fbpx

Vem ska driva bokhandel på Ica i framtiden?

Kundvagn bland bokhyllorna. Foto: Fotolia

Norska Coop släpper in bokhandlarkedjan Tanum. Det väcker frågan om Pocketshop, Akademibokhandeln eller Ica Bokhandel ska sälja böckerna på Maxi i framtiden.

Det är våra kollegor på Svensk Bokhandel som snappat upp en nyhet i Norge på den norska nyhetssajten Bok365 – bokhandlarkedjan Tanum och dagligvarukedjan Coop har skrivit ett samarbetsavtal.

Cappelen Damm-ägda Tanum ska i framtiden få sälja böcker åt Coop. Det tidigare avtalet med Bladcentralen om försäljning av böcker i butik är uppsagt från 1 januari 2018.

Målet för Coop är att dubbla omsättningen på böcker i sina egna butiker. Genom avtalet ska det bli ett tydligare bokkoncept i butikerna och ökad tillgänglighet för bästsäljare, skriver Bog365.

ANNONS

Tanum ser givetvis fördelen i att få tillgång till fler försäljningsställen. Precis det som är skälet till att förlag från första början sneglade på detaljhandeln som försäljningskanal.

Butikskoncepten kommer att finnas i olika storlekar. Alla de 670 Coopbutikerna kommer att sälja topp 10 pocketböcker medan ”några” av de större butikerna kommer att få ett bredare sortiment i Tanums regi.

Avtalet betyder också att Bonniers, som äger halva Cappelen Damm, stärker sin position på den norska bokmarknaden, påpekar Svensk Bokhandel.

ANNONS

Så vad betyder det då här hemma i Sverige? Ja, siffrorna för första halvåret visade en kraftigt minskad försäljning av böcker via dagligvaruhandeln. Den sjönk med hela 16,4 procent från 166,5 Mkr till 139,2 Mkr.

Nu återstår att se hur siffrorna för andra halvåret utvecklas. Med stora släpp som Millennium 5 och senare Dan Browns nya och en rad andra hösttitlar så kan utvecklingen för helåret se annorlunda ut.

Men det kan också tolkas som att bokförsäljningen i dagligvaruhandeln vacklar. Det är helt uppenbart att det som varukategori inte är någon storsäljare för Ica, Coop och de andra. Jag menar, en enda Ica Maxi-butik omsätter mer än vad bokförsäljningen i hela dagligvaruhandeln uppgår till.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Ica har ändå legat i framkant när det gäller att driva på försäljning av böcker. Deras 81 Ica Maxi-butiker har oftast en rejäl yta för böcker, även om det finns stora lokala variationer. På flera håll byggs dess butiker nu ut till små köpcentra med externa hyresgäster som drar nytta av att alla behöver handla mat.

Systembolaget är väl den enda av dessa butiker som verkligen drar kunder till Ica medan andra butiker ofta är komplement till Ica Maxis redan stora egna sortiment av allehanda varor utöver mat.

Pocketshop är en tänkbar kandidat för att ta över Icas egna bokavdelningar. De är vana att operera på små ytor och inget lager. För dem skulle bokavdelningen på Ica Maxi utgöra en ocean av yta i jämförelse. Och frågan är om inte kundgenomströmningen på Ica Maxi nästan kan mäta sig med den på en centralstation. Dessutom med fördelen att kunden redan har stoppat första varan i korgen/vagnen.

Eller varför inte ett stort samarbete med Akademibokhandeln? Som kunde flytta ett antal av sina med nöd och näppe lönsamma köpcentrumbutiker in under Ica Maxis tak och samtidigt öppna ett par nya för att öka sitt butiksnät.

Att Ica skulle släppa in några lokala bokhandlare är inte troligt med tanke på hur de konsekvent under flera års tid har försökt rensa bort alla lokala butiksnamn på de mindre Ica-butiker runtom i landet. Även handlare som funnits lika länge som bokhandlare har med tvång tryckts in i mallen för Ica Nära, Ica Kvantum eller Ica Maxi.

Ett av de vanligaste inslagen på Ica är Apotek Hjärtat, en apotekskedja med 390 butiker som ägs av – Ica Gruppen AB. Så vad hindrar egentligen Ica från att öppna Ica Bokhandel och verkligen satsa på att bygga upp en kedja av fullsorterade bokhandlar under samma tak som resten av varorna? Öppettider som till och med överträffar köpcentra och ett kundflöde som ingen annan. De Maxi-butiker som verkligen satsar på böcker genom kunnig personal säljer också mycket.

Dessutom – Ica är vana vid lägre marginaler än bokhandlare på de allra flesta varor. De skulle förmodligen kunna sälja böcker i butik till samma pris som nätbokhandlarna. Och Ica har redan en nätbokhandel som säljer böcker, även om deras försäljning idag är ytterst marginell.

Ica skulle dessutom kunna göra det mer diskret än det uppenbara Ica Bokhandel och kalla dem för … Bokhandeln Hjärnan? Eller något mer kreativt som en byrå med betydligt högre arvoden än journalister och andra i bokbranschen kan skapa under en serie workshops.

Och givetvis finns förstås tanken på att Coop skulle göra motsvarande satsning i sina Coop Forum som numera tydligen ska bli Stora Coop. Å andra sidan finns det en historik som talar emot det – KF ägde ju Akademibokhandeln och Bokus men valde att sälja dem.

Dessutom ska man komma ihåg att det finns varor med betydligt bättre försäljningsintäkt per kvadratmeter och vecka än böcker som Ica och de andra kan välja att satsa på istället. Internt skulle det säkert också ifrågasättas att satsa på pappersböcker när det är digitala böcker som växer mest. En investering i ”riktig bokhandel” istället för dagens modell skulle motiveras mer av mysfaktor för Ica än rent kommersiella hänsyn. Men det skulle likväl innebära ytterligare press på traditionella bokhandlare på de orter där det finns en Maxi-butik.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.