fbpx

Lasertryck investerar i ny digitalpress för böcker som ska sänka priserna

Esben Mols Kabell, VD Lasertryck A/S.

Danska Lasertryck fördubblar sin kapacitet för bokproduktion, halverar priset på digitaltryckta färgböcker och vill nu hjälpa även svenska förlag att eliminera lagret.

– Vår nya press blir en game-changer. Upplösningen på 2400 x 2400 dpi gör att man kan trycka väldigt detaljerade färgbilder samtidigt som det är en mycket snabb maskin. Därtill har vi installerat en primer så att vi kan trycka på bestruket papper som silk och G-print, säger Esben Mols Kabell, VD för Lasertryck A/S.

Lasertryck A/S ligger i danska staden Århus och har 300 anställda. De räknar med att under 2017 omsätta runt 400 miljoner DKK (motsvarande 509 Mkr) men det finns en aggressiv tillväxtplan för att redan 2019 ha ökat omsättningen till 600 miljoner DKK. En del av detta ska komma från böcker.

ANNONS

Ni beskriver Inkjet som en game-changer, på vilket sätt?
– Förutom själva tryckdelen så inkluderar vår nya uppsättning även en helt ny hard cover-del som kan göra en ändring i ryggbredd på 2 sekunder. Det ger helt nya möjligheter för hur man kan skruva ihop en produktion. Vilket återigen ger nya möjligheter till samarbete med förlagen. Exempelvis kommer vi att kunna utveckla vårt bookbox-koncept till att även omfatta hard cover-böcker.

Bookbox är en tjänst som erbjuds via dotterbolaget ScandinavianBook till de danska förlagen. Förlagen betalar ett samlat pris som inkluderar tryck och lagerhållning. Målet är att en titel aldrig ska vara slutsåld eftersom ScandinavianBook ansvarar för att fylla på lagret hos distributörerna DBK och NBC. Förlagen behöver inte beställa tilltryck, det sköter Bookbox.

– Under det kommande året kommer vi att introducera Bookbox även i Sverige och Norge så att de andra skandinaviska länderna kan få glädje av konceptet, säger Esben Mols Kabell.

ANNONS

Lasertrycks nya digitala Inkjet-press kommer att innebära billigare böcker, menar företaget.
Lasertrycks nya digitala Inkjet-press kommer att innebära billigare böcker, menar företaget.

Hur stora upplagor kan man trycka digitalt idag innan det blir billigare med offset?
– I färg är den nya tekniken billigast upp till en upplaga mellan 1000 och 1200 exemplar. Tidigare har vi bara sett att digitaltryck kunnat konkurrera vid upplagor under 350 exemplar. I svartvit är den nya maskinen billigast upp till runt 2000 exemplar.

Priserna på det digitala färgtrycket, kommer de också att sjunka med den nya tekniken?
– Ja, att trycka en färgbok i upplaga 400-500 exemplar kommer att kosta hälften så mycket som idag.

Lasertryck trycker redan idag runt 30 titlar om dagen med en genomsnittlig upplaga på 600 exemplar. Med den nya maskinen hoppas de förstås kunna locka till sig många nya kunder bland förlagen i hela Norden.

Ni har investerat 40 miljoner DKK i den nya digitala tryckpressen, det måste tryckas en hel del för att det ska betala sig?
– Det är den samlade investeringen i tryckmaskinen och färdigställande. Men, ja det ska tryckas en hel del böcker. Sammantaget ger investeringen oss nästan en fördubblad kapacitet på bokproduktion jämfört med idag, säger Esben Mols Kabell.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny