Marit Törnqvist tilldelas Astrid Lindgrens Världsstipendium 2016

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Marit Törnqvist har illustrerat flera av Astrid Lindgrens böcker och dessutom flugit luftballong med den då 85-åriga författarinnan. Nu belönas Marit med Astrid Lindgrens Världsstipendium 2016 för sina illustrationer – och sitt fantastiska arbete med barnböcker till flyktingbarn.

Sedan hon själv var barn har Astrid Lindgren funnits i Marit Törnqvists liv bokstavligen. Efter att under åren ha illustrerat flera av Astrids böcker, tilldelas i år Marit prissumman om 30 000 kr för sin insats där hon hjälpt tusentals flyktingbarn att kunna ta del av glädje och fantasi i Astrid Lindgrens Sunnanäng sedan den översats till arabiska.


ANNONS


Ett mörknande världsläge med tätnande konflikter fick Marit Törnqvist att börja fundera. Hur förstör krig en barndom? Hur kan man göra för att ge ny glädje åt barn på flykt? För att finna svaren besökte Marit ett flyktingboende där hon i verkligheten kunde möta både de utsatta människorna det handlar om och deras behov av att få positiva ting och händelser runt sig. Tillsammans med barnen på boendet, pennor och papper satte Marit sig ner och ritade och skapade. Med tiden lärde hon även känna föräldrarna och började ta med sig böcker hon illustrerat som alla kunde bläddra i. Engagemanget var uppskattat men eftersom föräldrarna inte kunde svenska fungerade böckerna bara som bilderböcker. Fram tills den dagen Marit hade med sig en arabisk översättning av Sunnanäng.

– Då blev alla vilda, berättar Marit om händelsen. Den boken kunde de läsa så den ville de ha. Men jag hade bara en. Då bestämde jag mig för att se om det var möjligt att få mitt förlag och Astrid Lindgrens familj att hjälpa till med att trycka upp många, så att vi kunde ge bort till alla. Det blev ett fantastiskt projekt och alla var med och hjälpte så att vi kunde ge bort både Sunnanäng och Alfons Åberg i 30.000 ex totalt i Mars 2016.

Genom arbetet har Marit fått många nya syriska vänner och hon har insett det förfärliga i att komma till ett främmande land i hopp om en bättre tillvaro bara för att upptäcka att alla dörrar är stängda. De nya kontakterna har påverkat Marit ända ner till vardagslivets detaljer.

– I somras hade min familj en bilolycka och vår bil skrotades, säger Marit. De första som ville låna ut sina bilar var flyktingarna. När jag var ensam i skogen med punktering ringde jag min vän Mustafa och bara efter 30 minuter kom han med en bilmekaniker från Irak och en lastbilschaufför från Aleppo och lappade ihop min bil.  Jag har skrattat mycket mer än innan jag träffade dem, kanske också legat vaken på natten lite mer, för ibland var deras berättelser rena mardrömmen. Nu börjar allt bli lite lugnare, så jag har börjat gå tillbaks till tecknandet igen men under en period kunde jag inte riktigt.

ANNONS

Marit tilldelas Astrid Lindgrens Världsstipendium 2016 med motiveringen “…för att hon med humor och värme illustrerat flera Astrid Lindgrenberättelser och på ett kongenialt sätt fångat deras lekfullhet, vemod och styrka. Men hon får också stipendiet för att hon under 2016 bidragit till att göra livet lättare och rikare för flyktingfamiljer på förläggningar i Sverige genom att där sprida Astrid Lindgrens böcker i arabisk översättning.”

Kopplingen till Astrid har varit både personlig och bokstavlig sedan Marit själv stod på barnsben. Marits mor översatte Astrids böcker till holländska vilket gjorde att Astrid dök upp hemma på den Törnqvistska gården i Småland redan när Marit var liten.

– Då var hon mest en speciell person som var annorlunda än andra vuxna, minns Marit. Hennes böcker var nog det som mest inspirerat mig till läsning, och läsning har säkert betytt mycket för mitt berättande.

Som barn ville Marit helst bli bonde i Småland. Sen förändrades drömmen till färdledare i Lappland. Men det var till slut tecknanadet som blev den röda tråden genom uppväxten och ledde fram till att hon 1982 blev hon antagen till illustratörslinjen på konstakademin i Amsterdam. Fem år senare, direkt efter examen, åkte hon till Sverige och tog kontakt med olika bokförlag. I samma veva letade Rabén & Sjögren efter en ny illustratör till Astrid Lindgren och Marit fick omgående sina två första jobb som illustratör åt Astrids böcker.

Har du något extra starkt minne från arbetet med Astrids böcker?

– Många, säger Marit. Jag skulle illustrera I skymningslandet och flög med Astrid i en luftballong. Jag hade varit och klagat hos henne eftersom jag verkligen inte visste hur jag skulle måla gamla stan i Skymningsljus uppifrån. Ballongföraren blev så nervös när han såg henne att han landade klumpigt och vi studsade upp och ner, lite dramatiskt eftersom Astrid var 85 då…

marit2
Marits engagemang för barn är brinnande och stort. I dagsläget har hon skrivit omkring 100 sidor till Migrationsverket för stöd i återförenandet av familjer i de fall där människor splittrats under krigets gång eller längs vägen. Hon har också grundat ett liknande projekt som det i Sverige i sitt hemland Holland.


ANNONS


– Jag har startat ett enormt flyktingprojekt i Holland med mer än 100 barnboksförfattare och illustratörer som skall besöka flyktingboenden och möta barn och deras föräldrar och en antologi på Arabiska av Hollands mest kända författare, säger Marit. Förutom det jobbar jag just nu med gatubarn och deras lärare i Iran. De har frågat mig om jag vill komma igen och resa runt till avlägsna ställen. Det händer så mycket varje dag just nu att jag blir snurrig.

Att tilldelas stipendiet tycker hon är jätteroligt och speciellt på det sättet att det inte enbart handlar om hennes böcker eller scenografin på Junibacken i Stockholm utan också om att hon kunnat hjälpa just barn. Hon tror att det viktigaste som kreatör är att leta efter något som sitter djupt inne och sedan förmedla det på ett personligt sätt.

– Jag tänker aldrig på vad jag gör för världen, säger Marit. Men om man har tur blir detta mycket personliga mycket universellt.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.