fbpx

Djursholms bokhandel får ny ägare i oktober

Anrika Djursholms bokhandel byter ägare. Redaktören Dorothea Hygrell köper boklådan av Mats Ahlström och kommer att satsa mer på barnböcker.

I november 2016 bestämde sig Mats och Tove Skarstedt för att de skulle sälja Djursholms bokhandel, som de har drivit sedan 2006. I februari 2017 skickades det ut prospekt, och själva försäljningen gick på fyra månader. Den nya ägaren heter Dorothea Hygrell och kommer från en redaktörstjänst på barn- och ungdomsförlaget Opal. Hon berättar att hon har trivs med redaktörsarbetet, men när hon såg annonsen om att Djursholms Bokhandel var till salu och kollade upp det så kändes det väldigt lockande.

– Det fanns flera faktorer till att vi valde Dorothea, säger Mats Ahlström. Först och främst var hon väldigt angelägen. Vi bedömde också att det här är en person som klarar av att driva bokhandeln med de kvalitetskrav som vi har. Vi vill komma hit och köpa böcker i fortsättningen, och det är viktigt att det känns rätt och att bokhandeln lever vidare på ett liknande vis. Dorothea har också en bra baskunskap i det att hon är litteraturvetare och med tanke på hennes bakgrund. Vi hade heller inga problem över att komma överens om vad bokhandeln är värd i pengar sett.

ANNONS

Att gå från att jobba på förlag till att driva bokhandel är kanske inte att helt byta bransch, men det innebär utan tvekan en hel del olika sätt att arbeta. Den nya ägaren kommer att behöva lära sig en hel del, även om hon tar över en välfungerande verksamhet.

– Jag får hjälp av den nuvarande ägaren Mats Ahlström och hans fru Tove Skarstedt som driver bokhandeln tillsammans nu. De kommer att hjälpa mig under starten och fortsätta jobba deltid en tid framöver, berättar Dorothea. Det kommer säkert inte alltid att vara lätt, men det känns som en meningsfull uppgift. Jag ser fram emot denna utmaning och mot alla möten i bokhandeln!

Enligt Dorothea kommer allt till en början att fortsätta som det är idag i Djursholms bokhandel, eftersom det fungerar bra.

ANNONS

– Jag vill lära känna bokhandeln och dess kunder innan jag funderar på större förändringar. Något som säkert blir av är att jag vill förstärka fokus på barn- och ungdomsböcker. Det känns naturligt med min bakgrund från barnboksförlaget.

Djursholms bokhandel är anrik och etablerades 1903. Det är en av de äldsta privatägda boklådorna som finns kvar i Sverige, och bokhandeln har en trogen kundkrets. Mats Ahlström berättar att han arrangerade kundträffar dagen före offentliggörandet av försäljningen, och den första träffen blev fullbokad på bara ett dygn. Över hundra personer kom på kundträffarna, vilket bevisar att det finns ett stort intresse för att ha en kvalitetsbokhandel på Djursholm.

– I Djursholm finns en känsla att området ska hållas levande, och folk som bor där handlar i de lokala affärerna. Så har det hittills varit och jag hoppas att det fortsätter, säger Dorothea Hygrell.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Mats Ahlström har en lång bakgrund inom bokhandeln, nästan 40 år, och är även ordförande i Bokhandlareföreningen. 1980 började han jobba på Akademibokhandeln, och han berättar att det är en enorm skillnad på den svenska bokhandeln då jämfört med idag.

– När jag började låg bokhandeln nästan 20 år efter övrig detaljhandel. Fasta priser avvecklades 1971, men tron hade inte riktig slagit igenom i bokhandeln än. Akademibokhandeln var en framgångssaga när de startade i mitten på 70-talet, konkurrensen var i princip obefintlig. Bokhandeln var på den tiden en mycket dålig detaljhandel. Men det har hänt enormt mycket, man kan säga att vi har färdats 60 år på de här 40 åren. Idag är bokhandeln om inte i framkant, så ändå en bra detaljhandelsverksamhet som är mycket mer professionell än på den tiden.

Hur känns det att efter så många år vara ”färdig” som bokhandlare?
– ”Det har inte sjunkit in än”, brukar idrottsmännen säga när de får den frågan, och lite så är det faktiskt. Men vi kommer jobba kvar i höst och delar av våren, och jag har mitt engagemang i Bokhandlareföreningen. Det finns nya saker att tag i i bokhandelsvärlden, så helt färdiga känner vi nog oss inte än!

Samtidigt som Mats och Tove trappar ner sitt engagemang i Djursholms bokhandel kommer de att satsa på att bygga upp sin hemsida, Exbokhandlarna. Där kommer de att läsa och recensera böcker, skriva om resor då de besöker olika boklådor och även sortera upp sitt stora bibliotek. När de blir pensionärer kommer de antagligen att behöva göra sig av med en hel del böcker, och då kan hemsidan fungera som säljkanal.

– Vi frågade oss vad vi ska göra nu, när vi inte längre äger en bokhandel. Det här är ju trots allt vårt liv, och det här vill vi fortsätta med.

Fotnot: Övertagandet av Djursholms bokhandel sker den 2 oktober, och boklådan kommer att vara kvar i JB-gruppen.

Foto: På bilden Dorothea Hygrell, fotograf Danne Eriksson

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.