fbpx

Malmö Science Fiction-bokhandel har blivit dubbelt så stor

Det blev helt enkelt för trångt. I en genre som drar allt fler läsare till sig behövde Malmö Science Fiction-bokhandel efter nio verksamma år större plats och i våras flyttade man till nya större lokaler.

Det är på Södra Förstadsagatan, mitt emot Triangeln, man tagit över Malmströms gamla butik. Den 25 maj öppnade bokhandeln efter flytten.

– Vi hade vuxit ur den gamla butiken, berättar butikschef Karin Waller.  Vår kundkrets ökar stadigt hela tiden och med den växer efterfrågan och sortiment.

ANNONS

Den nya lokalen är välorganiserad och fräsch. Utöver ett dubbelt så stort utbud satsar man på att det ska vara estetiskt tilltalande. De nya hyllmetrarna har bland annat gett utrymme för en klassikerhylla där man kan hitta vackra exemplar av allt från Virginia Woolfs böcker till Alice i Underlandet.

– Det är vår enda mugglarhylla som vi kallar den, ler Karin. Från USA och Storbritannien kommer snygga band och samlingar, bland andra Wordsworth Classics. De tar vi gärna in bland klassikerna. Och det har funkat jättebra.

sfweb4
Några nya hyllmetrar för Sci-Fi att gå loss på

Science Fiction går väldigt bra bland svenska bokköpare just nu även om den svenska utgivningen av sci-fi är väldigt liten och nästan allt som konsumeras är engelska och amerikanska böcker. Filmer och TV-serier om superhjältar har tvättat nördstämpeln från genren och det ger ringar på vattnet i den skrivna litteraturen också. Den allt mer tilltagande uppmärksamheten leder till en positiv spiral för försäljning och omsättning.

ANNONS

– Bara på de år Science Fiction-bokhandeln har funnits i Malmö har vi märkt ett stort uppsving, säger Karin. Vissa säger att scinece fiction har blivit mainstream men jag tror tvärtom – det är mainstreamt som har upptäckt science ciction. Det gör också att det kommer fler och fler bra grejor när efterfrågan ökar.

sfweb3
Ola Kronberg, en av bokhandelns medarbetare.

Det nya läget vid gågatans slut får fler kunder att trilla in bara av en händelse och personalen arbetar för att bevaka och motsvara den växande strömmen.

– Nu siktar vi på att kunna erbjuda allt som finns på hemsidan även i butiken, säger Karin och tittar på kartongerna som står i kontoret vi sitter på och tillägger: Även om vi inte hunnit få upp riktigt allt än.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Karin beskriver science fiction som en visionär genre som ställer frågor: – Vilken värld är möjlig? – Vart är vi på väg?

– Vi människor har alltid berättat berättelser och varför begränsa det till det som är realistiskt, säger hon. Sagor är inte något som är skilt från livet – det är livet.

Just nu är fantasy hetare än science fiction, särskilt urbanfantasy som utspelar sig i vår egen värld. Faktaböckerna delas upp i verklig kunskap om t ex mytologi och populärvetenskaplig fakta samt en orealistisk och humoristisk del där man kan lära sig hur man klarar sig om trädgårdstomtarna anfaller eller överlever ett möte med zombies. Sortimentet är brett vilket speglar en bred kundkrets som vill ha lite av varje. En av de senaste trenderna på sociala medier och kanaler som youtube där skämtbilder på katter delas friskt har också färgat av sig.

– Det är en sådan där grej som förlagen upptäckt, säger Karin. Folk köper gärna humorartiklar om katter och ger bort i present. Antagligen för att katter är så universellt.

Science fiction är interaktivt. I dialogen mellan författare och läsare kan kreatörens inspiration replikeras och det pågående utbytet främjar genrens tillväxt. Framförallt unga läsare är mer aktivt påverkande påpekar Karin och det finns mer och mer litteratur även för unga och tonåringar att välja bland.

– I framtiden planerar vi att ha mer liveevenemang på plats också, säger Karin. Det kan röra sig om signeringar och speldemonstrationer men också större saker som workshops och föreläsningar med författare. Natten mellan den 30:e och 31:e juli kommer vi ha midnattsöppet inför släppet av nya Harry Potterboken. Vi öppnar på tolvslaget men eftersom boken inte får börja säljas för än prick klockan 01 svensk tid blir det lite jippo och underhållning av något slag innan.

sfweb1
Karin Waller och en klassiker.

Även om läsarna börjar förvandla sci-fi från nördnischad genre till något man ser på med nyfikna ögon, håller många av de stora förlagen fortfarande begreppet ifrån sig. Därför är det istället främst från små, specialiserade svenska förlag SF-bokhandeln köper in böcker. I övrigt kommer mycket från USA men det finns också en hel del översättningar från polsk och rysk litteratur.

– Förutom pocket och inbundet kommer vi även att sälja e-böcker på engelska, säger Karin. De amerikanska förlagen är bra på att erbjuda saker digitalt, även sådant som inte längre finns i tryck. Jag läser själv mycket av det vi har – kunderna förväntar sig nästan att man gör det fast det är ju inte precis en börda, skrattar hon och forsätter:

– Har man inte ett stort Science Fictionintresse, ja då kan man nog inte jobba här.

Foto: Sarah Perfekt

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.