Värmländsk bokfestival ger barn och unga större plats

Värmlands bokfestival 2016 på Nöjesfabriken

100 programpunkter ska locka 5000 besökare till Nöjesfabriken i Karlstad under Vämlands bokfestival senare i höst.

När novembermörkret kryper på håller Värmlands region bokfestival för andra året i rad. Föregångaren till festivalen var en bokmässa men 2016 kände regionen att det behövdes en förändring för att släppa in barnen och ungdomarna på den litterära arenan.

– Under 20 år hölls Värmlands bokmässa utlagd på entreprenad, berättar Ricky Andreis som är projektledare för festivalen. Det var främst författarsällskap och enskilda författare som drev det då. 2016 riktade vi om den för att den skulle sikta in sig mer till barn och ungdomar som tidigare inte fått så stor plats. Istället för att ligga ute på entreprenad är det nu regionen som håller i den.

När Ricky talar om en yngre målgrupp menar han inte enbart att skapa ett yngre publikengagemang utan att festivalen i sin helhet ska ha en motor med unga drivkrafter.

– En del av processen är att få med unga i arbetet med planering och genomförande, säger han. Vi vill få in rätt ton som tilltalar unga och det får vi genom att yngre personer är med i organisationen. Två tjejer från kulturarbetarlinjen vid Karlstads universitet kom till oss som praktikanter och de arbetar nu i festivalkommitén. Framförallt hjälper de till med kommunikationen till våra besökare samt programutvecklingen för barn och unga. Det hela fungerar fantastiskt bra.

De nya tankarna och förändringarna gav gensvar redan förra året. Av de sammanlagt 4000 besökarna då var 1000 stycken barn och unga – precis det mål om 25% som kommittén satt upp. I år siktar de på att få upp besökarantalet med ytterligare 1000 personer men har samtidigt minskat ner de 140 programpunkterna från i fjol till 100 stycken i år.

– Det blev lite för mycket med 140, säger Ricky. Som att sätta fram tre Twistpåsar när det bara behövdes två. Värmland har en stark berättartradition och boken som sådan är ryggraden för festivalen. Men vi vill också lyfta fram nya tiders sätt att berätta och ge det plats. Därför är spelkultur, teater, film och dans är en del av det som kommer att vara med.

Politikerna i region Värmland har förstått hur viktigt det är för Värmland att värna om sina traditioner av berättande. De har därför avsatt pengar för att festivalen ska kunna bli verklighet. På så vis blir de extra bidrag som söks till festivalen från bland annat Kulturrådet inte bärande eller avgörande för festivalens existens.

– Det är fantastiskt att politikerna stöttar oss, säger Ricky. Det ligger också i naturen av läsfrämjande för flera målgrupper, inte bara unga. Det är en stor kostnad att hålla en festival och det är spännande att kunna utforma den så att alla – unga som gamla – möts under samma tak. Vi vill hitta en gemensam linje och skapa en rolig mötesplats som är skräddarsydd för vårt arrangemang. Genom att titta på andra festivaler hittar man inspiration och vi har bland annat besökt Umeå littfestival. Den var jättefin men med hög litterär standard. Själva försöker vi skapa en folkligare stämning för att integrera även de som inte läser så mycket i vår festival.

Författarsällskapen som tidigare höll i Värmlands bokmässa var till en början tveksamma inför förändringen men ändrade inställning när de såg förra årets arrangemang.

– På så vis har vi heller inte tappat någon längs vägen utan kunnat göra allt bredare, menar Ricky. I år har vi jämställdhet och mångfald som tema och det är i samklang med regionens bibliotek och deras arbetslinje. Det gör något extra för samarbetet.

Festivalen kommer att hållas på Nöjesfabriken i Karlstad 17 och 18 november. Fredagen vigs framförallt åt skolbarn och -ungdomar även om den också kommer innehålla arrangemang som ska locka äldre besökare. För de yngre gästar bland andra Hampus Karlsson, Julia Rio, Magnus Nordin, Fryxgames, Flora Wiström, Anette Skåhlberg och Per Gustavsson. För information, biljetter och anmälan kan man gå in på www.varmlandsbokfestival.se

Foto: Linn Malmén

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL