god tid före mässan och har fått hit flera stora namn. Under signeringarna brukar vi sälja bra. På lördag har vi Malin Giolito Persson som kommer hit.

Det är inte jättemånga andra bokhandlare som ställer ut på mässan. English Bookstore är på plats. Nätbokhandlarna Adlibris och Bokus är på mässan men Bokus kör bara ett café och bygger varumärke medan Adlibris lyfter fram läsplattan Letto samt en del av deras övriga sortiment kring DYI med garn.

Bilden: Nina Johansson, Malin Alfredsson och Julia Oscarsson från Eksjö Bokhandel ställer ut på Bokmässan i Göteborg.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny