fbpx

Över 14 000 röster har hittills lagts på Årets Bok

Petra Nuhma

2016 instiftade Bonniers Bokklubbar Årets Bok – ett litteraturpris där läsarna får tycka till. Om tre dagar stänger röstningen och hittills har antalet röster ökat med nära 50%.

För andra året i rad låter Bonniers Bokklubbar allmänheten rösta fram Årets Bok ur en utvald skara böcker. Sista röstningsdagen är på söndag 20/8 och det är fritt för vem som helst att gå in och tycka till på hemsidan.

– I år är andra året som vi delar ut priset, säger Petra Nuhma, PR- och marknadsspecialist på Bonniers Bokklubbar. Vi instiftade det förra året för trots att det redan finns många prestigefyllda litteraturpriser kände vi att det idag saknas ett pris där det faktiskt är läsarna själva som får säga sitt och rösta fram en vinnare.

ANNONS

Förra året kom det in ungefär 10 000 röster till Årets Bok som 2016 tilldelades Martina Haags Det är något som inte stämmer. I år kalkylerar Bonniers Bokklubbar med en 50% ökning och allt pekar på att omkring 15 000 röster kommer att ha kommit in i slutänden.

– Det är en rejäl ökning, vilket jag tror till stor del beror på att priset nu är betydligt mer etablerat och känt än vad det var förra året, säger Petra. Vi har ända från det att nomineringarna tillkännagavs i april sett ett stort engagemang från läsarna – men också från de nominerade författarna och förlagen som vill sprida kännedom om priset och tipsa folk att rösta.

Författarna har själva uppmärksammat sina nomineringar i bland annat sociala media och dessutom kommenterat på varandras inlägg:

– Häromdagen publicerade nominerade Malin Persson Giolito en ofantligt rolig post på sitt instagramkonto om röstningen, berättar Petra. Faktiskt så pass klockren att Fredrik Backman – som också är nominerad- var inne och kommenterade att han kommer lägga sin röst på Malin och hennes bok.

Utmärkelsen Årets Bok och prissumman om 30 000 kr kommer att delas ut, tillsammans med en statyett, av programledaren Titti Schultz under Bokmässan. I ett pressmeddelande uttrycker hon stolthet inför uppdraget:

– Att för andra året i rad få dela ut priset Årets Bok är ett hedersuppdrag, en ära, säger hon. Självklart för att jag älskar att läsa men framför allt för att det, i mitt tycke, är landets finaste bokpris: ett pris där vinnaren röstas fram av alldeles vanliga bokläsare och bokälskare.

Hittills har drygt 14 000 röster kommit in, varav ca tre fjärdedelar är helt unika engångsröster. Nu återstår tre dagar för den som vill vara med och avgöra den enligt arrangörerna täta toppstriden på www.aretsbok.se. De nominerade böckerna är:

Andras vänner, Liane Moriarty, (Albert Bonniers förlag)
Störst av allt, Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
Björnstad, Fredrik Backman (Piratförlaget)
Ett litet liv, Hanya Yanagihara (Albert Bonniers förlag)
Flickorna, Emma Cline (Natur & Kultur)
Glöm mig, Alex Schulman (Bookmark förlag)
Hennes nya namn, Elena Ferrante (Norstedts)
Italienska nätter, Katherine Webb (Historiska media)
Sanning och skvaller, Curtis Sittenfeld (Wahlström & Widstrand)
Törst, Jo Nesbø (Albert Bonniers förlag)
Vargarnas tid, Elisabeth Nemert (Forum)
Lykttändaren, Pontus Ljunghill (Wahlström & Widstrand)


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny