Karlskrona får internationell litteraturfestival

Premiär för Karlskronas internationella litteraturfestival Bok och Hav 12-14 maj 2017. Bakom festivalen står bland andra författaren Katarina Mazetti som hämtat inspiration från den franska litteraturfestivalen Livre et Mere.

På initiativ av Katarina Mazetti startar i Karlskrona den internationella litteraturfestivalen Bok och Hav. Katarina härstammar från Karlskrona och under ett besök vid den franska litteraturfestivalen Livre et Mer fick hon tanken att Karlskrona skulle vara en perfekt plats för en liknande festival på.

I höstas fick staden en ny kulturchef, Max Dager, som tillträdde med visionen om att Karlskronas kulturliv skulle ha litteraturen som en av sina profiler. Visionen sammanföll med Katarinas tankar om en litteraturfestival och idén mognade hos berörda parter som satte igång arbetet med att bygga festivalen:

– Katarina Mazetti har varit avgörande för att detta ska kunna hända och det är många trådar som knyts ihop här, berättar Ingemar Lönnbom som är projektledare och även styrelsemedlem i föreningen Bok och Hav som bildades inför skapandet av festivalen.

Bok och hav arbetar på uppdrag av kommunen och får en del av den extra kulturmiljon som kommunen avsatt för kulturella projekt. Men för att helt kunna finansiera arrangemanget som hittills har fler än 30 bokade författare och över femtio punkter på programmet, söker man också andra bidrag och sponsorer.

– Vi hade sådan tur att Marinmuseum ställer upp med lokaler och hörsal, säger Ingemar. Sedan kommer vi också få tillgång till en av kommunens större scener, Sparresalen, där man redan idag brukar ha författarsamtal om höstarna.

Programmet är delvis förlagt till de historiska och nutida bibliotek som finns runt om i staden. Bland annat det 1800-tals bibliotek där litteratur från den tiden finns kvar på hyllorna.

– Vi har ett stort samarbete med stadsbiblioteket, berättar Ingemar. För VIP-gästerna anordnar vi en utflykt till Blekinges enda slott med besök i slottsbiblioteket.

Hela staden ska involveras med sidoarrangemang på exempelvis restauranger och litteraturen kommer utöver författarsamtal och seminarier att förankras på flera sätt genom uppträdanden och musik. Lars Fernebring och Thomas Wiehe kommer uppträda med sitt Dylanprogram som de turnerat med i södra Sverige och på avslutningsdagen läser Thomas Bolme texter och trubaduren Mats Paulson spelar.

Under festivalen kommer också författaren Mi Tyler att släppa sin nya barnbok Rädda Rosala (Safaro förlag) under ett speciellt arrangemang tillsammans med barn från en Montessoriskola som ska spela upp en scen ur bok.

– Ambitionen är att vara internationella och det kommer författare från tre världsdelar, säger Ingemar. Vi har nyss öppnat biljettförsäljningen så det är svårt att säga något om responsen i nuläget. Men jag uppfattar att de som från början var tveksamt inställda nu vill vara med på tåget. Vi har flyt i arbetet och många följer oss på till exempel facebook. Det är en jättespännande resa att få göra det här.

Bok och Hav – Karlskrona internationella Litteraturfestival äger rum den 12-14 maj. Bland de klara författarna finns bl a:

Catharina Ingelman-Sundberg, SVERIGE
Gerdur Kristný, ISLAND
Julia Fiedorczuk, POLEN
Mi Tyler, SVERIGE
Niclas Sennerteg, SVERIGE
Oline Stig, SVERIGE
Yuri Herrera, MEXICO
Aki Ollikainen, FINLAND
Katarina Mazetti, SVERIGE
Einar Már Guðmundsson, ISLAND
Nina Lekander, SVERIGE
Kim Kimselius, SVERIGE
Sergej Michajlov, Kaliningrad/RYSSLAND
Parvin Ardalan, Iran/SVERIGE
Björn Ranelid, SVERIGE

Biljetter finns att köpa här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL