ANNONS

Ordberoende förlag ger ut berättelser som berör

Ewa Åkerlind, ägare och förlagschef på Ordberoende förlag. Foto: Richard Ryan de Cuevas

Böcker som kan ge läsaren nya perspektiv, det är förlaget Ordberoendes melodi. Grundaren Ewa Åkerlind berättar om hur förlaget blev till, varför berörande böcker behövs och hur det är att driva ett bokförlag nästan helt själv.

År 2009 gav Ewa Åkerlind ut sin egen diktsamling Saknad: dikter ur sorgen. Det var startskottet för Ordberoende förlag, som satte igång på riktigt under 2013. Det föll sig så att fler och fler intresserade sig för förlaget, och samtidigt som Ewa fick in bra manus fick hon också hjälp från flera håll med att komma igång på riktigt med förläggandet. Under en period drev Ewa Ordberoende vid sidan om sitt jobb som PR-konsult/webbredaktör, men när förlaget började ta alltmer tid valde hon att säga upp sig.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Idag ger Ordberoende ut både romaner, noveller och fackböcker. Men alla förlagets titlar har något gemensamt: de ska beröra läsaren och ge möjlighet att förstå andra människor. Böckerna har ofta starka ämnen och Ewa nämner teman som psykisk ohälsa, misshandel och diabetes. Men i förlagets utgivning finns även relationsromaner, feelgood och kärlekshistorier.

– Det började med sorgliga berättelser, men det har utvidgats till berättelser som berör. Jag ger inte ut ren underhållning, man ska kunna få nya perspektiv genom att läsa böckerna, säger Ewa Åkerlind.

en vacker dagDen bok som har sålt allra bäst hittills är En vacker dag lämnar jag honom av Maria Blomqvist, som kom ut i augusti 2014. Boken är författarens egen berättelse om att leva i ett misshandelsförhållande.

– Jag tror många fastnar för handlingen, hur ofattbar och fruktansvärd den är. Maria var med i Nyhetsmorgon och efter det rusade det iväg. Vid det här laget har boken tryckts om fem gånger, berättar Ewa.

ANNONS

Ordberoende drivs av Ewa själv, med hjälp av en assistent och externa konsulter. Att det är mycket jobb med att driva förlag skriver Ewa under på. Det som är mest utmanande är att hinna med allting, framförallt alla spontanmanus. Det kommer in flera manus om dagen, och det kan kännas stressande att det kan finnas ett guldkorn där som riskerar att missas.

– Vi får in jättemycket spontanmanus, det är omöjligt att hinna läsa allting. Det gör att jag går mycket på rekommendationer från lektörer eller andra kontakter när jag sållar.

Vad gäller marknadsföringen har Ordberoende satsat mycket på närvaro i sociala medier, och förlaget finns på Twitter, Instagram och Facebook. Många av författarna har egna bloggar och är själva aktiva i sociala medier.

– Vi har en intern Facebookgrupp där vi kommunicerar mycket med varandra, delar varandras inlägg och hjälps åt. Jag tycker vi är ett bra och trevligt gäng där alla författare pushar varandra, berättar Ewa.

Vad tror du är viktigt för att ett nytt förlag ska kunna etablera sig?
– Det är viktigt att man ger ut kvalitet. Det finns de som slarvar med redigering och korr, vilket gör att bokhandeln drar öronen åt sig. Bokhandeln kan också vara lite ifrågasättande mot nya förlag, särskilt om man inte kommer från förlagsbranschen. Då måste man vara ännu mer noggrann.

Enligt Ewa har många för bråttom, och hon säger att många författare gärna vill komma ut ”i morgon”. Men eftersom inbundna böcker inte har så lång livslängd idag i bokhandeln gäller det att planera långsiktigt och vara väl förberedd när man väl ska ut på marknaden. Dessutom går det inte att fuska när det gäller böcker, tryckta böcker är inte som webbtexter som kan korrigeras i efterhand.

ANNONS

– Det är bättre att det blir bra än att det går fort!

Vad är det roligaste med att driva Ordberoende?
– Det är så mycket som är kul! Vi har trevliga författare och jobbet är väldigt omväxlande. Det är också roligt att samarbeta med andra förlag. Till exempel ger vi inte ut egna ljudböcker utan säljer rätten till andra förlag, och det är kul att se hur de gör.

Att få brev från läsarna är också väldigt roligt, säger Ewa. Flera gånger har läsare hört av sig och berättat om att de har funnit kraft i förlagets böcker för att göra förändringar i sina egna liv. Ett kvitto på att böckerna har betydelse på riktigt.

– Sedan vill jag gärna hälsa och tacka all bokbloggare och recensenter som läser och recenserar våra böcker. Ni är guld!

Har ni några särskilda planer för 2017?
– Vi har precis släppt en efterfrågad pocket av Stanna innan du går. Senare i vår släpper vi andra delen i romanserien om De fyras gäng, Se upp med vad du önskar, och den första delen kommer som pocket. Annars är hela utgivningen fram till våren 2018 spikad, så det är fullt upp.

Foto: Richard Ryan de Cuevas


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se