EU-beslut ger billigare nedladdning av digitala böcker på semestern

Från 15 juni ska det inte kosta mer att ladda ner eböcker och digitala ljudböcker när man befinner sig utomlands. Då slopas nämligen roamingavgifterna. En bra nyhet för bland andra de svenska streamingtjänsterna.

– Digitala beteenden förändras inte bara för att man passerar en landsgräns. Utan att fylla sin väska kan man ta med sig obegränsat med böcker i sin telefon med vår typ av tjänst. Med lägre roamingavgifter kommer det nu bli lättare för användarna att väl utomlands med en knapptryckning ladda ned eller streama fler böcker utan att enbart förlita sig på att det finns bra wi-fi tillgängligt. Med andra ord ett väldigt bra beslut som borde genomförts för länge sedan, säger Niclas Sandin, VD för BookBeat.

Han får medhåll av branschkollegan och konkurrenten:

– Nextory handlar ju om att läsa och lyssna på böcker varsomhelst och närsomhelst, varför detta beslut är jättevälkommet. Nu kan man verkligen ladda ner en bok när man känner för det – även utomlands – utan att behöva tänka på extra kostnader, säger Shadi Bitar, VD för Nextory.

På senare år har priserna för mobilsamtal och datatrafik utomlands sjunkit men det har alltid funnits en osäkerhet hos konsumenterna om vad det egentligen ska kosta att surfa, kolla epost eller ladda ner mediafiler som musik eller ljudböcker. De så kallade roamingavgifterna har gjort att operatörerna tagit ut extra avgifter när utländska bolags kunder har nyttjat deras nät.

Men efter EU-beslutet idag så ska detta nu vara historia. Det ska inte kosta mer att använda mobilen utomlands än hemma i Sverige.

– Från och med 15 juni 2017 kommer folk att kunna slå på sina mobila tjänster, speciellt data, utan rädsla för höga räkningar under resor i EU-länderna. Jag välkomnar beslutet i EU-parlamentet idag. Vi har åstadkommit något fantastiskt tillsammans. Även om det behövs ett slutligt OK från medlemsstaterna är den här överenskommelsen om teleoperatörernas grossistpriser det slutliga steget mot ett stopp för roamingavgifter för resenärer i EU-länderna, säger Andrus Ansip, EU-kommissionären med ansvar för den digitala marknaden, i ett uttalande.

För de svenska streamingtjänsterna är det goda nyheter. Liksom för nätbokhandlare som säljer nedladdningsbara eböcker och framför allt ljudböcker.

Om man inte har ett abonnemang med obegränsad datatrafik är det förstås fortfarande billigast att passa på att använda Wi-fi på hotellet. Men när du sitter på det där caféet som inte har fungerande wi-fi så är det skönt att ändå kunna börja på en ny bok.

Bilden: När du sitter vid poolen och hittar en ny bok att läsa behöver du från och med 15 juni inte längre fundera över kostnaden för att ladda ner eller streama den via mobilnätet. Foto: Fotolia.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL