ANNONS

En dold eboksmarknad i USA – värd 11 miljarder kronor

Eboksförsäljningen har inte sjunkit i USA. Faktum är att den aldrig slutade växa. Anledningen: en dold marknad av indie/egenutgivna titlar som uppskattas till 11 miljarder kronor – eller 300 miljoner exemplar 2016.

Vi har skrivit om ett antal mätningar av försäljningen på den amerikanska marknaden som på många sätt är mer transparent än den svenska då exakta antal exemplar anges varje vecka genom Nielsen Book Scan.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Flera undersökningar de senaste åren har talat om att eboksförsäljningen planat ut eller till och med sjunkit medan tryckta pappersböcker har tagit tillbaka förlorad mark. Orsaken till pappersböckernas comeback är inte heller glasklar, det är kombinationer av ökad efterfrågan på barn- och ungdomsböcker, målarböcker och faktiskt kampanjpriser hos Amazon som ökat försäljningen i antal exemplar. Samt givetvis att befolkningen växer.

Men det finns även en felmarginal som blir allt större. De där siffrorna inkluderar sällan böcker som är utgivna på icke-traditionell väg – indieböcker eller egenutgivna.

ANNONS

Vid konferensen Digital Book World 2017 denna vecka presenterades siffror på den här dolda marknaden. Data Guy som samlar information och statistik om försäljning av böcker från mängder av källor och samkör dem till rapporten Author Earnings hävdade där att amerikanska läsare spenderar 1,25 miljarder dollar (11 miljarder kronor) på icke-traditionellt publicerade böcker. Eller 300 miljoner exemplar, varav merparten eböcker med ett snittpris på runt 2,99 dollar (26-27 kr), skriver TeleRead.

Ett annat intressant faktum: 43 procent av alla pengar som spenderas på eböcker (och 24 procent av pengarna som läggs på böcker) används för att köpa böcker som saknar ISBN-nummer. En stor del av dessa säljs på Amazon.

Kontentan av allt det här är att e-boksförsäljningen inte alls har sjunkit – tvärtom så slutade den aldrig växa, skriver Observer. Men den största delen av ökningen har inte skett via de traditionella förlagen utan stora mängder egenutgivare som i många fall publicerar direkt på Amazon och andra plattformar.

Ytterligare en faktor som komplicerar mätningarna är förstås Kindle Unlimited som är Amazons abonnemangstjänst där kunderna betalar per månad och inte per exemplar av eböcker de läser. Enligt Author Earnings rapport så motsvarar försäljningen via Kindle Unlimited 14 procent av den amerikanska eboksmarknaden.

Det här är viktigt att komma ihåg när vissa verkar dra en lättade suckar över att eböckerna inte tagit över ännu utan att papper står sig.

Vi får anledning att återkomma till de många spännande föredrag som hölls på Digital Book World.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se