Indiska förlag satsar på morgondagens röster

A group of young people, teenagers are smiling and having fun outdoors. The group consists of two boys and three girls. A boy in a green jacket wearing sunglasses and a girl with brown hair are having fun while watching something on a digital tablet. Another boy is holding and watching something on a mobile phone with other two girls.

Tonårsförfattarna blir allt fler i Indien i takt med att young adult som genre blir mer och mer accepterad och förlagen vågar satsa på nya talanger.

En tydlig trend i Indien är att allt fler tonåringar blir utgivna, skriver Publishing Perspectives. Många tonåringar skriver böcker parallellt med sina studier, och allt fler blir utgivna. Ett förlag som satsar på tweens är Penguin Random House India, som har gett ut bland annat 16-åriga Anusha Subramaniam med boken Never Gone (som debuterade vid 12 års ålder), och 15-åriga Zuni Chopra med boken The House That Spoke.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi har alltid trott på att uppmuntra unga talanger. Vår långsiktiga strategi är att fokusera på att identifiera nya starka röster, säger Sohini Mitra, förläggare för barn- och ungdomsböcker på Penguin Random House India i en intervju med Hindustan Times.

Vissa ställer sig frågande till kvaliteten på litteratur skriven av ungdomsförfattare. Har de verkligen den livserfarenhet som krävs för att skriva en roman? Men Sohini Mitra menar att författarens ålder inte borde spela någon roll i bedömningen av vad som är god litteratur, utan att boken ska kunna stå för sig själv.

– Vi är stolta över de tonåringar vi har gett ut, dels på grund av deras fräscha röster och deras originalitet, men också på grund av hur läsvärda och lättillgängliga deras texter är.

Den 16-åriga författaren Anusha Subramaniam berättar att när hon började skriva runt 2012 tog inte branschen tonåringar på allvar eftersom de skrev i genren young adult, YA, men nu menar hon att genren har fått mer uppmärksamhet. 15-åriga Zuni Chopra är inne på samma spår:

– Folk tror att tonåringar är fåniga och omogna, men när så många av oss skriver och blir utgivna så blir vi tagna på allvar.

Hur ser det ut i Sverige då? Senast i höstas skrev vi om Maj Lundgren, gymnasieeleven som släpper sin andra roman. Hon debuterade som 13-åring med Hjärtat fortsätter att slå på Langenskiölds förlag, som motiverade utgivningen genom faktumet att ”ingen kan skildra ungdomars sköra känslor och deras förhållande till den omvärld de lever i bättre än de själva”.

Sohini Mitra på på Penguin Random House India är övertygad om att dagens tonårsförfattare är ”morgondagens röster”. Om de redan skriver så bra i dag, så kommer deras författarskap bara växa med tiden. Kanske kommer trenden med tonårsförfattare bara växa från och med nu. Hur som helst är faktumet tydligt att många ungdomar skriver och längtar efter att bli lästa, vilket syns inte minst på plattformar som Wattpad.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.