fbpx

Scandbook varslar 35 personer – halva personalstyrkan i Falun

Scandbook varslar på nytt i Falun. Denna gång 35 personer i Falun – hälften av den personal som är kvar där idag. Den sista offsetpressen flyttas till Litauen i januari 2018 och kvar blir enbart digitaltryck.

Så sent som i januari varslade Scandbook 25 personer om uppsägning i Falun. Redan det var en del i en omstruktureringsprocess där anläggningen i Falun skulle fokusera på digitalt tryck – som kräver mindre personal.

– För att slutföra den planerade omstruktureringsprocessen av konventionellt tryck till digitalt tryck i Falun, har styrelsen i ScandBook Holding AB (publ) beslutat om varsel av 35 personer varav 5 tjänstemän, vilket har meddelats Arbetsförmedlingen. Den sista offsetrotationen kommer enligt plan att flyttas till företagets enhet i Litauen i januari 2018, skriver företaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

I samband med flytten kommer också en del av produktionsutrustningen kopplad till den konventionella pressen att avyttras. I dag har koncernen 180 anställda fördelade på 70 personer i Falun och 110 personer i Litauen. Varslet innebär därmed att hälften av personalen i Falun kan komma att försvinna. I samband med januarivarslet skrev Scandbook att de hade totalt 185 anställda, 94 i Falun och 91 i Litauen. Nu flyttas alltså fler jobb från Sverige till Litauen.

– Förhandlingar kommer att genomföras för att fastställa vilka befattningar och personer som berörs. På sikt bedöms koncernens kostnadsmassa att fortsätta minska, skriver företaget.

Scandbook säljer fastigheten i Falun

Försäljning av fastigheten i Falun kommer också att påbörjas då omvandlingen till digitaltryck kräver mindre ytor. Delar av den nya digitalproduktionen är redan lokaliserad i en förhyrd del av grannfastigheten. I Falun kommer produktmixen av böcker fortsatt att vara densamma, men med digital teknik, som ger fokus på lägre upplagor, snabba och flexibla leveranser medan enheten i Litauen förstärker den konventionella tekniken.

ANNONS

För en månad sedan släppte Scandbook sin kvartalsrapport för årets första kvartal som visade en ökad omsättning jämfört med föregående år. Där konstaterades att omsättningen ökade till 73 Mkr (63,3 Mkr) och att resultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till 5,3 mkr (3,9 mkr).

För helåret 2016 uppgick nettoomsättningen till 284,5 Mkr (jämfört med 225,3 mkr 2015) med ett resultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 21,2 mkr (28,0 mkr). Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 2,1 mkr (10,3 mkr).

Kortsiktigt flyttas alltså tryckningar från Sverige till Litauen. Samtidigt gör de nya digitala tryckpressarna att brytpunkten för när digitaltryck blir billigare än offsettryck hela tiden flyttas uppåt. När man för några år sedan talade om 500 exemplar så kan den siffran idag vara flera tusen exemplar. Scandbook i Falun har dock ännu inte utrustning för att trycka print on demand, det vill säga ett exemplar åt gången.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny