ANNONS

Sommar i P1 Stående fr. v: Johan Olsson, Johan Holmsäter, Matias Varela, Ulrika Rogland, Per Andersson, Edward Blom, Sakine Madon, Anders Kompass, Maja Hagerman. Andra raden fr v: Karin Bojs, Hannah Akuffo, Marianne Lindberg De Geer, Ove Skog, Parul Sharma, Siw Carlsson, Bert Karlsson, Ida Sjöstedt och Sara Mohammad. Tredje raden fr. v: Silvana Imam, Tom Malmquist, Stina Stoor, Annika Lantz, Johan Renck, José Gonzáles, Isabella Lundgren (håller i Kim Källström), Emilia Lind, Iman Aldebe (håller i Alexander Bard) och Malou von Sivers håller i Klas Östergren. Fjärde raden fr. v: David Lagercrantz, Ingvar Carlsson (håller i Magnus Uggla), Gloria Ray Karlmark (håller i Carola Häggkvist), Sven Hagströmer (håller i Maj Sjöwall), Kikki Danielsson (håller i Lars Ulrich), Elisabeth Tarras-Wahlberg (håller i Janne Andersson), Lennart Bylock, Kerstin Ekman och Angelica Ström (håller i Danica Kragić Jensfelt). Sittande längst fram fr. v: Ahmad Khan Mahmoodzada (håller i Mikael Karlsson), Maher Zain, Tiffany Kronlöf (håller i Bianca), Carolina Klüft, Anna Ternheim, Emil Jensen (håller i Bertil Hult), Markus Krunegård (håller i Marit Pålsen)och IJustWantToBeCool, (Joel Adolphsson, Emil Beer (håller i Gunhild Stordalen) och Victor Beer (håller i Alexander "The Mauler" Gustafsson). Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Författarna bland årets Sommarpratare i P1

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Boktugg listar författarna bland 2016 års Sommarpratare och spekulerar kring vilka som skulle kunna tänkas följa upp med en biografi. 

Årets sommarvärdar i P1 presenterades i veckan som gick och i den samlade skaran återfinns en rad författare. Mätt med finkulturell måttstock är det definitivt inga små namn på listan – flertalet är kritikerrosade Augustprisvinnare, sitter i Svenska Akademien eller har på annat vis lämnat så djupa avtryck i det svenska kulturlivet att de får vara med ändå, t ex Alexander Bard som dessutom redan gjort ett mer eller mindre omsusat sommarprogram 2002 på temat ecstacy.


ANNONS


Att bli dubbad till sommarpratare bär något av heder över sig. Bara uttrycket Sommar i P1 drar tankarna till ljumma vindar, ryggläge i någon bekväm utomhusmöbel och ett öppet fönster som släpper ut radions ljud samtidigt som gardinerna fladdrar och en eller annan sjöfågel ger hals över vyerna. Och det ger inte mindre tyngd åt äran att Tage Danielsson var en av upphovsmakarna till programidén vid starten 1959.

I årets upplaga av klassikerprogrammet har följande författare – som här presenteras utan inbördes ordning – utsetts till att få berätta något väl valt:

25/6 David Lagercrantz, författare som Augustprisnominerades 2012 för Jag är Zlatan.

29/7 Stina Stoor, författare som Augustprisnominerades 2015 för novellsamlingen Bli som folk.

20/8 Klas Östergren, författare och medlem av Svenska Akademien.

3/7 Tom Malmquist, författare och poet.

13/7 Maj Sjöwall, författare.

12/8 Maja Hagerman, författare och Augustprisvinnare 1996 för Spåren av kungens män.


ANNONS


14/8 Kerstin Ekman, författare och medlem av Svenska Akademien. Dubbel Augustprisvinnare: 1993 för Händelser vid vatten och 2003 för Skraplotter.


ANNONS


8/8 Alexander Bard, författare och bl a artist, politiker och filosof. Sommarpratade 2002.

17/7 Marit Paulsen, författare och politiker. Sommarpratade 1995.

Att vara sommarpratare har som fenomen en viss uppmärksamhetsmagnetism och man kan förvänta sig att åtminstone någon eller några från listan kommer att väcka publikens och/eller sitt eget intresse för att bidra med fler historier ur sitt liv efter 2016 års säsong. Klas Östergren som sommarpratade redan för tio år sen utkom till exempel året efter med Östergren om Östergren – ett nedskrivet samtal med Stephen Farran-Lee om sitt eget författarskap.

Så vilka tror vi kommer att ge oss mer efter sitt sommarprogram? Boktugg listar några förslag och motiveringar:

1. Novellen är på uppsving. Stina Stoor nominerades förra året till Augustpriset för sin novellsamling Bli som folk och novellen som sådan fick en egen dag tilldelad sig under urpremiären av Novellfesten i september. Att som Stina skriva i en form som länge legat i den klassiska romanens skugga kräver mod och övertygelse, att göra det bra en stor begåvning. Stina Stoor har samiskt blod i ådrorna, en folkgrupp som fått kämpa för sina rättigheter i den stora massan som utgör Sverige. De paralleller som skulle kunna dras med Stinas författarskap går bara att spekulera i, men inte minst vore hennes bakgrund och vad som gjort henne till den författare hon är något intressant att få ta del av.

2. Det känns som att David Lagerkrantz har ett väldigt bra utgångsläge för att berätta mera om just sig själv. Efter två böcker om allmänt heta svenskintressen – Zlatan och Milleniumböckerna – torde han ha mycket av intresse att förtälja. En superstjärna och en av svensk litteraturs större never ending intrigstory gör Lagercrantz till lågoddskandidat ur publiksynpunkt. Med de sammanhang han bör han befunnit sig i, kan man misstänka att han sitter på en eller annan hemlighet. Eller åtminstone skulle vilja ta tillfället i akt att ge sin egen personlig syn på saker och ting.

3. Maj Sjöwall var generationer före dagens deckardrottningar och mördartanter men hennes – och dåvarande partnern Per Wahlöös – mordgåtor lever tidlöst vidare bland nyproducerade brottsromaner. I vår slit och släng värld av otålig förnyelse måste det ändå få ses som ganska unikt att kunna skapa något som får fortsätta existera på det viset. Bara det att Maj Sjöwall i sann Tarantino-anda ofta gjorde små cameo-roller i de äldre filmerna där Beck spelades av Gösta Ekman gör det hela ännu mer finurligt. Att få kika in i huvudet på Maj Sjöwall vore en fantastisk motvikt till dagsfärska artiklar i allsköns media om dagens deckarförfattare.

4. Tom Malmquist. Det handlar inte om att grotta ner sig i andra människors olycka eller sorg, det handlar om att ta del av livsberättelser som vågar visa livet även när det är fult, rått och gör alldeles för ont. Tom Malmquist har den styrkan och livsnärvaron som krävs i det han gör när han berättar för människor. Både som poet och författare vågar han inventera tabun och verklighet som är glada tillrop på facebooks raka motsats, vilket egentligen räcker som motivering för uppförandet av en biografi om honom.

Och vad som verkligen blir? Det återstår att se. Tills dess kan man bara trycka ner midsommarkransen på hjässan och säga: Glad sommar.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »