ANNONS

Bruce Springsteen – en rockstjärna med författartalang

Springsteens självbiografi Born to run blev den andra mest sålda fackboken i Sverige under förra året. Natur & Kultur är det lyckliga förlaget som fick erbjudandet om utgivning på svenska. Förlagschef Richard Herold spånar kring vad de höga försäljningssiffrorna kan bero på.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

I början av januari offentliggjordes topplistorna över 2016 års mest sålda böcker. Det är Bokinfo som har sammanställt listorna, på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen. På plats två på fackbokslistan ligger en av våra mest älskade rockstjärnors självbiografi. Bruce Springsteen har en enorm lyssnarkrets i Sverige, vilket vi konstaterade i våras när vi skrev om lanseringen av boken.

När Boktugg pratade med olika bokhandlare strax före jul stod det klart att Born to run var en av julens bästsäljande fackböcker, bredvid bland andra Therése Lindgren (som också knep förstaplatsen över 2016 års mest sålda fackböcker). För Springsteen slutade det alltså på en andraplats över årets mest sålda fackböcker, vilket förlaget Natur & Kultur kan jubla över. Så hur många exemplar krävdes det för att hamna på andraplatsen?

ANNONS

– Jag fick frågan innan publiceringen och gissade då att vi skulle landa i spannet 50-70 000, och det har vi gjort, berättar Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur.

Born to run i gemensam global release

9789127149380_1_Born to run släpptes den 27 september över hela världen, samtidigt som samlingsskivan Chapter and verse. Lanseringen var hårt kontrollerad av det amerikanska förlaget Simon & Schuster, som hade ställt frågan till förlag i nio andra länder om de var intresserade av att köpa rättigheterna till boken. I Sverige var det alltså Natur & Kultur som fick erbjudandet. Med den kändisstatus som Springsteen har var det nog knappast någon som tvivlade på bokens potential, och nu några månader efter utgivning kan man konstatera att den mycket riktigt har blivit en bästsäljare. Mellan 50 och 70 000 sålda böcker på drygt tre månader är succésiffror på den svenska marknaden.

– Vi hade en väldigt lyckad lansering och fick fin draghjälp av den amerikanska publiciteten, Bruces besök i Sverige i somras och den nya skivan, säger Richard Herold.

En rocklegend med talang för berättande

Men försäljningssuccén beror förmodligen inte bara på sammanfallande konserter och publicitet. Bruce Springsteen har som internationell rocklegend mängder med fans, men kanske är den här självbiografin också något utöver det vanliga. Det är inte helt ovanligt att man tar hjälp av en spökskrivare för att skriva sin självbiografi, men så är inte fallet med Born to run. Sju år tog det för idag 67-årige Springsteen att på egen hand skriva färdigt sin bok, vilket på svenska har blivit en rejäl tegelsten på 541 sidor. Och många verkar tycka att han har klarat det med bravur.

– Det är en fantastisk bok. Den handlar ju om artisten, om hela karriären. Men boken har ett annat djup, man får så mycket mer, han bjuder in sina fans i sitt privatliv. Det är en väldigt drabbande läsning, berättar Richard Herold i en intervju med Göteborgs-Posten från september, och fortsätter:

– Han har sinnet för bilder, precis som i hans musik, här finns också mycket humor, mycket svart humor. Han är en berättare i grund och botten.

I självbiografin med samma titel som Springsteens debutalbum skriver ”Bossen” bland annat om sin uppväxt i New Jersey, sitt privatliv och – naturligtvis – om sin musikkarriär. På svenska finns boken än så länge som inbunden, e-bok och ljudbok.

Foto: © Frank Stefanko / Natur & Kultur

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL