fbpx

Rebecca Hunter skriver vågad darelitteratur för Harlequin

Den amerikanska romance-författaren Rebecca Hunter är en av författarna i Harlequins satsning på böcker med mer erotik som kommer nästa år. Rebecca är bosatt i San Fransisco men har bott i både Enskede och Linköping och Sverige har influerat hennes tidigare böcker.

Rebecca Hunters författarskap började med väntan. Under flera år hade hon inspirationen och lusten att skriva men ville bli tillräckligt bra innan hon satte igång. Till slut kom hon på att om hon skulle vänta tills allting var perfekt kunde hon vänta en evighet – ett författarskap är ständigt är i utveckling så det bästa sättet att komma framåt var att börja. Och det gjorde hon.

– Jag bestämde mig att ge mig själv den bästa födelsedagspresent någonsin – att skriva en bok, oberoende av resultatet, berättar Rebecca. Det gick sådär, så jag skrev en till.

ANNONS

Den första boken var en deckare som skrevs medan Rebecca bodde i Sverige. Under flera månader gick Rebeccas tankar naturligt kring rädda människor, offer, mördare och brott. Efter ett tag insåg Rebecca att hon inte trivdes med att gå runt och tänka på livets mörkaste vrår hela tiden.

– Jag vill tänka på saker som ger glädje till mig och sprider glädje till andra, berättar hon. Romance ser den ljusa sidan av världen, de bästa sakerna. En bra romance lyfter läsaren ur det mörka och påminner om det allra viktigaste: att se det bästa i andra, att kompromissa, och att visa hur mycket man älskar någon.

Stockholm Diaries – en sorts hyllning till Sverige

Rebecca kommer från Michigan och är bosatt i San Fransisco. Men gift med en svensk man har hon även bott i både Linköping och Enskede. Idag har Rebecca skrivit fem böcker under samlingsnamnet Stockholm Diaries som handlar om olika kvinnors kärleksäventyr i den svenska huvudstaden. Den första boken, Stockholm Diaries – Caroline, skrevs när Rebecca och hennes man flyttat till Kalifornien och boken blev en sorts hyllning till Sverige.

– När jag bodde i Sverige, så hade jag en del vänner som flyttat dit för att bo och gifta sig med en svensk, berättar Rebecca. Vi pratade mycket om hur komplicerat det är att förälska sig i någon som kommer från ett annat land. En väninna från Kalifornien hade kontakt med en grupp amerikanska tjejer, och jag åt middag med dem då och då. Det var därifrån idén för Stockholm Diaries kom – inte deras specifika historier utan att höra hur alla pratade om hur att älska någon blev viktigare än svårigheter som kommer när man flyttar till ett nytt land.

Böckerna är utgivna i USA där romance är väldigt stort men finns nu också på Storytel. Mellan amerikansk och svensk romance är skillnaderna stora menar Rebecca och hon funderar kring hur svenska läsare tar till sig det utländska perspektiv på Sverige som hennes böcker förmedlar. Dessutom skiljer sig de båda ländernas bokmarknader drastiskt åt – i Sverige räknas det som bra att sälja 30 000 böcker men i USA är det ett medelmåttigt resultat.

– Romance är den största genren i USA – rapporten från hemsidan Author Earnings visar att 45% av alla eböcker som såldes på Amazon var romance, säger Rebecca. Jag är medlem av Romance Writers of America, och nästan alla promotioner har jag hittat genom andra medlemmar. Det har gått bra för mig, men man vill alltid hitta fler läsare. Och om ett svenskt förlag tycker att mina böcker har bra möjligheter i Sverige, så tycker jag att det skulle vara roligt.

Romanceböcker med lite fler erotiska scener

Steget efter kärlekshistorierna i romancegenren är dare – storys som innehåller fler erotiska scener än de klassiska romanceböckerna. Rebecca är en av författarna som nu skriver för Harlequins nya satsning på den erotiska genren – deras sexigaste någonsin enligt dem själva – där premiärtiteln ska släppas i januari 2018. För Rebeccas del innebär det i nuläget att hennes första dare-manus är under redigering inför releasen nästa år.

ANNONS

– När jag träffade redaktören till Dare och hon beskrev serien, så räknade jag upp ett par namn av andra författare som redan skrev rätt heta berättelser. Redaktören sa att det var det som de ville ha, berättar Rebecca och fortsätter: Harlequin är väldigt noggrant med ”lagom mycket av det erotiska” eftersom läsaren förväntar sig samma nivå på alla böcker i en serie, trots att serien är av olika författare. När man läser väldigt mycket romance som jag gör , så utvecklar man en känsla av precis hur erotisk olika genrer inom romance ska vara.

De som placerar Harlequinböckerna i ett fack är enligt Rebecca läsarna själva – det är de som har satt upp förväntningar på att en bok ur serien ska vara på ett visst sätt. Författarna själva stämplar inte sin romancegenre lika hårt.

– Även Nora Roberts blev känd för Harlequinböcker, säger Rebecca. När jag skriver en Harlequinbok, så tänker jag på den lite som ett uppsats som ska innehålla vissa specifika saker. Många kan utföra det uppdraget, men nyckeln är att verkligen ta det till sig och göra historien speciell.

Hoppas att hennes böcker kommer på svenska

För Rebecca är romance positivt laddat med hopp, glädje och äventyr utan risk. Och trogna läsare av genren har mer än en gång beskrivit betydelsen av böckerna i deras personliga liv för henne.

– Man läser om karaktärer som tar risker för att komma närmare någon att älska, säger Rebecca. De personerna är inte perfekta, de har svårigheter precis som vi alla har, men de hittar någon som älskar och accepterar dem. Det är en idé med mycket makt.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Inför att Rebeccas nya, mer vågade böcker kommer ut har hon testat att göra en mittemellan-variant – en serie kortare böcker som är mer erotiskt utsvävande än de tidigare Stockholm Diariesböckerna. Responsen från läsarna har varierat:

– Vissa läsare gillar väldigt mycket det erotiska temat, och vissa tycker mer om mina andra böcker, berättar Rebecca. Jag fick rådet från en författare som har gjort succé med sina böcker att man alltid ska försöka titta framåt och inte tänka för mycket på böcker som man redan har gjort klart. Jag tänker på detta råd varje dag.

Om Rebeccas böcker inom Harlequin Dare kommer att komma ut på svenska eller ej vet hon inte i nuläget – allt handlar om hur de tas emot. Men Rebecca hoppas på det bästa: En väninna till henne har just fått sina Harlequinböcker översatta så går det bra finns chansen att Rebeccas erotiska storys går att läsa på svenska i framtiden.

 


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny