fbpx

Ett besök på Bokrean 2017 hos Killbergs bokhandel

Årets bokrea har startat. Runt om i landet slog bokhandlarna upp sina dörrar tidigt i morse och bjöd in kunderna till dignande bokbord. På Killbergs bokhandel i Helsingborg hindrade inte ruskväder kunderna från att köa redan innan klockan sju.

Det är strax efter lunch på bokreans första dag. Från Öresund blåser vinden ogenerat in och sliter förbipasserande i håret. I Killbergs bokhandel som ligger vid Stortorget strömmar lunchpausande kunder in och från fönsterna lyser reaskyltarna knallgula. Lokalen är fylld av bord med titlar prydligt sorterade efter genre. 59, 69, 99 och 149 kr skvallrar röda prislappar. I gångarna går och står kunderna och tittar, vänder på böckerna och läser på baksidan, lägger tillbaka eller plockar dem åt sig.

Jan Eneroth är inne på dagens andra runda på Killbergs. Han var här redan strax efter öppning vid halv åtta tiden i morse också.

ANNONS

– Då var här hyfsat lugnt, säger han och tittar sig runt med en menande blick. Det är stor skillnad mot nu.

Hans sambo skyndar förbi med några böcker i famnen.

– Jag kom hem med en trave i morse, säger Jan och nickar åt sambons håll. Sen ville sambon också ner.

ANNONS

Vid morgonens besök köpte han lite blandade titlar: Glöm mig av Alex Schulman, en roman av Leif GW Persson, en atlas och en flygbok.

– Prismässigt får man självklart ut något av det, säger Jan. Flygboken hade jag tittat på innan men tyckte då att den var för dyr men nu kunde jag köpa den.

Längre in i butiken köper Ingrid Hartelius från Trollhättan böcker till barnbarnen. Det är kända författare som Barbro Lindgren och Jan Lööf hon hittat.

ANNONS

– Detta är rena impulsköp, säger Ingrid. Vi är på väg till Danmark men tänkte stanna i Helsingborg och äta lunch. Jag hade glömt bort att det var bokrea men såg det när vi parkerade här ute så då gick vi in.

Gun Persson lyssnar mycket på ljudböcker i vanliga fall men nu står hon vid Science Fictionbordet med ett exemplar av Den heliga trädgården av Hodgsson och Burnett i handen.

– Jag är medlem här så jag har tittat i katalogen man fick hem, säger Gun. Men ofta fastnar jag för omslaget som den här till exempel.

Hon håller upp en bok med ett färgstarkt omslag och ler:

– Egentligen har jag redan för många böcker. Men vi har byggt om klädkammaren till ett bibliotek med glasdörr och förvarar böckerna där inne.

Det är många besökare i butiken men inte så många att det är trångt. I kassan arbetar tre medarbetare effektivt – kön betas raskt av och ute i butiken får kunderna snabbt hjälp att hitta vad de söker.

– Detta är min första bokrea, säger Lovisa Hansson som står invirad i sin halsduk med några böcker i händerna. Men det är ju reklamskyltar överallt så det är inte svårt att hitta. Jag har hittills valt en klassiker – The bell jar av Syliva Plath och så en ny klassiker av Elena Ferrante. Det är väl en kombination av impulsköp och sådana böcker jag velat ha sedan tidigare.

Ralph Månsson har laddat med en kundkorg men på botten skramlar än så länge bara ett ex av Leif GW Persson.

– Man vet inte hur mycket det blir så det var lika bra att ta en korg, säger han och kikar ner på GW’s alster. Jag bara kom förbi och ville in och titta – nu när jag gått i pension har jag tid till det. Men det finns ju rea på Ica Maxi och mataffärerna också som har längre öppettider än här.

anders
Anders Killberg

Bokrean är som störst de fem – sex första readagarna. Det berättar butikschef Anders Killberg i en snabb paus från kassaarbetet. Han har varit här sedan tidigt morgon. Då var det var lugnare än det brukar på reamorgonen men så blåste det också halv storm och regnande ute.

– Fast det stod några här och väntade, säger Anders. Men sen har det varit ett bra flöde hela dagen.

Sett över en tio års period hade bokrean på Killbergs först en generell minskning som de tre senaste åren vänt och sakta ökat igen.

– Jag tror det beror på att folk i allmänhet läser mer igen, säger Anders. Folk är trötta på elektroniken och värdesätter att läsa en riktig bok. Sedan handlar det om utbudet. I år har vi ett bra utbud med Elena Ferrante som det största dragplåstret.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny