Siljans Måsar vill sprida livsglädje i bokform

Yvonne Frank Månsson driver förlaget Siljans Måsar.

Ystadbaserade bokförlaget Siljans Måsar firade i dagarna sin hundrade bok. Förlaget har funnits sedan 2008 och ger ut böcker om människans inre kraft. Vi pratar med grundaren Yvonne Frank Månsson om förlagets resa.

Året var 2008, och entreprenören Yvonne Frank Månsson hade tillfälligt flyttat till Dalarna. Vid sjön Siljan började hon skriva, till synes helt utan anledning. Denna plötsliga ingivelse fick henne att färdigställa en hel bok på en månad. Det var fröet till boken som kom att heta Ljus från norr. Inspirationen höll i sig och på ett år hade hon skrivit tre böcker.

– Det var fantastiskt, berättar Yvonne. Jag insåg vad jag hade saknat i hela mitt liv. Jag förstod med en gång att ge ut de här böckerna var något jag skulle göra själv. Så helt plötsligt hade jag ett förlag!

Människor hörde talas om Yvonne, hennes böcker och hennes förlag, och kom till henne med egna idéer och manus som blivit refuserade av de större förlagen. Redan från början visste hon att förlagets utgivning skulle vara centrerad kring livsfilosofi, livsglädje och vad hon kallar för den feminina rösten. Med förlaget vill Yvonne berika läsarens inre rikedom och sprida vackra budskap, och utgivningen består av både skön- och facklitteratur, handböcker och barnböcker.

Det tog fem år för Yvonne att få förlaget att gå på plus, och i augusti 2013 kunde hon äntligen ta ut sin första lön. Allting såg ljust ut och hösten 2013 var lovande, fram till december, då Yvonnes hem – där även förlagets tillgångar fanns – drabbades av en eldsvåda och brann ner.

– Det var en riktig käftsmäll. Men jag lärde mig något av det också, att allt som gör ont i livet faktiskt är en liten pärla när man väl ser helheten, säger Yvonne.

Efter eldsvådan fick Yvonne hjälp med att ta sig upp på fötter igen, och i samband med det bestämde hon sig för att satsa uteslutande på tryckta böcker. Tidigare hade hon också gett ut ljudböcker och eböcker, och även tagit fram småprylar relaterat till böckerna. Men även om det var tufft ett tag så fortsatte författare att höra av sig, och idag går förlaget bättre än någonsin. Yvonne berättar att hon aldrig har behövt leta efter nya titlar, och hon har alltid fått in mycket manus att välja bland.

Ofta är det rena tillfälligheter som gör att nya författare hittar till just Siljans Måsar, men onekligen har förlaget lyckats hitta en hel del guldkorn. Av de titlar som har gått bäst nämner Yvonne 100 samtal med Claes av Birgitta Segerblom, en bok om livet efter döden, och Gudinneyoga av Anna von Schéele, som handlar om den kvinnliga kraften inom yoga.

Vad gör att just Siljans Måsar sticker ut i mängden av förlag?
– Det är för att jag är så nischad. Jag ger bara ut det goda ordet, och det tänker jag alltid göra. Det står jag för.

Siljans Måsar låter författarna själva investera i sina böcker, och kan därmed ge författarna en större vinstmarginal – en affärsmodell som återfinns hos flera andra så kallade hybridförlag. Modellen möjliggör mindre upplagor, eftersom förlaget inte behöver ta lika stora risker. Det hänger också mycket på författarna att själva marknadsföra sina böcker, och Siljans Måsar erbjuder författarutbildningar för att lära författarna hur de ska nå ut med sina böcker genom till exempel föreläsningar.

– Det är roligaste med alltihop är författarfamiljen! Vi har en fantastisk gemenskap och systerkärlek. Vi skapar med ordet och gläder människor.

I helgen firade ni er hundrade bok. Hur var det?
– Det var tjoho! Jag driver ju förlaget på en gård i Skåne, och det var helt fullt med folk. Tre författare var med och berättade om sitt skrivande och vägen fram till sina böcker. Det var tårar, skratt och festligheter. Och champagne!

Och vad händer framöver?
– Nu håller jag på med hundraförsta boken! Till påsk kommer en bok av journalisten Pia Rockström, som handlar om högsensitivitet. En mycket djup och ärlig bok med förståelse för de två miljoner högsensitiva människor som lever i Sverige.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Yvonne Frank Månsson och Hannah Carin Noelius med hundrade boken Famnar av liv.
Yvonne Frank Månsson och Hannah Carin Noelius med hundrade boken Famnar av liv.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL