Feministisk science fiction vinner Baileys Women’s Prize for Fiction

Författaren Naomi Alderman tilldelas det stora brittiska litteraturpriset Baileys Women’s Prize for Fiction på 330 000 kronor för sin bok The Power.

Naomi Alderman debuterade 2006 med romanen Disobedience, för vilken hon vann priset Orange Award for New Writers. The Power, Naomi Aldermans fjärde roman som nu har tilldelats Baileys Women’s Prize for Fiction, är en dystopi där kvinnor har fått förmågan att ge elektriska stötar, både måttliga och dödliga sådana. Vad händer egentligen när kvinnor får makten, uppstår samma maktmissbruk som när män besitter den?

För The Bookseller berättar Naomi Alderman att hon ville skriva om något som hon hade grubblat över en längre tid. Det pratas ofta om skillnader mellan män och kvinnor, men ingen verkar någonsin ta upp faktumet att män har den fysiska fördelen att kunna dominera kvinnor. Fler män än kvinnor är i stånd att utsätta kvinnor för våld, än tvärtom.

– Detta verkar vara ett mycket grundläggande universellt faktum som ingen någonsin riktigt pratar om eller pratar om som roten till allt. Jag tyckte det var intressant att vända på det och se vad jag trodde skulle hända, säger Naomi Alderman till The Boolseller.

The Power har jämförts med Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale och har tidigare under 2017 blivit antagen för tv-produktion av Sister Pictures, samma bolag som varit med och producerat den populära tv-serien Broadchurch.

Varken The Power eller någon annan av Naomi Aldermans böcker är utgivna på svenska. Men boken är trots det inte helt oupptäckt i Sverige, Science fiction-bokhandeln skrev i november ett inlägg om The Power som rekommenderad science fiction:

”The Power är en tankeväckande historia som plockar upp idéer från tidigare feministisk sf, men med ett helt nutida anslag. Det finns en vildhet här som jag inte tror hade varit möjlig för 20 eller ens 10 år sedan. Frågor om våldsmonopol, utsatthet och vilken betydelse underordning och fysisk rädsla har för hur ett samhälle organiserar sig berättas på ett underhållande och ofta otäckt sätt.”

Baileys Women’s Prize for Fiction har delats ut årligen i Storbritannien sedan 1996 till en kvinnlig skönlitterär författare, men från och med i år så slutar Baileys att sponsra priset. Nu söker priset efter nya sponsorer.

Bilden: Hämtad från Naomi Aldermans hemsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL