fbpx

Killbergs stänger bokhandeln på Jägersro efter flera förlustår

Akademibokhandeln Jägersro stängdes i maj 2017.

I maj stänger Killbergs sin butik (Akademibokhandeln) på köpcentrat Jägersro i Malmö. Etableringen lyckades aldrig nå lönsamhet. Nästa år öppnar man dock en ny butik i köpcentrat C4 som byggs utanför Kristianstad.

– Vi har genomfört MBL-förhandlingar och nu förbereder vi utförsäljning i butiken inför stängningen i maj. Vi försöker hjälpa personalen (tre personer) att hitta lösningar både inom Killbergs och Akademibokhandeln, men tyvärr kan vi inte erbjuda dem något i dagsläget, säger Peter Killberg, VD för Killbergs bokhandel.

Killbergs äger efter stängningen sex butiker varav fyra i citylägen (Ängelholm, Helsingborg, Landskrona och Kristianstad) och två på köpcentra (Center Syd i Löddeköpinge och Burlöv Center). Alla ingår i Akademibokhandeln-kedjan där Killbergs i sin tur är en av delägarna (11 procent).

– Tyvärr blev etableringen på Jägersro inte den förväntade. Vi har velat ge det en chans eftersom fastighetsägaren i flera år haft ambitioner att utveckla köpcentrat och locka dit fler aktörer. Men vi kan inte vänta hur länge som helst så nu har vi tagit beslutet, säger Peter Killberg.

ANNONS

Köpcentrat Jägersro är ett av flera i Malmö som påverkats negativt av den överetablering som råder efter att både Emporia (2012) och Entré (2009) öppnat på senare år samtidigt som Mobilia, Triangeln, Caroli och Hansa satsat på omfattande renoveringar. Killbergs öppnade sin bokhandel hösten 2003 på Jägersro.

– Vi har ändå fått hjälp av fastighetsägaren med hyfsade hyresrabatter på slutet men det hjälper inte om det inte kommer tillräckligt med kunder. Dessutom har centrat bytt ägare tre gånger på kort tid och vi kände att nu får det räcka, säger Peter Killberg.

Överetablering av köpcentra i Malmö

Omsättningen i butiken ligger runt 5 miljoner kronor per år och inte ens med hyresrabatter räcker det för att få lönsamhet i en butik belägen i ett köpcentra med dess krav på öppettider sju dagar i veckan.

– Ska butiken bli bra sett till utbud och personal och samtidigt vara lönsam så krävs nästan det dubbla, upp mot 8-10 miljoner i omsättning, säger Peter Killberg.

Överetableringen av köpcentran i Skåne har Killberg själva upplevt effekterna av tidigare. Butiken på Center Syd påverkades när Nova öppnade i Lund. Men efter att Center Syd gått igenom ombyggnad så är signalerna därifrån positiva igen.

– Ett ”sämre” köpcentra ger lägre hyra men du får samtidigt också sämre försäljning. Ett köpcentra som drar mycket folk har högre hyror men kan ändå vara mer lönsamt. Jag tror dock att vi de närmsta åren kommer att se en utveckling där det inte är självklart att centrumägarna kan höja hyrorna varje år. Även centrum som går bra har ibland tomma lokaler numera.

ANNONS

Strukturomvandlingen där ehandeln växer på de fysiska butikernas bekostnad drabbar flera branscher. Just nu är det bland annat modebutikerna som påverkas. Frågan är om bokhandlarna kommer att fortsätta tappa.

– Jag tror ändå på de fysiska bokhandlarna. Även om nätbutikerna fortsätter att plocka några procent så ser jag inte den dramatiska utvecklingen framöver. Jag är övertygad om att det finns en framtid för fysiska butiker, men det gäller också att vi fortsätter att utveckla dem så att de är attraktiva för kunderna.

Satsar på ny bokhandel i C4 Köpcentrum i Kristianstad

Med erfarenheterna från Jägersro känns det kanske inte helt logiskt att nästa höst (sept-okt 2018) öppna en ny butik – i ett köpcentra. C4 Shopping som nu byggs utanför Kristianstad.

– Undersökningarna de gjort visar att det finns ett stort utflöde från Kristianstad där folk kör till Väla (Helsingborg), Center Syd, Emporia i Malmö och även Grand Samarkand (Växjö). Det är klart att det kommer att drabba cityhandeln men jag tror ändå att det finns underlag i Kristianstad för två butiker, vi kommer att ha kvar vår butik i city samtidigt som vi öppnar en ny på C4, säger Peter Killberg.

När han tittar på de resterande butikerna inom Killbergs efter att de stängt de två förlustbutikerna Jägersro och Växjö (förra året) så ser det bättre ut.

– Vi har haft bekymmer i Landskrona men efter åtgärder så ser vi ändå förutsättningar att nå ett litet överskott i den verksamheten. De andra butikerna funkar hyggligt, säger Peter Killberg.

Den nyss avslutade rean tycker han gav ungefär lika bra resultat som förra året, som var ett bra rea-år.

– Det började lite sämre men sedan tog det sig rätt bra.

För Jägersro blir det alltså en fortsatt rea och utförsäljning innan butiken stängs i maj.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny