fbpx

EU-beslut ger billigare nedladdning av digitala böcker på semestern

Från 15 juni ska det inte kosta mer att ladda ner eböcker och digitala ljudböcker när man befinner sig utomlands. Då slopas nämligen roamingavgifterna. En bra nyhet för bland andra de svenska streamingtjänsterna.

– Digitala beteenden förändras inte bara för att man passerar en landsgräns. Utan att fylla sin väska kan man ta med sig obegränsat med böcker i sin telefon med vår typ av tjänst. Med lägre roamingavgifter kommer det nu bli lättare för användarna att väl utomlands med en knapptryckning ladda ned eller streama fler böcker utan att enbart förlita sig på att det finns bra wi-fi tillgängligt. Med andra ord ett väldigt bra beslut som borde genomförts för länge sedan, säger Niclas Sandin, VD för BookBeat.

Han får medhåll av branschkollegan och konkurrenten:

ANNONS

– Nextory handlar ju om att läsa och lyssna på böcker varsomhelst och närsomhelst, varför detta beslut är jättevälkommet. Nu kan man verkligen ladda ner en bok när man känner för det – även utomlands – utan att behöva tänka på extra kostnader, säger Shadi Bitar, VD för Nextory.

På senare år har priserna för mobilsamtal och datatrafik utomlands sjunkit men det har alltid funnits en osäkerhet hos konsumenterna om vad det egentligen ska kosta att surfa, kolla epost eller ladda ner mediafiler som musik eller ljudböcker. De så kallade roamingavgifterna har gjort att operatörerna tagit ut extra avgifter när utländska bolags kunder har nyttjat deras nät.

Men efter EU-beslutet idag så ska detta nu vara historia. Det ska inte kosta mer att använda mobilen utomlands än hemma i Sverige.

ANNONS

– Från och med 15 juni 2017 kommer folk att kunna slå på sina mobila tjänster, speciellt data, utan rädsla för höga räkningar under resor i EU-länderna. Jag välkomnar beslutet i EU-parlamentet idag. Vi har åstadkommit något fantastiskt tillsammans. Även om det behövs ett slutligt OK från medlemsstaterna är den här överenskommelsen om teleoperatörernas grossistpriser det slutliga steget mot ett stopp för roamingavgifter för resenärer i EU-länderna, säger Andrus Ansip, EU-kommissionären med ansvar för den digitala marknaden, i ett uttalande.

För de svenska streamingtjänsterna är det goda nyheter. Liksom för nätbokhandlare som säljer nedladdningsbara eböcker och framför allt ljudböcker.

Om man inte har ett abonnemang med obegränsad datatrafik är det förstås fortfarande billigast att passa på att använda Wi-fi på hotellet. Men när du sitter på det där caféet som inte har fungerande wi-fi så är det skönt att ändå kunna börja på en ny bok.

Bilden: När du sitter vid poolen och hittar en ny bok att läsa behöver du från och med 15 juni inte längre fundera över kostnaden för att ladda ner eller streama den via mobilnätet. Foto: Fotolia.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny