Att publicera eller inte, det är frågan

Det har gått ett par veckor nu, sedan Harper Lees andra roman, Go set a Watchman (Ställ ut en väktare på svenska) släpptes.

Ingen, det minsta intresserad av bokbranschen, har väl missat turerna kring den här utgivningen. DN skrev den 18 juli:

Men somliga förvånades. Varför hade Harper Lee plötsligt godkänt utgivningen av en bok som hon gömt undan i drygt ett halvt sekel? Och varför var denna stenstod av integritet, som blivit berömd för att hon hatar berömmelse, så samtidsanpassat uppspelt?

Och ju mer jag läser om den här utgivningen, desto tydligare ter det sig. I alla fall för mig.

Harper Lee har i alla år sagt att hon inte ska ge ut någon mer bok. Hon har skytt offentligheten och inte gett intervjuer. Utgivningen som nu ändå har skett har skett när Harper Lee bor på ett äldreboende och enligt olika rapportörer varken hör eller ser speciellt bra. Utgivningen skedde kort efter att hennes syster, som i alla år skyddat Harper Lee, gick bort.

Jag tycker att den här utgivningen är otroligt sorglig. Eller som det stod i New York Times häromdagen:

A publisher that cared about Harper Lee’s legacy would have taken those words to heart, and declined to publish “Go Set a Watchman,” the good idea that Lee eventually transformed into a gem. That HarperCollins decided instead to manufacture a phony literary event isn’t surprising. It’s just sad.

Jag fattar att förlag behöver tjäna pengar. Jag fattar det verkligen. Men stora förlag, som Harper Collins, har alla möjligheter att tjäna pengar ändå. De har proffs som arbetar för dem. Som kan nosa upp succéförfattare. De satsar väldigt sällan fel och de är noga när de gallrar. De har plånbok nog för att köra hela PR-artilleriet. Är det för mycket begärt att de då ger ut författare som vill ges ut? För faktum är att det finns otroligt många bra författare och bra böcker, som bara längtar ut. Som står redo. Och uppenbarligen tillhör inte Harper Lee och hennes nya roman den gruppen.

Men vad gör väl det när boken är den mest sålda i förlagets historia? Jag tror inte att många förläggare skulle ha skippat en sådan chans. Då vore de ju korkade. Och korkade – det är något förlag inte är.

Something is rotten in the state of Denmark.

———————————————————————————————–

Pernilla Alm debuterade 2012 med romanen Alltid du och satte 2014 fart på läxdebatten med boken Läxfritt – för en likvärdig skola. Pernilla utkommer i augusti 2015 med romanen Utan dig. Bloggar på pernillaalm.se och läxfritt.se. Pernilla arbetar till vardags som lärare på högstadiet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL