fbpx

Saga Egmont gör ljudböcker av Kim M. Kimselius böcker

Kim M. Kimselius har snart kommit ut med 45 böcker. Nu blir tio av dem ljudböcker hos Saga Egmont. Egenutgivaren Kim kände att hon hade fullt upp med att skriva nya böcker.

Att ljudboksrättigheter är hett är ingen hemlighet. Förutom att Storytel/Storyside dammsugit marknaden så har även förlag som Word Audio och Lind & Co varit aktiva, liksom hybridförlaget Hoi som förutom att inkludera audio i sitt utgivningspaket även hjälpt flera författare att göra ljudböcker av sin backlist.

Kim M. Kimselius är en av Sveriges mest framgångsrika och produktiva egenutgivare. Så det logiska vore förstås att som egenutgivare även göra ljudböckerna själv. Kanske rentav läsa in dem själv.

ANNONS

– Självklart ville jag ge ut mina böcker själv. Jag har läst in Giljotinen och Snapphanar för Speakingbooks Europe. Där gick rättigheterna ut nu i april. Jag älskade att läsa in böckerna, då blev de precis som jag ville. Därför har jag planerat att ge ut böckerna i många år, men tiden fanns helt enkelt inte. Hela tiden har jag tänkt “nästa år”. Men med fem-sex titlar att skriva varje år hittade jag aldrig något hål för inläsning. Jag hade kommit så långt i planeringen att jag bokat inläsningslokal, men i samma veva började Saga-Egmont höra av sig. Jag sköt lite på planerna, säger Kim Kimselius.

Det är ett förlag som storsatsar på digitala format. I oktober 2016 övertog Saga Svenska Ljud Classicas katalog. Katalogen omfattar e-böcker och ljudböcker på både svenska och engelska av klassiska författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Charles Dickens. I november 2016 tog Saga också över ljudboksförlaget Adelphi Audio. Katalogen omfattar bästsäljare som Catharina Ingelman-Sundberg, Harlan Coben och Dean Koonz.

”Saga är ett imprint av Lindhardt og Ringhof – Danmarks näst största förlag och ledande på den digitala förlagsmarknaden. I Danmark finns vi sedan länge, och från och med 2014 har vi växt snabbt även internationellt. Idag finns vi på sex marknader med en gedigen katalog av stora författare. Wilbur Smith, Barbara Cartland, Fay Weldon och många fler finns nu representerade hos Saga och Lindhardt og Ringhof. Sagas vision är att återuppliva stora verk av viktiga författare genom att digitalisera det skrivna ordet till format som e-bok och ljudbok”, skriver förlaget på sin hemsida.

ANNONS

Efter lite övertalning och förhandling om royaltyvillkor (där hon tog hjälp av Författarförbundet för att granska avtalet) så skrev hon på. Inläsare av böckerna är Alba August, Pernilla och Bille August dotter, skådespelare. Som den egenutgivare hon är ställde hon också krav på att få vara med och påverka utgivningen.

– Jag ställde som krav att jag skulle få vara med och bestämma inläsare. De ställde sig tveksamma till det, eftersom det inte var den normala gången. Men jag ville verkligen höra om det blev rätt röst för böckerna. De gav med sig och jag fick åtta olika personer att lyssna på. Alba August var självklar som Ramonas röst. Det kommer att bli fantastiska ljudböcker, säger Kim M. Kimselius.

Hon är inte bara en väldigt produktiv författare utan läser också väldigt mycket av andras böcker.

ANNONS

– Förra året “läste” jag 267 böcker. Huvuddelen av dem var ljudböcker. Jag är en stor konsument av ljudböcker. Har oftast alltid en ljudbok i öronen, förutom när jag skriver mina egna böcker. Jag reser mycket och då är ljudböckerna ett kärt sällskap. Nu senast var jag till Uddevalla på research- och föreläsningsresa. En tur på sex timmar enkel väg. Tack och lov för ljudböcker, med de behöver jag aldrig känna mig ensam i bilen, säger Kim M. Kimselius och skrattar.

– Men självklart läser jag vanliga böcker också. Det är något speciellt med pappersböcker. Samtidigt är pappersböcker mitt ständiga dåliga samvete, eftersom jag har många recensionsböcker som ligger på hög och väntar på läsning. Hade samtliga funnits som ljudböcker hade de varit klara i ett litet nafs.

"Bilden är på hyllan med mina böcker, här finns alla utgåvor, utländska titlar och böcker jag har medverkat i. Snart får de sistnämnda flytta till en egen hylla, för det börjar bli trångt. Gosedjuren och prydnadssakerna är gåvor från mina fans", berättar Kim Kimselius.
”Bilden är på hyllan med mina böcker, här finns alla utgåvor, utländska titlar och böcker jag har medverkat i. Snart får de sistnämnda flytta till en egen hylla, för det börjar bli trångt. Gosedjuren och prydnadssakerna är gåvor från mina fans”, berättar Kim Kimselius.

Enligt vår artikel häromdagen behöver barn läsa själva för att utveckla läsförmågan som inte tränas av ljudbokslyssnande. Så med många unga läsare – hur ser man som författare på att locka dem till ljudböcker?

– Ljudböcker kan många gånger förstärka läsglädjen hos barn, som kanske normalt inte skulle läsa en bok. Därför tycker jag det är bra att introducera ljudböcker för de yngre. Det kan många gånger väcka läslusten hos dem. Och mina böcker har läsare från sju år och uppåt. Den äldsta som har skrivit till mig är 98 år, sedan har jag läsare i alla åldrar däremellan. Med andra ord har böckerna i stort sett lika många vuxna läsare som barn och ungdomar, berättar Kim.

– Jag har vuxna fans som döper sina barn efter mig, Kim, eller efter någon av personerna i böckerna. De kommer till alla större event jag är med på runt om i Sverige. Dessutom har jag varit etablerad författare i 20 år och de som började läsa mina böcker när den första kom ut, har fortsatt läsa böckerna. Några av dem säger att böckerna är så bra att de ska tvinga sin barn att läsa dem.

Hur många och vilka böcker är det som blir ljudböcker nu i första omgången?

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Saga-Egmont ville ge ut alla mina böcker som ljudböcker direkt. Men jag ville inte släppa tömmarna helt och hållet, det är inte lätt när man som jag har varit egenutgivare i 15 år. Därför skrev vi bara kontrakt på 10 böcker. De tar dem i tur och ordning som de är utgivna: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809.

– Innan året är slut har jag kommit ut med 45 titlar. Med andra ord har de några att läsa in, säger Kim och skrattar.

Hur är det med andra digitalformat, finns alla dina böcker som eböcker?

– Samtliga titlar ska finnas som e-böcker, om inte maken har glömt någon av dem…

Hur känns det nu när avtalet är klart?

– För mig är det oerhört stort att få en så bra inläsare på samtliga böcker. Saga Egmont ville börja läsa in böckerna direkt, men Alba August kan inte förrän i slutet av maj. Eftersom jag önskade henne får det ta den tid det tar, som det ser ut nu kommer böckerna ut lagom till sommaren. Dessutom känns det overkligt att ett förlag äntligen ska ge ut mina böcker som ljudböcker. Det är många som har frågat efter dem. Samtliga titlar finns som talböcker/legamus, men de är inte tillgängliga för alla, säger Kim M. Kimselius och tillägger:

– Nu längtar jag efter att få fysiska exemplar av ljudböckerna så jag kan sälla dem till bokhyllan med mina utgivna böcker. Tänk, snart står de där! Vilken lycka!

 ❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny