fbpx

TellUs bok- och berättarmässa låter berättelsen stå i centrum

Johan Hagendal och Jan Tidholm Foto: TellUs

Arrangörerna till TellUs  i Linköping vill krydda det lokala med större författarnamn. I år gästar Björn Ranelid och Sara Lövestam mässan den 2 december. 

Lagom till julhandelns storhetstid startar hålls TellUs bok- och berättarmässa på Linköpings stadsbibliotek. Initiativtagaren till mässan är Dibb förlags ägare Johan Hagesund som 2012 drog igång arrangemanget under namnet Östergötlands bokmässa. Sedan dess har mässan gått från att vara en lokal tillställning till att idag ha med författare och representanter från hela Sverige.

– Första året kom det uppskattningsvis 400 besökare, säger Johan. Förra året hade det tiodubblats och vi hade 4000 personer som kom hit. Vi bytte namn till TellUs när vi skiftade inriktning på formatet och nu säger vi lite skämtsamt att vi istället vill bjuda in hela världen.

ANNONS

Johan driver bok- och berättardagarna tillsammans med en annan förlagsägare i länet, Jan Holmbom på Linnefors förlag samt Linköpings stadsbibliotek. Omkring 90 utställare deltar och för att spetsa till mässans budskap finns både författare, förlag, tryckerier, föreningar och de som arbetar med spel och tv på plats.

– Vi försöker sätta fokus på berättelsen och vill därför ha in berättare även från andra branscher, förklarar Johan. För att lyckas med det måste man vara tydlig med sin poäng och trycka på att de inom exempelvis spelvärlden och tv också har ett berättande i det de gör.

Egenutgivarna utgör ett flertal av utställarna och för att möta dem flyttade man förra året mässan rent tidsmässigt. Från att ha legat strax efter bokmässan i Göteborg går den nu av stapeln i början av december. Flytten var ett medvetet val baserat på att folk börjar handla julklappar till nära och kära i den perioden.

ANNONS

– Många av våra utställande författare är inte exponerade i den stora bokhandeln, säger Johan. Förra året var responsen god och många sålde fler böcker än tidigare så vi kör vidare på det i år.

Från att i början haft det lokala som drivkraft vill mässarrangörerna nu krydda den stommen med större författarnamn från hela Sverige. Kontinuitet och ett attraktivt mässprogram menar Johan är de viktigaste faktorerna för att få mässan att växa. Den goda effekten av att bjuda in större namn spiller över på övriga utställare och författare.

– I år kommer bland andra Björn Ranelid och Sara Lövestam, säger han. Vi är väldigt glada över det. Björn är en drömbokning för oss och få kan mäta sig med honom. Sara passar oss också jättebra eftersom det hon skriver rör sig över genregränserna på ett väldigt tilltalande sätt. De flesta besökare kommer inte två minuter innan ett föredrag och springer därifrån när det är klart. Istället stannar många kvar och går runt och botaniserar bland de andra utställarna.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

2016 hade mässan blivit så stor att arangörerna gjorde en mässtidning för att marknadsföra sig. 10.000 exemplar trycktes upp och distribuerades via biblioteken i länet.

– Vi finansierade tidningen plus lite till med hjälp av annonser, berättar Johan. Det blev en bra utväxling för annonsörerna samtidigt som vi nådde ut med information till folk. Själva mässan i sig går runt på en bidragsdel från samarbetspartners bland annat inom regionen och kommunen samt att vi får in pengar från utställarna. Att hyra ett bokbord kostar 1920 kr exklusive moms.

Inför årets mässa återstår nu att lägga pusslet av tider för att få ihop programmet.

– Många bidrar med spännande idéer – vi ska bara se till att få ihop det utan för stora överlappningar, säger Johan. Det finns fortfarande platser kvar för utställare att hyra och de vill vi förstås gärna fylla. Själv har jag också ett bord men får ta hjälp av vänner och sambo som står där eftersom jag inte hinner med att representera förlaget också. Men det är så pass kul att göra mässan att det inte spelar så stor roll.

TellUs bok- och berättarmässa hålls på Linköpings stadsbibliotek den 2:a december kl 10-16. För mer information besök hemsidan.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.