fbpx

Agneta Sjödin är Ophelia Publishings senaste tillskott

Samarbete, öppenhet och rimliga förväntningar. Marthina Elmqvist är Ophelia Publishing’s spindel i nätet och hon tror att man i längden vinner på långsiktiga samarbeten snarare än på snabba affärer. Det senaste tillskottet bland hennes klienter är det kända ansiktet Agneta Sjödin.

Ophelia Publishing grundades 2010 av Marthina Elmqvist. Sedan dess har agenturen utvecklats från en frilansande konsulttjänst till att bli ett fristående bolag med kontrakterade författare. Men den största förändringen har varit att ta klivet utanför Sverige och starta upp internationell agenturverksamhet.
Marthina har verkat inom den kulturella sektorn i nästan tio år där hon också frilansat som pr-konsult och marknadsförare åt film- och teaterproducenter och andra aktörer knutna till kulturen.

marthina
Marthina Elmqvist driver Ophelia Publishing som kombinerar författaregentur med PR och införsäljning åt förlag. Foto: Emma Ingolf

– Jag har egentligen tre huvudtjänster, säger Marthina. Agentrepresentation av ett författarskap eller annan kulturyttring. Där förhandlar jag kontrakt, säljer in avtal och presenterar upphovspersonernas verk för nationella och internationella intressenter. Sedan arbetar jag som PR- & marknadsföringskonsult åt författare och andra som behöver dessa tjänster. Och den tredje är att jag jobbar med införsäljning av böcker till bland annat bokhandeln för ett antal förlag.

ANNONS

Ophelia Publishing har idag tio svenska författare knutna till sig. Dessutom är Marthina PR-konsult åt en filmregissör samt ytterligare några författare förutom de redan kontrakterade. Att öppna upp för fler marknader än bokbranschen var lite som att börja om för Marthina även om det var enklare på de hemtama markerna i Sverige där hon känner till branschen.

– Utomlands är det lite som att fiska med ett metspö i Atlanten till en början, beskriver Marthina processen. Det tar tid att bygga upp sitt kontaktnät. Men det är också det som är kul och inspirerande – att utmanas.

Från ett tidigare samarbete dyker nu Agneta Sjödin upp som en av författarna på Ophelia Publishing.

ANNONS

– Hon kände att hon ville låta ett urval av sina böcker få testa mer traditionella vägar internationellt och tillsammans med ett visst förhandsintresse från utländska förlag för hennes typ av litteratur kändes det hela rätt, berättar Marthina.

Hemma i Sverige är Agnetas namn en fjäder i hatten för agenturen – ett välkänt ansiktet tillför per automatik en viss bekräftelse. Men ute i världen är Agneta ett lika nytt författarnamn som någon annan.

– Jag tror att det ibland kan vara en fördel, att böckerna och texterna får tala för sig själva, säger Marthina. Det är det som är kontrasten med att presentera svensk litteratur utomlands mot att arbeta med författar-pr här hemma. Båda är dock lika roliga!

Svensk litteratur utomlands tror Marthina är en av framtidens växande marknader vid sidan av den digitala utvecklingen där framför allt ljudböckerna tar mer och mer fart.

– Just nu ser det ut som om den nordiska bokmarknaden börjar hitta samarbeten när danska förlag startar systerförlag i Sverige och tex Storytel köper in sig på den danska marknaden, säger Marthina och fortsätter: Jag tror vi ser den digitala revolutionen nu som alla pratat om. Det blir också spännande att följa vart den allt växande egenutgivningsvågen tar vägen i framtiden, jag tror inte vi sett dess kulmen än.

Bilden på Agneta Sjödin, foto: Andreas Lundberg❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny