ANNONS

Karlskrona får internationell litteraturfestival

Premiär för Karlskronas internationella litteraturfestival Bok och Hav 12-14 maj 2017. Bakom festivalen står bland andra författaren Katarina Mazetti som hämtat inspiration från den franska litteraturfestivalen Livre et Mere.

På initiativ av Katarina Mazetti startar i Karlskrona den internationella litteraturfestivalen Bok och Hav. Katarina härstammar från Karlskrona och under ett besök vid den franska litteraturfestivalen Livre et Mer fick hon tanken att Karlskrona skulle vara en perfekt plats för en liknande festival på.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I höstas fick staden en ny kulturchef, Max Dager, som tillträdde med visionen om att Karlskronas kulturliv skulle ha litteraturen som en av sina profiler. Visionen sammanföll med Katarinas tankar om en litteraturfestival och idén mognade hos berörda parter som satte igång arbetet med att bygga festivalen:

– Katarina Mazetti har varit avgörande för att detta ska kunna hända och det är många trådar som knyts ihop här, berättar Ingemar Lönnbom som är projektledare och även styrelsemedlem i föreningen Bok och Hav som bildades inför skapandet av festivalen.

Bok och hav arbetar på uppdrag av kommunen och får en del av den extra kulturmiljon som kommunen avsatt för kulturella projekt. Men för att helt kunna finansiera arrangemanget som hittills har fler än 30 bokade författare och över femtio punkter på programmet, söker man också andra bidrag och sponsorer.

– Vi hade sådan tur att Marinmuseum ställer upp med lokaler och hörsal, säger Ingemar. Sedan kommer vi också få tillgång till en av kommunens större scener, Sparresalen, där man redan idag brukar ha författarsamtal om höstarna.

ANNONS

Programmet är delvis förlagt till de historiska och nutida bibliotek som finns runt om i staden. Bland annat det 1800-tals bibliotek där litteratur från den tiden finns kvar på hyllorna.

– Vi har ett stort samarbete med stadsbiblioteket, berättar Ingemar. För VIP-gästerna anordnar vi en utflykt till Blekinges enda slott med besök i slottsbiblioteket.

Hela staden ska involveras med sidoarrangemang på exempelvis restauranger och litteraturen kommer utöver författarsamtal och seminarier att förankras på flera sätt genom uppträdanden och musik. Lars Fernebring och Thomas Wiehe kommer uppträda med sitt Dylanprogram som de turnerat med i södra Sverige och på avslutningsdagen läser Thomas Bolme texter och trubaduren Mats Paulson spelar.

Under festivalen kommer också författaren Mi Tyler att släppa sin nya barnbok Rädda Rosala (Safaro förlag) under ett speciellt arrangemang tillsammans med barn från en Montessoriskola som ska spela upp en scen ur bok.

– Ambitionen är att vara internationella och det kommer författare från tre världsdelar, säger Ingemar. Vi har nyss öppnat biljettförsäljningen så det är svårt att säga något om responsen i nuläget. Men jag uppfattar att de som från början var tveksamt inställda nu vill vara med på tåget. Vi har flyt i arbetet och många följer oss på till exempel facebook. Det är en jättespännande resa att få göra det här.

Bok och Hav – Karlskrona internationella Litteraturfestival äger rum den 12-14 maj. Bland de klara författarna finns bl a:

Catharina Ingelman-Sundberg, SVERIGE
Gerdur Kristný, ISLAND
Julia Fiedorczuk, POLEN
Mi Tyler, SVERIGE
Niclas Sennerteg, SVERIGE
Oline Stig, SVERIGE
Yuri Herrera, MEXICO
Aki Ollikainen, FINLAND
Katarina Mazetti, SVERIGE
Einar Már Guðmundsson, ISLAND
Nina Lekander, SVERIGE
Kim Kimselius, SVERIGE
Sergej Michajlov, Kaliningrad/RYSSLAND
Parvin Ardalan, Iran/SVERIGE
Björn Ranelid, SVERIGE

Biljetter finns att köpa här.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se