Roland Salemark, ägare till Wessman och Pettersson i Visby

Wessman och Pettersson i Visby är Gotlands största bokhandel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tiderna förändras men följer handlarna bara med de nya strömmarna tror Roland Salemark, ägare till Wessman och Pettersson i Visby, att den traditionella bokhandeln har en plats på marknaden. Här säljer inte längre nyheter och stora namn så bra – istället har kunderna börjat efterfråga litteratur från en större bredd.

Innanför Visby ringmur ligger bokhandeln Wessman och Pettersson. Det är Gotlands största boklåda och den ägs sedan 2006 av Roland Salemark.


ANNONS


– Vi arbetar aktivt både i butiken och utanför den fysiska butikslokalen, berättar Roland. Vi har en omsättning på nästan nio miljoner kronor trots att försäljningen är mycket säsongsbetonad. Under vinterhalvåret orkar folk inte ta sig innanför murarna men från sommaren fram till jul går det bra. Faktiskt är december större än juli månad rent försäljningsmässigt.

I butiken arrangeras författarbesök, boksamtal och signeringar. Men genom att delta i evenemang som Crimetime Gotland, Medeltidsveckan och engagera sig i läsprojekt når man många fler än bara de som kommer till bokhandeln.

– Vi jobbar mycket med boken och sponsrar ett läsprojekt för elever i Gråbo, berättar Roland. När eleverna läst fem till femton böcker får de komma till bokhandeln och välja en bok. Under Crimetime Gotland är vi logistikpartner och ser till att det finns böcker på olika platser. Det är mycket att göra för oss som bara är fyra fast anställda men det går bra.

visby
Wessman och Pettersson är Visbys största bokhandel.

Roland ser en tydlig trend där de storsäljande böckerna inte alls säljer så bra längre. Istället väljer kunderna som kommer till Wessman och Pettersson från hela den bredd av titlar som butiken erbjuder. Från första maj 2016 till sista april i år sålde bokhandeln skönlitteratur för 2,1 miljoner kronor, barn- och ungdoms litteratur för en miljon och fackböcker för 2,6 miljoner.

ANNONS

– Det går många Gotlandsböcker, säger Roland. Det kommer minst en ny bok om Gotland i veckan – det finns böcker om allt från mejerier till stenbroar – och vi tar in nästan allt. Mest är det fackböcker som produceras från ön – skönlitteratur som utspelar sig på Gotland är oftast skriven av fastlänningar.

För tre år sen började Roland ta in tidningar och magasin – både svenska och utländska. Det har varit en satsning som fallit väl ut och nu drar in nära en halv miljon kronor om året.

– Jag tycker att framtiden ser ljus ut, säger Roland. Det känns som att ungdomar är positiva till att hitta tillbaka tillböcker och vi har ökat försäljningen på barn- och ungdomssidan med ungefär 10 % senaste året. Jag tror att bokhandlar har en plats på marknaden idag och vår största styrka är direktkontakten vi får med kunder i butiken.

Wessman & Pettersson
Adelsgatan 5
Visby
Ägare: Roland Salemark
Grundades: 1883
Omsättning: 8,7 miljoner (2015)
Tillhör JB-gruppen
Personal: 4 fast anställda

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.