ANNONS

Katerina Janouch-affären rullar vidare

Det började med en tv-intervju med författaren Katerina Janouch, fortsatte med en mediastorm, förlag som tog avstånd, en bokhandlare som slutar sälja Janouchs böcker och oräkneliga heta debatter på Facebook.

Vi försöker oss på en liten sammanfattning av vad som hittills hänt i Katerina Janouch-affären.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Författaren och relationsrådgivaren Katerina Janouch medverkade i en halvtimmeslång intervju med tjeckiska DVTV. En stor del kom att handla om invandringssituationen i Sverige. Hon ska ha sagt att hon inte längre kände sig säker, att folk emigrerar från Sverige och beväpnar sig på grund av ”massinvandringen”.
SVT: Hård kritik mot Katerina Janouch efter tv-intervju

Översättaren, journalisten och författaren Carl Rüster (författare till boken Mitt Prag och bosatt i Prag sedan över 20 år) var en av dem som gick till attack, på SVT Opinion: ”Janouchs budskap om Sverige i tjeckisk tv – en rasbiologisk fars”.

– Utan att nämna några källor, utom ”en polis jag känner mycket väl”, hävdar hon att 75 procent av de 30 000 illegala nyanlända är män över arton år som utger sig för att vara barn, att det finns 55 no-go-zoner i Sverige där poliser är rädda att operera, att man i Sverige på grund av immigrationen inte har råd att ge pensionärer mat och att folk dör i sjukhusens cancerköer, skriver Rüster.

Hynek Pallas, kulturskribent i DN, kritiserade Janouchs påståenden (i tv-intervjun) i en opinionsartikel (tyvärr bakom betalvägg) på kultursidorna och intervjuades senare av Resumé.

ANNONS

– I intervjun läser programledaren upp ett antal av de värsta rubrikerna om Sverige från tjeckiska medier. Rubriker om jihadnästen, no go-zoner och ghetton och Katerina Janouch svarar att det är värre. De är vanligt förekommande på de ryska trollsajterna och att Katerina Janouch tycks ha dålig koll på detta tjeckiska medielandskap. Hon hävdar att det är en vinklad bild av intervjun som jag framställer i min text, det stämmer inte. När hon säger att ”det är värre” då blir det väldigt tydligt att hon inte vet vilken bild av Sverige och Tyskland som presenteras i vissa tjeckiska medier, säger Hynek Pallas till Resumé.

Katerina Janouch själv försvarade sina uttalanden på flera håll. I en intervju med Expressen sa hon:
– Jag tycker att det är fult och fräckt faktiskt. Som om jag inte ska få ha mina åsikter om vad jag ser i Sverige. Han (Hynek Pallas) bemöter inget av vad jag säger. Inget av det jag säger är falskt, säger hon.

Hon fick senare chans att bemöta Pallas med en replik i DN under rubriken ”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta?”, men hävdade efteråt att hon inte fått ge hela sin bild och att DN krävt ändringar i artikeln. Hon följde upp med att kräva chefredaktören Peter Wolodarskis avgång via Expressen.

Debatten gick hård i olika Facebooktrådar där folk försvarade Janouchs bild av Sverige respektive hennes rätt att förmedla den och andra kritiserade hennes kommentarer.

Katerina Janouch är en produktiv författare som gett ut mer än 30 böcker på bland andra Piratförlaget (Cecilia Lund-serien) och Bonnier Carlsen (barnböckerna om Ingrid). Båda förlagen kände sig tvingade att ta avstånd från hennes uttalanden när media tryckte på.

”Piratförlaget tar avstånd från Katerina Janouch kommentarer i tjeckisk tv så som vi fått dem presenterade (…) I övrigt diskuterar vi inte förlagets samarbete med enskilda författare i offentligheten, skrev Piratförlagets förlagschef Ann-Marie Skarp i ett mejl till Expressen.

ANNONS

I samma artikel kommenterade även Bonnierförlagens Jenny Helldahl:
”De uttalanden som Katerina Janouch gjort i tjeckisk tv är hennes egna och inget som Bonnier Carlsen står bakom”.

Dessa två avståndstaganden fick i sin tur Ordfronts vd och förläggare Pelle Andersson att skriva ett debattinlägg i Expressen där han menade att bokförlag inte bör lägga sig i författares privata åsikter.
”Författare har ett privatliv och förlag är inte åsiktspoliser. Vi tar bara ansvar för det som står i de böcker vi publicerar, och vi delar förstås inte alla åsikterna där heller. Om författarna dessutom vid sidan av dem hyser tokiga åsikter så är det upp till dem.”, skrev Andersson.

Ni ser, det har blivit en hel del artiklar i media. Men det tog inte slut där för barnbokhandeln Läslusten i Uppsala gav sig in i debatten genom att plocka bort Katerina Janouchs böcker från hyllorna och Elja Lietoff Schüssler, vd för Läslusen, motiverade på bokhandelns Facebooksida sitt beslut så här:
”Någon som verkligen letar spöken är Katerina Janouch! Det må vara så att hennes politiska åsikter inte syns i de gulliga böckerna, men min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt. Jag väljer i stället att fylla mina hyllor med böcker vars författare inte uppmuntrar till rädsla och hat.”

Det beslutet och inlägget på Facebook skapade en ny storm av protester och kommentarer, kunde Uppsala Nya Tidning berätta. Återigen delades dessa i två läger: några hyllade beslutet och andra var starkt kritiska. Inlägget fick hundratals kommentarer, flera av dem väldigt hätska och på fredagen valde Eija Lietoff Schüssler att plocka bort inlägget efter att hon utsatts för flera grova våldshot.

– Jag är extremt chockad över den verklighet jag möter. Personer drar väldigt höga växlar på att jag inte skulle förstå principen om yttrandefrihet, vilket är helt irrelevant. Jag har ingen skyldighet att sälja alla böcker som trycks. Så jag blev häpen, chockad och givetvis rädd för de allvarligare hoten, säger hon till TT (en artikel som bland annat publiceras på UNT).

Janouch kommenterar själv i TT-artikeln:
– Det är sorgligt att en barnbokhandlare skickar ut de här signalerna. Hon baserar sin uppfattning på att lyssna på dem som demoniserar mig. Jag har inte sagt något nedsättande om någon. Jag har kritiserat de politiska besluten som har satt Sverige i en ansträngd situation. Allt jag har sagt är bara fakta.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Författaren och krönikören Marcus Birro gick till försvar för Janouch i ett blogginlägg på Nyheter24 med titeln ”Bokbålen är snart här! (2000-talets häxjakt pågår för fullt).”
”Så långt har det alltså gått. Vi ska rensa bort böcker skrivna av människor som har avvikande åsikter. (Avvikande från vad förresten? Från DN-läsande kulturtanter som driver bokhandlare i Uppsala? Vad ger henne rätten att bestämma vad dina barn ska läsa och inte läsa?)”, skriver Birro.

Uppdaterat: Katerina Janouch utvecklade sin bild av det hela på SVT där hon bland annat skriver ”Det har talats om i medier att jag inte tål att bli motsagd. Det är en direkt felaktighet. Det tål jag verkligen! Jag har däremot inte bjudits in till de medier som nu valt att skriva illa om mig.”

Debatten lär fortsätta.

Bakgrundsfakta: Katerina Janouch är född 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien. Hon kom till Sverige som tioåring tillsammans med sin familj. När Katerina var arton år började hon att arbeta som redaktör på ett bokförlag, där hon bland annat översatte från tjeckiska. Så småningom hamnade hon på tidningen Expressen.
Sedan 1980-talet har hon frilansat inom tidningar, teve och radio. Katerina har skrivit flera böcker om sex och samlevnad. Första romanen, Våta spår, kom 1993. Därefter har hon skrivit en lång rad barn- och vuxenböcker.  (Källa Piratförlaget)

Bakgrundsbilden kommer från iStockphoto.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se